Hyppää sisältöön

Lämpöaalto hellinyt Paltamoa: Kenttä aukeaa tänään

Apulaiskenttämestari Mervi Karjalainen leikkaa viheriöitä.

Pohjois-Suomessa sijaitseva Paltamo avautuu pelaajille jo huhtikuun puolella. Tarkalleen ottaen tänään klo 12. Kysyimme kenttämestari Matti Niskaselta, millaisessa kevätkunnossa Paltamo on.

Paltamon kenttä avataan tänään kesäviheriöille, kiitos poikkeuksellisen lämpimän kevään. Lumet alkoivat sulaa jo maaliskuun lopussa eli pääsiäisen aikaan. Oikeilla hoitotoimenpiteillä sulamista pystyttiin nopeuttamaan.

Viheriöiltä esimerkiksi poistettiin lumi heti pääsiäisen jälkeen tiistaina. Sen jälkeen viheriöt hiekotettiin, mikä edesauttoi jään sulamista. Viikko pääsiäisestä viheriöt saivat sitten harsopeitteen.

”Harsoilla saadaan viheriön pinnan lämpötila nousemaan. Se sulattaa routakerrosta ja nostaa kasvualustan lämpöä, mikä taas mahdollistaa nopeamman kasvuunlähdön viheriöillä”, kenttämestari Matti Niskanen sanoo.

Nyt heinä kasvaa jo kohisten Paltamon griineillä. Eilen torstaina ne leikattiin jo toistamiseen ja tänään perjantaina ne päästään ajamaan kolmannen kerran. Leikkuukorkeus on kuusi millimetriä.

Kainuussa lämpöaalto

Kainuun ilmasto on ollut tänä keväänä poikkeuksellisen lämmin. Viime päivinä seudulla on ollut suoranainen lämpöaalto, jota Niskanen on tervehtinyt ilolla.

”Pohjoisessa ja etelässä on ollut kylmää, mutta meillä aamulämpötilat ovat olleet jopa +12 astetta ja iltalämpötilat peräti +16”, Niskanen kertoo.

Niskanen reagoi lämpöaaltoon muun muassa lannoittamalla kentän ja tekemällä muitakin hoitotoimenpiteitä, joita yleensä tehdään kesällä.

Lämmin sää toi tullessaan myös lämpimiä tuulia, jotka sulattivat lumet väyliltä ja muualta kenttäalueelta. Enää lunta näkyy ainoastaan bunkkereissa ja vesiesteissä, joihin viheriöiltä poistetut lumet työnnettiin. Oulujärvi, jonka rannalla kuusi kentän väylistä kulkee, on vielä jäässä.

Myös viime vuonna Paltamossa suunniteltiin kentän avaamista vapuksi. Suunnitelmista jouduttiin kuitenkin luopumaan, kun maahan satoi 20 sentin lumipeite.

Paltamo viettää tänä vuonna 25-vuotisjuhliaan. Yhtä pitkään on golfalalla työskennellyt kenttämestari Niskanen.

”Olen tässä ajassa nähnyt monenlaisia kauden aloituksia. Joskus talvi on koetellut kenttää kaltoin. Pahimpina tapauksina muistuu mieleen se, kun viikkoa ennen juhannusta kerättiin harsot pois viheriöltä”, hän muistelee.

Viheriöt kisakunnossa kesäkuussa

Paltamossa pelataan tänä vuonna Audi Finnish Tourin osakilpailu. Kisan ajankohta on melko aikainen eli kesäkuun puoliväli ja palkintorahaa kisassa peräti 25 000 euroa. Niskanen uskoo, että kenttä on  huippukunnossa, kun maan parhaat pelaajat saapuvat Paltamoon.

”Olen luottavainen, että saadaan hyvät kisaviheriöt aikaiseksi. Totta kai on hyvä, jos sää pysyy meidän puolellamme. Jos kelit kylmenee ja menee lähelle nollaa, niin sille ei voi tietenkään mitään.”

Sääennusteet lupaavat hyviä uutisia myös vappuna Paltamon alueella viettäville. Lämpöaalto näyttäisi pysyvn Paltamon yllä ainakin pitkälle ensi viikolle saakka.

”Yöpakkasiakaan ei ole luvassa, joten kentälle pääsee jo ihan aamusta alkaen”, kenttämestari lupaa.

Niskanen kertoo, että caddiemastereiden puhelin on soinut taajaan, kun innokkaat golfarit ovat varailleet vappuviikonlopuksi lähtöaikoja.

”Kannattaa olla aktiivinen, kenttä on täyttymässä”, hän varoittelee.

Näppiksen talkoohenkisyys kannustaa työntekoon

Poikkeuksellisesti Niskanen aikoo kaivaa ensi viikolla itsekin mailat esiin. Hän on luvannut pojalleen, että lähtee tämän kanssa pelaamaan.

”Yleensä olen kriittinen, enkä kovin aikaisin omaa kenttää kierrä, mutta tänä vuonna teen poikkeuksen. Todennäköisesti käydään naapurikenttiäkin pelaamassa”, hän sanoo.

Työlistalla puolestaan on vesien ajaminen kastelujärjestelmään, ettei mahdollinen kuivuus pääse vaurioittamaan kenttää.

Talvella kentällä tehtiin päinvastaisia perusparannuksia, sillä Paltamossa rakennettiin pintavesikaivoja, joiden kautta halutaan ohjata vedet pois lillumasta väyliltä. Esimerkiksi 5. ja 12. väylällä on ollut ongelmia pintavesien poistumisen kanssa, kun vettä on satanut äkillisesti suuria määriä.

Näitä töitä on tehty paljon myös talkoovoimin. Yhtä talkoolaista kenttämestari Niskanen kehuu erityisen paljon. Hän on Markku ”Näppis” Leinonen.

”Hän on ihmemies. Hän ei tarvitse kuin Fiskarsin lapion, niin hommia tapahtuu”, Niskanen hekottelee.

”Hänen talkoohenkensä kannustaa myös kentänhoitajia tekemään pitkiä päiviä ja pitämään yllä mukavaa vireystasoa.”

Etsi luettavaa