Hyppää sisältöön

Kylmää vettä LIV-pelaajien niskaan – virallinen maailmanlista antoi pakit saudirahoitteiselle kiertueelle

Dustin Johnson pääsi mukaan heinäkuussa pelattuun The Openiin entisenä major-voittajana. KUVA: GETTY IMAGES

LIV Golfin turnauksista ei jatkossakaan saa virallisen maailmanlistan pisteitä.

LIV-pelaajat jäivät edelleen nuolemaan näppejään mitä tulee golfin maailmanlistan pisteisiin. Golfin virallinen maailmanlista eli OWGR tiedotti eilen, että saudirahoitteisen golfliigan kilpailu ei pääse mukaan järjestelmään.

Syyksi järjestön pääsihteeri Peter Dawson kertoi uutistoimisto AP:lle sen, että kiertue ei ole vertailukelpoinen muiden maailmanlistaan kuuluvien kiertueiden kanssa.

LIV Golf on suljettu kiertue, jonka yhteen kilpailuun mahtuu mukaan selvästi vähemmän pelaajia kuin OWGR:n piirissä olevien kiertueiden turnauksiin. Lisäksi kiertue on käytännössä suljettu. Dawsonin mukaan on kuitenkin selvää, että LIV-pelaajat ovat riittävän hyviä rankattavaksi.

Päätöksen vaikutti erityisesti se, että LIV Golf ei tarjoa pelaajille samanlaista reittiä pelata kiertueella kuin esimerkiksi PGA Tour tai DP World Tour sekä niiden alla olevat kiertueet.

”Hallituksen komitea ei usko, että on oikeudenmukaista tuhansille pelaajille, jotka ponnistelevat päivittäin saadakseen startteja OWGR-kelpoisiin turnauksiin. Kiertue toimii tällä enimmäkseen tiiviillä tavalla, jossa ei ole mahdollista arvioida oikeudenmukaisesti, mitä LIV-tapahtuman voittaminen tarkoittaa suhteessa muihin turnauksiin ympäri maailmaa”, OWGR:n tiedotteessa luki hieman koukeroisesti.

Tiedotteessa kuitenkin jätettiin takaportti LIV Golfin mukaantulolle ranking-järjestelmään. Se edellyttäisi LIV Golfilta sitä, että se muokkaisi formaattiaan. LIV Golfin kilpailuihin pääsee mukaan vain 48 pelaajaa eikä kahden kierroksen jälkeen ole cutia.

”OWGR pitää tämän asian edelleen tarkasteltavana ja seuraa jatkossakin miesten ammattilaisgolfin kehitystä kokonaisuutena ja erityisesti LIV:n osalta.”

Se, että LIV Golf ei ole päässyt mukaan maailmanlistalle, tarkoittaa käytännössä sitä, että kiertueen pelaajien mahdollisuudet päästä mukaan major-turnauksiin jatkaa heikkenemistään, koska nouseminen maailmanlistalla riittävän korkealle on helpoin konsti päästä mukaan majoreihin.

Esimerkiksi entinen maailmanlistan ykkönen Dustin Johnson on pudonnut maailmanlistalla jo sadan parhaan heikommalle puolelle. Tosin moni LIV Golfille siirtyneistä huippupelaajista – myös Johnson – pääsee edelleen mukaan arvoturnauksiin vanhojen meriittien, kuten aiemman major-voiton perusteella.

Etsi luettavaa