Hyppää sisältöön

Kristoffer Brobergille 113:s ruotsalaisvoitto European Tourilla: ”Pelini oli täysin kateissa”

Kristoffer Brobergiin taitava ja hivenen onnekaskin nosto reikään 12.lla oli kisan merkityksellisin kulminaatiopiste

Kahdesti kenttäennätystä parantanut Broberg teki yhden ET:n hämmästyttävimmistä paluista voittokantaan kuuden loukkaantumisten täyttämän vuoden jälkeen.

Ruotsin 35-vuotias Kristoffer Broberg voitti Hollannin avoimet kolmella lyönnillä.

Sitä ennen hän järjesti kolmantena perättäisenä päivänä todellista ilotulista ja draamaa. Perjantaina (64, -8) ja lauantaina (61, -11) hän teki uudenkarhealla Bernardus Golfin kentällä uudet ennätykset.

Tourin kolmen kierroksen ennätystä (-23) sivuten hän johti kahdeksalla lyönnillä, ja sunnuntain ensimmäisen reiän jälkeen yhdeksällä. Kisan piti olla voiton osalta taputeltu, mutta Broberg antoi vielä kerran mahdollisuuden takaa-ajajilleen.

”Lyöntini ei toiminut koko päivänä”, hän viittasi vaikeuksiinsa, jotka konkreritisoituivat seitsemällä viimeisellä reiällä.

Matthias Schmid olisi voinut kääntää pelin edukseen – fantastinen nosto säilytti Brobergin johdon

12. reiän tiiauspaikalla eroa lähimpään uhkaajaan oli vielä turvallisesti neljä lyöntiä. Molemmille puolille väylää pitkiä lyöntejään jo aiemin missaillut ruotsalainen lähti tavoittelemaan par-viitosella toista lyöntiään viheriölle. Hillitttömän paljon oikealla hajonnut lyönti jäi hiekkaisaan kuoppaan puskien varjoon, josta Brobergin pallo heikon osuman jälkeen päätyi puskan kupeeseen.

Siitä maksullinen droppi ja viides lyönti viheriön viereen, bunkkerin taakse.

Pahin taka-ajaja Saksan Matthias Schmid oli painanut toisen lyöntinsä upeasti  muutamaan metriin lipusta. Kun Brobergin kuudeskin lyönti lähti hiekkaisesta karheikosta, näytti siltä, että  hänelle oli tuloillaan kahdeksikko ja Schmidille birdie, mahdollisesti eagle. Siis jopa johtopaikka kymmenen reikää sen jälkeen kun Broberg vielä johti yhdeksällä. 

Brobergin kantti kesti, ei tullut söpsöä tai duffia bunkkeriin. Ei myöskän ohutta osumaa pitkälle reiän yli. Broberg laittoi arviolta 20 metrisen nostonsa reikään. Tarinaan kuuluu luonnollisena jatkona vielä se, että saksalainen missasi eagle-puttinsa. Ero kutistui uumoillun neljän sijasta kahteen.

Seuraavalla reiällä (par 3) Schmid vielä laski ruotsalaista pannasta tehden tuplan lyötyään avauksen veteen. Ero oli taas neljä lyöntiä.

”Tuo 12:nnen hieno nosto ei vapauttanut minua vielä mistään. Lyönti oli hukassa, josta 14:nnellä veteen lyöty avaus oli valitettava esimerkki”, Broberg kertoi viheriön vierellä TV-haastattelussa.

15:nnellä heikko lähestyminen vei pallon bunkkeriin. Läpi kisan hienosti putannut Broberg teki jäätävän merkityksellisen pelastuksen 2,5 metrin matkalta ja säilytti kolmeen 14:nnellä kutistuneen johtonsa.

Kristoffer Broberg oli läpi kilpailun tehokas ja tarkka viheriöillä ja niiden ympäristössä

Kristoffer Broberg oli läpi kilpailun tehokas ja tarkka viheriöillä ja niiden ympäristössä

GETTY IMAGES

Kahdelle viimeiselle lähdettiin Schmidin 16. reiän birdien myötä Brobergin kahden lyönnin johdossa.

”Pyrin lyömään avaukseni 17:nnellä reilusti lipusta oikealle, mutta se kääntyi vahingossa lipun viereen viheriön vasempaan reunaan”, Broberg siunaili hyvää tuuriaan.

Hän upotti tyynesti birdieputtinsa, kasvatti eron kolmeen ja teki varman parin viimeisellä.

Uran toinen voitto European Tourilla päättyi kyyneliin

Kierrostuloksin (68-64-61-72, -23) hän saavutti kuusi vuotta ensimmäisen, Shanghaissa saavuttamansa ykköstilan jälkeen toisen voiton.

Vuodet 2017-2020 olivat hänelle terveyden kanssa jatkuvaa taistelua. Selkä ja lonkka olivat jatkuvasti riesana, leikkaus- ja hoitokierteeseen joutunut Broberg oli täysin kujalla peliensä kanssa. Kuluvalla kaudella uudeksi ongelmaksi diagnosoitu oikean silmän näkökyvyn  ongelma korjautui piilolinssillä.

”Näen taas puttilinjat, mikä ei alkukaudesta lainkaan toiminut”, Broberg kertoi haastatteluissa jo aiemmin viikolla.

Voittajan haastattelu jäi lyhyeksi. Broberg ehti kertoa kuinka erilainen ja vaikea päivä sunnuntai oli kolmeen aiempaan. Kun keskustelun aiheeksi tulivat vaikeat kuusi vuotta, joiden aikana tervehtymisestä ei ollut varmuutta ja 58 kisaa perättäin eivät tuottaneet yhtään top 10 -sijoitusta, nousivat tunteet odotetusti pintaan.

”En kykene puhumaan, en vaan pysty”, kyyneliään pidätellyt Broberg sai sanotuksi painaen katseen lippansa alla maata kohden.

Paluu ET:n voittajaksi on yksi koko tourin hienoimmista tarinoista. Valtavaa potentiaalia hän on aiemmin näyttänyt etenkin CT:n neljän voiton kaudella 2012, jolloin ensimmäinen ykköstila tuli Kytäjällä, Finnish Challengella.

Komea oli tietysti myös vuosi 2015, jolloin hän voitti maailmanhuiput Kiinassa, oli kerran toinen ja yhteensä kuudesti kymmenen joukossa. Maailmanlistalla hän nousi parhaimmillaan 64:nneksi.

Kuluvan kauden maailmanlistalla nollakerholaisena (1894.) aloittanut Kristoffer Broberg saavutti ykköstilansa sijaluvulta 772. jolta hän nousee useita satoja sijoja ylemmäs. Hän katkaisi samalla ruotsalaisten yli kahden vuoden voitottoman jakson European Tourilla 

Ykköstila oli ruotsalaisten 113. European Tourilla. Ensimmäisen niistä saavutti Ove Sellberg samana vuonna (1986) kun Broberg syntyi. 

Tulospalvelu

Etsi luettavaa