Hyppää sisältöön

Kontrolloi etäisyyksiä wedgellä – lakaisuharjoite auttaa ”käärimään” lapaa osumassa

GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen kertoo kaksi tekijää, jotka vaikuttavat wedgejen pituustarkkuuteen. Videolla hän näyttää myös lakaisuharjoitteen.

Vajaiden wedgelyöntien etäisyyden kontrollointi on eräs golfin vaikeimpia osa-alueita. Vähäiselläkin kokemuksella varustetun pelaajan etäisyyden hallinta 30–60 metrin päästä ei perustu mailanpään nopeuden hallintaan vaan siihen, kuinka pallo lentää.

Kokemus siitä, kuinka kovaa pitäisi lyödä mihinkin etäisyyteen karttuu nopeasti, mutta lentääkö pallo halutulla tavalla onkin sitten toinen asia.

Etäisyyden kontrollointi koostuu kahdesta tekijästä: lentokaaren korkeudesta (launch angle) ja pallon pysähtymisestä (back spin). Pelaaja toki tarvitsee tilanteen mukaan erilaisia lyöntejä, mutta hallitakseen ne tulisi ensin hallita oma peruslyönti.

Lentokaaren korkeus tulee olla sopivan matala ja pallon pysähtyä yhteen pomppuun griinillä. Jotta tämä toteutuisi, pallon pysähtymiseen on optimaalinen kaari ja takakierteelle vähimmäisvaatimus.

Saattaa kuulostaa äkkiseltään monimutkaiselta, mutta käytännössä se on yksinkertainen tapa lyödä. Sitä voidaan harjoitella jo talvella sisätiloissakin.

Mailan nostokulma pienentyy

Suora vasen ranne ja kämmenet pallon etupuolella alkuasennossa luovat lähtökohdat nostokulman pienentymiselle. Taakseviennissä tunne, jossa lapa osoittaa kohti palloa, edistää nostokulman pysymistä pienenä. Voimakas hartioiden kierto ja käsien liikken jatkuminen lyöntilinjasta vasemmalle edistävät lavan kulman pienentymistä osumaan.

Mailan tulokulma palloon (attack angle) ja ranteiden aktiivisuus vaikuttavat pallon lähtökulmaan eli launchiin.

Tour-pelaajien nostokulma pienentyy osumaan keskimäärin 19 astetta, eli esimerkiksi 58-asteinen wedge palaa osumaan 39-asteisena.

Vakioi nousukulma

Pallon lähtökulmaan vaikuttaa mailan nostokulma osumahetkellä (dynaaminen loft), osumakulma (attack angle) sekä osumakohta lavassa.

MAINOS. Harjoittele tekniikkasi kesäkuntoon GoGolf Loungen Trackmaneissa GoGolf Loungeissa Espoon Kerassa tai Tampereella. GoGolf Lounge >>

Lavan yläosaan osunut lyönti nousee korkealle ja alaosaan osunut lyönti matalana. Optimaalinen osumapaikka on kolmanneksi ja neljänneksi alimman uran kohdalla. Lyönnin pituus ei vaikuta suuresti pallon nousukulmaan, mutta lyönnin kaaren lakipiste muuttuu oleellisesti spinnin lisääntyessä pidemmissä lyönneissä.

Optimaalinen osumapaikka wedgellä on kolmanneksi ja neljänneksi alimman uran kohdalla, kun halutaan lyödä matalaa pitchiä.

Viimeistele spinnillä

Yksi pomppu ja stop. Optimaalinen laskeutumiskulma ja riittävä takakierre takaavat pallon pysähtymisen yhteen pomppuun.

Vajaissa wedgeissä on harvoin liikaa takakierrettä. 50 metrin matkalta tarvitaan kierrettä vähintään 6 500 kierrosta minuutissa (rpm), jotta pallo pysähtyy pehmeälle griinille. Kova griini vaatii vielä enemmän alakierrettä tai lyönti on pelattava korkeampana.

Yhteen pomppuun pysähtyvää wedgeä voidaan harjoitella launch monitorin avulla.

Kierrettä syntyy eniten uudella ja puhtaalla mailalla, kun osuma on puhdas. Matala ja hidas pallon lento ovat merkki korkeasta takakierteestä.

Yhteen pomppuun pysähtyvää wedgeä voidaan harjoitella launch monitorin avulla. Esimerkissä junioripelaaja lyö 45 m lyöntiä +-2 metrin pituustoleranssilla.

Launch anglessa hän pyrkii 28,5 asteeseen +-1 asteen toleranssilla. Hang time eli pallon lentoaika ilmassa on 2,85 sekuntia +-0,15 sekunnin toleranssilla. Spinniä tulee olla vähintään 6 500 rpm. Kun kaikki muuttujat ovat toleransseissa, lyönti on  hyväksytty harjoitteessa.

Harjoittelussa käytettäviä ratkaisumalleja eri muuttujien välillä

Launchiin eli pallon lähtökulmaan vaikuttavia muuttujia ovat attack angle ja dynaminen loft, joihin vaikuttavat mailan kulkusuunta ja ranteiden aktiivisuus.

Hangtimeen eli ilmalennon aikaan vaikuttavia muuttujia ovat Attack angle ja Friction launch, joihin vaikuttavat mailan kulkusuunta, Attack angle, dynaaminen loft ja kääriminen.

Spinrateen eli kierteen määrään vaikuttavavia muuttujia ovat Attack angle ja Spin Loft, joihin vaikuttavat mailan kulkusuunta ja ranteiden aktiivisuus.

Kuvauspaikka: Els Club, Dubai

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta ja suosituista talvikursseista pääkaupunkiseudulla ja Tampereen alueella.​

Etsi luettavaa