Hyppää sisältöön

Kuusamo ei ota konkurssikenttää pyöritettäväkseen – ratkaisua toiminnan jatkamiseksi haetaan yhä

Kuusamon kaupunki rahoitti golfkenttää rakennusvaiheessa 600 000 eurolla.

Kuusamon Golf Oy hakeutui keskiviikkona konkurssiin. Kuusamolaiset golfarit eivät kuitenkaan luovuta, vaikka kaupunki ei aio alkaa pyörittää golfkenttää.

Keskiviikkona Kuusamosta kantautui ikäviä uutisia, kun paikallislehti Koillissanomat uutisoi verkkosivuillaan, että Kuusamo Golfia pyörittävä osakeyhtiö on jättänyt konkurssihakemuksen.

Konkurssi johtui siitä, että rahat eivät riittäneet vaikeiden vuosien jälkeen laskujen maksuun. Kuusamon Golf Oy:n toiminta on ollut alusta lähtien tappiollista.

Erityisen vaikea tämä vuosi, kun vaikean talven vuoksi kenttä meni huonoon kuntoon, eikä pelaajia ollut riittävästi kesällä kylmän ja sateisen sään vuoksi. Se oli viimeinen naula golfkentän arkkuun.

Kaupunki haluaa mailleen vuokralaisen

Keskiviikkona kentän toimitusjohtaja Kyösti Salmirinne toivoi Koillismaa-lehdessä, että kaupunki voisi ottaa vuonna 2013 avatun kentän pyöritettäväkseen, mutta se oli toiveajattelua.

Kuusamon kaupunginjohtaja Jouko Manninen vastasi pyyntöön eilen, että kaupunki ei aio ottaa kenttää hoitaakseen, mutta toivoo sille jatkoa.

Kenttä sijaitsee kaupungin vuokramailla, joten kaupungin intressissä on, että kentän toiminta jatkuu myös tulevaisuudessa.

Ottaako golfseura kentän pyörittääkseen?

Näin ainoaksi mahdollisuudeksi kentän jatkamiselle jää se, että toiminta jatkuu yksityisin voimin. Tänään Kuusamon Golf ry:n puheenjohtaja Hannu Virraniemi oli toiveikas sen suhteen kentälle löytyisi ulkopuolinen sijoittaja. Toinen vaihtoehto on se, että Kuusamosta löytyisi paikallisten harrastajien porukka, joka rahoittaisi toiminnan jatkamisen.

Käytännössä tämä tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että golfseura alkaisi pyörittää golfkenttää. Paikallisten harrastajien kanssa asiasta ei ole vielä ehditty keskustella, eihän konkurssihakemuksesta ole vielä edes muste kunnolla kuivunut.

Kuusamo Golfin kenttä sijaitsee lähellä Holiday Clubiin kuuluvaa Kuusamon Tropiikki-kylpylää, joka oli mukana rahoittamassa kentänrakentamista. Sen osuus oli yhtä suuri kuin kentän pienosakkaiden eli 600 000 euroa. Lisäksi kaupunki rahoitti kenttää 300 000 eurolla. Sen lisäksi se antoi kolmen ensimmäisen vuoden kentänvuokrat anteeksi, koska toiminta oli tappiollista. Kentän vuokraa (20 000 euroa) ei ole myöskään maksettu tältä vuodelta.

Finnvera ja Kuusamon Osuuspankki suurimmat rahoittajat

Koillissanomien mukaan kentän rakentaminen maksoi kolme miljoonaa euroa, josta noin puolet katettiin ulkopuolisella rahoituksella. Suurimmat velkojat ovat Finnvera ja Kuusamon Osuuspankki.

Vuosien aikana turistien määrä kentällä kasvoi, mutta ilmeisesti kuusamolaiset eivät kokeneet golfia omaksi lajikseen. Kuusamo Golfissa oli vuonna 2016 noin 470 jäsentä, mikä on vähän 18-reikäiselle golfkentälle. Osakkaita kentällä on noin 130. 

Etsi luettavaa