Hyppää sisältöön

Kommentti: Ystävänpalvelus vai todellinen tarve?

Jussi Miettinen

Staffan Johanssonin pesti golfliiton päävalmentajana päättyi vuodenvaihteessa. Uusi päävalmentaja Fredrik Jendelid ostaa häneltä kuitenkin 58 päivän työpanoksen tänä vuonna.

SUOMEN GOLFLIITON UUSI päävalmentaja Fredrik Jendelid on entisen päävalmentajan Staffan Johanssonin hyvä ystävä. Miehet työskentelivät yhdessä jo 90-luvulla Ruotsin Golfliiton palveluksessa.

Tänä vuonna miehet tekevät töitä yhdessä Suomen Golfliitossa, sillä Jendelid ostaa Johanssonilta 58 työpäivää maajoukkueen käyttöön. Johanssonin työpanos maksanee liitolle kymmeniä tuhansia euroja.

Jendelid perustelee tätä sillä, että valmentajan vaihtumisen aiheuttama siirtymävaihe menisi mahdollisimman sulavasti. Hänen mukaansa Johansson teki Suomessa hyvää ja menestyksekästä työtä.

JENDELIDIN PERUSTELUN sulavasta siirtymävaiheesta voisi jollain tapaa ymmärtää, mikäli koko maajoukkueen valmennustiimi olisi uusiutunut samalla kertaa. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, sillä Staffan Johansson oli ainoa valmentaja, joka vaihtui viime kauden päätteeksi. Valmentajina jatkavat Pasi Purhonen, Juha Skyttä ja Mikael Mustonen, jotka ovat toimineet liittovalmentajina pitkään.

Sen sijaan, että Jendelid olisi ostanut palveluita kaveriltaan, hän olisi yhtä hyvin voinut konsultoida maajoukkueiden toimintatavoista Purhoselta, Mustoselta ja Skytältä.

Moni on myös kyseenalaistanut Johanssonin saavutukset päävalmentajana. Hänen aikakaudellaan loistivat erityisesti naiset, joiden vastuuvalmentajana on ollut Mustonen. Sen sijaan Johanssonin vastuulla olleiden miesten menestys on ollut selvästi naisia huonompaa. Todellinen mahalasku tapahtui viime kaudella, kun miehet tippuivat joukkue-EM-kisoissa A-ryhmästä B-ryhmään surkean esityksen päätteeksi.

Miesten häpeällistä putoamista on pidetty pitkälti Johanssonin virheenä, sillä hän valitsi kisaan vääriä pelaajia. Kisakenttä Golf de Chantilly tiedettiin etukäteen kapeaksi ja raffit vaikeiksi, mutta silti Johansson nosti joukkueeseen pelaajia, joiden tiedettiin etukäteen lyövän palloa vinoon draiverilla.

KUN GOLFLIITTO TIEDOTTI Jendelidin valinnasta, se korosti erikseen sitä, ettei Johansson ollut mukana Jendelidin valintaprosesissa. Ilmeisesti siksi, että se olisi voinut haiskahtaa hyvän ystävän suosimiselta.

Nyt en oikein tiedä, mitä pitäisi ajatella, kun Jendelid on päättänyt ostaa palveluja Johanssonilta.

Maajoukkue lähtee Floridan-leirille viiden valmentajan ja yhden fysioterapeutin voimin

Kirjoittaja on GoGolfin päätoimittaja

Etsi luettavaa