Hyppää sisältöön

Kypäräpakko golfkentälle? Ruotsissa tulenarasta asiasta päätetään huhtikuun puolivälissä

Ei enää näitä. Ruotsin Golfliiton turvallisuustoimikunta suosittelee vahvasti kypäräpakkoa.

Ruotsin Golfliitto suosittaa jatkossa kypärän käyttöä golfkentillä. Junioreilla kypärä tulee pakolliseksi vuonna 2021. GoGolfin tietojen mukaan Suomessa kypäräpakkoon siirtymistä valmistellaan salaa.

RUOTSI ON ottamassa jälleen roolia turvallisuuden kehittämisessä maailmalla. Sverige Golfförbundet eli Ruotsin Golfliitto aikoo todennäköisesti suosittaa ruotsalaisia golfin harrastajia pelaamaan jatkossa pää suojattuna.

Suosituksen takana on SGF:n turvallisuustoimikunta, joka perustettiin viime syksynä sen jälkeen kun maassa oli sattunut useita päävammoja golfkentällä.

Turvallisuustoimikunnan puheenjohtaja Håkan Hjelm kertoi GoGolfille, että toimikunta kokoontui talven aikana useita kertoja. Hän tiedostaa, että päätös siirtyä myöhemmin kypäräpakkoon ei välttämättä ole kaikille pelaajille mieleinen, mutta se on välttämätön.

“Golfin tarkoitus on edistää kansanterveyttä, ei heikentää sitä. Vaikka tilastojen perusteella voikin saada sellaisen käsityksen, että päähän kohdistuneita onnettomuuksia sattuu vain vähän, turvallisuustoimikunta haluaa korostaa, että yksikin tapaus on liikaa”, sähköpostitse tavoitettu Hjelm kirjoitti.

 

TOIMIKUNNAN SUUNNITELMISSA on ensin totuttaa ihmiset ajatukseen ja siirtyä asteittain kypäräpakkoon vuoteen 2022 mennessä. Alle 15-vuotiaille kypäräpakko tulisi voimaan jo vuotta aiemmin.

“Tehtävämme on pitää huolta ainakin pienimmistä. Ajamme voimakkaasti, että junioreille kypäräpakko astuisi voimaan jo vuonna 2021”, Hjälm totesi. “Tarkoituksena on, että tulemme testaamaan kypärän käyttöä jo ensi kesänä jossakin liiton järjestämässä juniorien virallisessa kilpailussa siten, että toimitamme kisapaikalle riittävän suuren määrän kypäriä.”

”Kypärän käyttö ole vierasta jo nyt golfissakaan. Joka vuosi Thaimaahan matkustaa kymmeniä tuhansia ruotsalaisia golfareita. Thaimaassa kentillä on usein caddiepakko ja caddieillä on usein puolestaan työnantajien asettama kypäräpakko”, Hjelma huomauttaa.

Hjelmin mukaan ongelma tässä tulee olemaan se, että golfiin suunnattuja kypäriä ei ole vielä myynnissä. Hän kuitenkin uskoo, että ennen pitkää kypäräpakko tulee leviämään maailmalla, minkä jälkeen kypärä- ja golfvälinevalmistajat näkevät asian bisnesmahdollisuutena.

“Olemme testanneet erilaisia vaihtoehtoja talven aikana. Testien perusteella vaikuttaa siltä, että jo olemassa olevista kypärämalleista ratsastuskypärä soveltuu parhaiten golfkäyttöön, sillä se on kevyt ja suojaa myös takaraivoa”, Hjelm sanoo.

“Myös pyöräilykypärä toimii hyvin. Sellainen löytyy käytännössä jokaiselta ruotsalaisesta jo valmiiksi kotoa. Paras vaihtoehto tietysti olisi, jos golfia varten kehitettäisiin lajinomainen päänsuoja. Se voisi muistuttaa esimerkiksi baseball-kypärää, jossa on pieni lippa.”

 

TURVALLISUUSTOIMIKUNTA OLI päätöksessään yksimielinen, mutta se vaatii vielä Ruotsin Golfliittokäräjien hyväksynnän. Liittokäräjät kokoontuvat lauantaina 13.4, jolloin suosituksen voimaanastumisesta päätetään. Liittokäräjät vastaa Suomen Golfliiton entistä liittovaltuustoa eli se on Ruotsin Golfliiton ylin toimeenpaneva elin.

