Hyppää sisältöön

Kuinka sinä selviäisit näin tuuheasta ja pitkästä karheikosta?

Tällaisia karheikkoja kannattaa välttää. KUVA: GETTY IMAGES

GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen kertoo, kuinka US Open -karheikoista saa pallon pois.

US Openit tunnetaan siitä, että golfkentät viritetään niitä varten äärimmäisen vaikeiksi. Tämä onnistuu, kun pitkät väylät ovat kapeita ja heti väylien ja viheriöiden vierelle kasvatetaan pitkä ja tuuhea karheikko. Samaan aikaan viheriöt ovat kovia ja liukkaita, joihin pallo on vaikea saada pysähtymään.

Sosiaalisessa mediassa on levinnyt paljon kuvia ja videoita Los Angeles Country Clubin karheikoista. Alta olevalta Twitter-videolta saa käsityksen, millaiset olosuhteet pelaajia tällä viikolla odottaa.

Klubipelaajalle US Openin tapaisia karheikkoja ei tule koskaan vastaan, sillä kentälle yhtä vaikean karheikon kasvattaminen olisi liiketaloudellisesti typerää.

Ensinnäkin pelaajien pallot katoaisivat, kun väylien varrella ei olisi tuhansia silmäpareja ja forecaddieita katsomassa, minne pallo päätyy. Toisekseen tavallisille klubipelaajille tuottaisi äärimmäisiä vaikeuksia päästä karheikosta ulos.

Kuka nyt haluaisi mennä näin vaikealle golfkentälle kiusaamaan itseään.

Miten sitten huippupelaajat saavat pallonsa lähtemään US Open -karheikosta? Kysyimme asiaa Timo Karviselta, joka oli seuraamassa majoria muutama vuosi sitten, kun hänen silloinen valmennettavansa Sami Välimäki oli mukana kilpailussa.

Tuolloin kisan voitti Bryson DeChambeau, joka sai Karvisen mukaan merkittävän kilpailuedun pitkistä lyönneistään. Karheikkoon lyömisestä ei ollut niin paljon haittaa, kun palloa pääsi nostamaan karheikosta viheriölle lyhytvartisella ja nostavalla mailalla.

Pitkissä lyönneissä kannattaa suosia esimerkiksi hybridiä ja lyödä avoimella lavalla. Jotta lapa menisi pitkän nurmen läpi, mailan päässä pitää olla kosolti vauhtia. Sama vinkki pätee myös klubipelaajalle.

Tietysti pitää osata lukea tarkasti se, kuinka pallo makaa. Tämä on erityisen tärkeää viheriön ympäristössä.

”Kaikkia lyöntejä pitää hyödyntää normaalin chipin ja bunkkerilyönnin välistä. Kokonaan uponnut pallo pitää pelata bunkkerilyöntinä”, Karvinen näkee.

Kun pallo makaa pinnassa, normaali chippi voi toimia oikein hyvin, kunhan huomioi, ettei lava pääse menemään pallon alta. Jos pallo on kokonaan tai puolittain uponnut nurmen sisään, kannattaa se lyödä pois karheikosta avoimella lavalla, koska pitkä nurmi helposti kietoutuu lavan ja varren liitoskohtaan, jolloin lapa sulkeutuu.

”Ylipäätään on tärkeää osata arvioida, miten bounce keskustelee nurmen kanssa”, Karvinen sanoo.

Etsi luettavaa