Hyppää sisältöön

Kysy säännöistä: Voiko outista vapautua kahdella rangaistuslyönnillä menettämättä matkaa?

Paikallissäännöt voivat mahdollistaa outista vapautumisen kahdella rangaistuslyönnillä. KUVA: GETTY IMAGES

Lukijakysymys koskettaa paikallissääntöä, joka on käytössä melko harvalla golfkentällä.

Tämän tästä on tullut kierroksella vastaan sellainen väite, että outista voisi vapautua kahdella rankkarilla. Olen ollut tätä vastaan, koska en ole sellaista sääntöä nähnyt. Mutta jossain on kuulemma maininta, että paikallissäännöllä tämä voisi olla sallittua. Pitääkö väite paikkansa ja onko tietoa, millä kentillä mahdollinen paikallisääntö olisi käytössä?

Pelikaverisi ovat olleet oikeassa, sillä tällaista paikallissääntöä golfkenttien on ollut mahdollisuus käyttää vuodesta 2019 lähtien.

Tuolloin julkaistussa uudessa sääntökirjassa on nimittäin kohta, jonka mukaan golfkentät ja kilpailujohtajat voivat hyväksyä ns. vaihtoehtoisen rangaistusdropin, jossa outiin menneen pallon tapauksessa peliä voi jatkaa droppaamalla pallo peliin muuallekin kuin alkuperäiselle lyöntipaikalle.

Säännöissä sanotaan, että tämän paikallissäännön tarkoitus on antaa toimikunnalle mahdollisuus sallia pelaajille ylimääräinen vapautumisvaihtoehto, jolla pelaaja voi jatkaa peliään ilman, että hänen on palattava edellisen lyönnin paikalle.

Tällä halutaan tietenkin säästää aikaa ja vaivaa.

Näin droppauspaikka katsotaan

Droppauspaikan suhteen pitää kuitenkin olla tarkkana. Se katsotaan seuraavasti:

Vapautumisalueen ensimmäinen ns. referenssipiste on arvioitu kohta, jossa pallo ylitti out-rajan. Toinen referenssipiste on paikka väylän reunalla, joka on yhtä kaukana reiästä kuin kohta, josta pallo meni outiin. Tästä paikasta pelaaja saa halutessaan dropata pallon maksimissaan kaksi mailan mittaa sivuun väylän puolelle.

Pallon voi viedä näiden kahden pisteen muodostaman alueen sisällä taaksepäin niin kauas kuin haluaa, kunhan pysyy pelialueen sisäpuolella eikä droppaa lähemmäksi reikää.

Droppausalue havainnoillistuu parhaiten kuvasta, joka löytyy myös golfsääntösovelluksesta. Sen voi ladata ilmaiseksi omaan älypuhelimeen osoitteessa randa.org.

Rangaistuslyöntejä tulee tässä tapauksessa kaksi eli tilanne vastaa sitä, että pelaaja olisi lyönyt varapallon väylälle ja jatkaisi peliä sillä.

Samaa sääntöä voidaan noudattaa myös tilanteessa, jossa pallo katoaa. Tällöin vapautuminen tapahtuu tämän kuvan osoittamalla tavalla:

Kuvassa referenssipiste A on siis oletettu pallon katoamiskohta ja referenssipiste B sijaitsee väylän reunassa yhtä kaukana reiästä kuin pallon oletettu katoamispaikka. Molempien referenssipisteiden muodostamalta linjalta pelaajaa voi ottaa vielä kaksi mailan mittaa sivuun (ei lähemmäksi reikää). Pallo pitää dropata pelialueen sisällä joko väylälle tai karheikkoon.

Mikäli pelaaja on lyönyt varapallon, hänen tulee jatkaa peliä sillä, vaikka se olisikin epäsuotuisassa paikassa. Jos varapallokin katoaa tai menee outiin, voidaan siinä tapauksessa tätä paikallissääntöä E-5 käyttää. Tällöin varapallo tulee peliin eli silläkin tehty lyönti ja rankkari lasketaan mukaan tulokseen.

Sääntö voi olla voimassa myös vain yhdellä reiällä

Paikallissääntö on voimassa vain sellaisilla golfkentillä, joilla se on otettu käyttöön.

Kovin yleistä ei tämän säännön käyttäminen Suomessa ole, mutta nopean googletuksen perusteella sitä hyödynnetään ainakin Lepaa Golfissa, Anola Golfissa, Messukylän Golfkeskuksessa ja Tornio Golfissa.

Golfseuran toimikunta voi ottaa käyttöön tämän paikallissäännön koko kentälle tai vain yhdelle tai useammalle reiälle, joissa se erityisesti voi olla hyödyksi. Tällainen paikka voi esimerkiksi olla sellainen, jossa pelaajat eivät näe pallon alastuloaluetta ja siksi eivät välttämättä tiedä, tarvitseeko varapalloa pelata.

Golfkierros on tasoituskelpoinen, jos paikallissääntö on ollut kentällä käytössä.

Onko sinulla sääntöihin liittyvä pulma tai kysymys, johon haluaisit saada vastauksen? Siinä tapauksessa lähetä meille kuvaus tilanteesta ja kysymys osoitteeseen jussi(ät)gogolf.fi. Pyrimme vastaamaan mahdollisimman moneen kysymykseen sivuillamme.

Etsi luettavaa