Hyppää sisältöön

Korkealle ja kovaa – laajalla svingillä

Laajentamalla svingiä voi saada lisää mittaa lyöntiin.

GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen kertoo tällä viikolla, kuinka voit saada lisää laajuutta golflyöntiin. Laaja svingi tuo korkeutta ja pituutta lyöntiin.

Useat golfhistorian menestyneet suuruudet tunnetaan laajasta svingistään: Jack Nicklaus, Greg Norman ja Tiger Woods. Laajan svingin kehän edut ovat moninaiset. Se johtaa oikein käytettynä korkeampaan ja pidempään pallon lentokaareen kuin suppea svingi.

Toteutuakseen laaja svingi vaatii toki myös hyvää vipuvarsien käyttöä ja mailan kulkemista planea pitkin. Se on fyysisempi, mutta tempo ja ajoitus ovat toistettavampia etenkin pidemmillä mailoilla koska käsien käyttö on maltillisempaa.

Vakioi kehän laajuus

Taittamalla ranteita taakseviennin alussa vakioit kehän laajuutta lyöntien välillä. Kehän laajuus toki muuttuu taakseviennin ja alastulon välillä, mutta vähäisempi lag edesauttaa loivempaa osumakulmaa.

Kun kehän laajuus on toistettava, on etäisyyksien hallinta helppoa.

Tunne taakseviennin alussa, että ikään kuin painat kämmeniä kohti maata ja maila nousee ylös muodostaen suorakulman vasemman käsivarren ja mailan varren välille.

MAINOS. Tutustu GoGolfin kurssi tarjontaan keväällä ja kesällä osoitteessa golfvalmennus.fi

Kroppa tekee työn

Kun rannekulmat on muodostettu, yritetään varren ja rintakehän välinen laajuus säilyttää vakiona yläasentoon saakka.

Kehän laajuutta supistava liike taakseviennin aikana on turha, usein liikkuvuuden rajoitteista johtuva kompensoiva liike.

Tunnustele laajuutta tekemällä pumppaavia liikkeitä taakseviennin puolivälistä yläasentoon ja takaisin. Kuvittele, että mailan varren, vasemman käsivarren ja hartioiden muodostama kuvio pysyy muuttumattomana.

Lyönti pallo käsien välissä antaa tuntemuksen paitsi taakseviennin niin saaton laajuudesta.

Laaja oikea kyynärvarsi topissa

Oikean kyynärvarren kulma on yksi laajan ja suppean svingin erottava tekijä. Mitä vähemmän oikea kyynärvarsi taipuu, sitä kauempana mailan grippi on kehosta.

Oiva käytännön esimerkki on oikealla kädellä lyötävä yhden käden svingi.

Puhdas osuma helpottuu laajakehäisessä heilahduksessa.

Säilytä laajuus downsvingin alussa

Jos downsvingi alkaa liiallisella vartalon kierrolla, käsivarret ja maila reagoivat siihen pienentämällä svingin kehää liiallisesti.

Vaikka vartalon tulee siirtyä aggressiivisesti kohteen suuntaan, ei mailan ja kehon välinen etäisyys saa muuttua liikaa.

Tarkista että vasen käsivarsi ei litisty liikaa rintakehää vasten. Tätä estääkseen useat hyvät pelaajat ojentavat oikeaa käsivartta kevyesti ulospäin. Tätä tehdessä täytyy varoa avaamasta rannekulmia.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella.​

Etsi luettavaa