Suosituksesta on aiemmin tihkunut tietoa julkisuuteen, eivätkä kaikki ole ottaneet sitä innostuneena vastaan. Yksi aloitteen vastustajista on Ruotsin PGA, joka pitää mahdollista kypäräpakkoa hätävarjelun liioitteluna.

”Meidän kantamme asiaan on se, että kannustamme ihmisiä toki pitämään kypärää päässään golfkentällä, jos he auttaa heitä tuntemaan olonsa turvalliseksi. Sen sijaan kypäräpakko tuntuu ylimitoitetulta”, Ruotsin PGA:n hallituksen jäsen Sture Plan sanoo.

Plan pelkää, että kypäräpakolla voisi olla vaikutus lajin suosioon uusien harrastajien keskuudessa.

“Onhan se kiistatonta, että se saisi meidät (ruotsalaiset golfarit) näyttämään idiooteilta”, hän kärjistää.

Turvallisuustoimikunnan puheenjohtaja Håkan Hjelm, joka on yksi Ruotsin johtavia vakuutusmatemaatikkoja, ei ymmärrä PGA:n Planin huolta. Hänen mukaansa kansalaisten turvallisuutta on kuitenkin pidetty Ruotsissa kautta aikain sydämen asiana.

“Ruotsissa tuli turvavyöpakko henkilöautoihin etupenkille vuonna 1970 ja takapenkille vuotta myöhemmin – ja meille naurettiin muualla maailmassa. Miten on asian laita nyt”, hän kysyy.

“Jos miettii onnettomuuden todennäköisyyttä autoillessa ja golfissa, monia voi yllättää tieto, että golfissa sattuu useammin onnettomuuksia kuin autoillessa.”

Hjelm muistuttaa myös siitä, että pyöräilykypäräpakko on vähentänyt alle 15-vuotiaiden päävammoja puolella.

“Mietitäänpä laskettelua. 30 vuotta sitten kukaan ei pitänyt rinteessä kypärää, mutta nykyään ilman kypärää laskettelevaa katsotaan kieroon. Uskon, että pian näin on myös golfissa”, Hjelm sanoo.

 

SUOSITUKSELLA JA asteittaisella kypäräpakkoon siirymisellä on niin vahva kannatus, että sitä pidetään käytännössä läpihuutojuttuna. GoGolfin tietojen mukaan myös Suomen Golfliitossa on seurattu tarkasti kypäräasian etenemisestä länsinaapurissa.

Golfliitossa tilanne näyttää jakavan vahvasti mielipiteet – ja mielipiteet puolesta ja vastaan ovat vahvoja. Asia on niin tulenarka, että kukaan liitosta ei suostunut kommentoimaan asiaa omalla nimellään.

GoGolfin lähteen mukaan House of Golfissa on enemmän kypäräpakkoon siirtymistä kannattavia kuin sitä vastustavia, ja asiaa olisi valmisteltu salassa.

“Parhaillaan pohditaan sitä, voidaanko kypäräpakko julistaa Suomeen jo vuonna 2020 eli vuotta aiemmin kuin Ruotsissa”, lähde sanoo. ”Se olisi mielestäni katastrofi ja siksi haluan ottaa asian esille.”

“Pelottavinta tässä on se, että meillä kypäräpakko voitaisiin tehdä Golfliiton hallituksen päätöksellä ja parhaillaan on kova lobbaus sen puolesta käynnissä.”

Lähteen mukaan tietyt henkilöt ajavat kypäräpakkoa kuin käärmettä pyssyyn ja seuraavan kerran hallitus kokoontuu jo torstaina 12.4. Ymmärtääkseni kypäräasiasta päätetään jo tuolloin.

“Suurimpana motivaattorina tässä tuntuu olevan se, että kunhan ruotsalaiset eivät ehtisi tässäkin asiassa meitä ensin. Se on minusta täysin väärä lähtökohta.”

”Nyt paras keino vaikuttaa asiaan, on kertoa mielipiteensä liiton päättäville tahoille jo tänään esimerkiksi sähköpostitse – pian se voi olla liian myöhäistä ”, hän sanoo.

Etsi luettavaa