Hyppää sisältöön

Kommentti: Suomi-golfin tienraivaaja päätti uransa

Mikko Ilonen pelasi pro am -kisan junioriryhmän kanssa.

Pitkän uran European Tourilla tehnyt Mikko Ilonen saavutti tavoitteensa, mutta ei yltänyt unelmaansa.

TÄNÄÄN URANSA lopettamisesta ilmoittaneen Mikko Ilosen merkitys suomalaiselle kilpagolfille on erittäin suuri. Hän oli etujoukoissa raivaamassa tietä muille suomalaispelaajille ja oli ensimmäinen monessa asiassa.

Ilonen voitti ensimmäinen suomalaisena British Amateurin. Hän oli ensimmäinen suomalainen major-turnauksessa. Hän nousi ensimmäisenä European Tourille ja oli ensimmäinen, joka onnistui uusimaan paikkansa kiertueella ranking-sijoituksen perusteella. Hän otti kiertueella ensimmäisenä suomalaisena myös voiton. Yhteensä niitä kertyi viisi.

Hän nousi tietysti ensimmäisenä suomalaisena myös sadan parhaan joukkoon maailmanlistalla, jossa hänen paras noteerauksensa oli 37. sija.

Kestää pitkään, ennen kuin joku toinen suomalaispelaaja lyö Ilosen saavutukset.

 

JOS ILONEN olisi lopettanut kilpauransa viisi vuotta sitten, hän olisi jättänyt aikamoisen tyhjiön miesgolfiin. Nyt hänellä on monta mantteliperijää ja voi perustellusti sanoa, että suomalaisen kilpagolfin nousu on osaltaan myös Mikko Ilosen ansiota.

Hänen menestyksensä loi uskoa monelle nuorelle ja vähän vanhemmallekin pelaajalle siitä, että näinkin pohjoisessa sijaitsevasta maasta voi kasvaa menestyviä golfammattilaisia. 

Kesti kuitenkin yllättävän pitkään, ennen kuin Ilosen lisäksi saatiin toinen vakiokasvo kiertueelle: Mikko Korhonen. Tänä vuonna Ilosen ja Korhosen lisäksi kolmella muulla suomalaisella on pelioikeus European Tourille: Tapio PulkkanenKim Koivu ja Kalle Samooja.

Miehissä tilanne näyttää siis rutkasti paremmalta kuin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, jolloin nuori lahtelainen rakensi uraansa usein ainoana suomalaisena pääkiertueella.

Ilosella oli onneksi kyky pärjätä yksin maailmalla. Hän osasi hakeutua oikeaan seuraan ja mukavana nuorena miehenä pääsi nopeasti osaksi touria, jolla viihtyi lähes 20 vuotta. Se, että tuntee olonsa kotoisaksi kiertueella, on tärkeää pärjäämisen kannalta.

Ammattilaisuran alkuvuosina saatiin jännittää monena syksynä sitä, pystyykö Ilonen uusimaan pelioikeutensa kiertueella. Vaikka putoaminen oli usein lähellä, se toteutui vain yhden kerran, mutta tuolloinkin Ilonen nousi heti seuraavana vuotena takaisin kiertueen vakiokaartiin.

Uran läpimurto tapahtui vuonna 2007 Indonesiassa, kun hän nappasi uran ensimmäisen European Tour -voittonsa. Parhaaksi vuodeksi jäi 2014, jolloin Ilonen voitti kaksi kilpailua sijoittuen European Tourin rankingissa 18:nneksi. 

MTV:lle antamassaan haastattelussa Ilonen sanoi, että hän saavutti urallaan tavoitteensa, mutta ei yltänyt unelmaansa. Tuo unelma oli The Open Championshipin eli British Openin voitto, ja lähimpänä se oli vuonna 2001, jolloin hän sijoittui kisassa yhdeksänneksi. Parhaaksi major-sijoitukseksi jäi vuoden 2014 PGA Championshipin seitsemäs sija.

 

ILOSEN LOPETTAMINEN ei tullut lopulta suurena yllätyksenä, sillä merkkejä uran päättämisestä on näkynyt jonkin aikaa.

Parin viime vuoden aikana Ilosella on riittänyt fokusta kilpailemisen ja harjoittelun lisäksi myös muihinkin asioihin. Hän on tehnyt jonkin verran hyväntekeväisyystyötä, ja perheen kanssa vietetystä ajasta on tullut hänelle entistä tärkeämpää. Ikääkin miehellä alkoi olla, vaikka golfariksi ei liikaa.

Muistan Mikon valmentajan Timo Rauhalan sanoneen jossain yhteydessä jo kauan aikaa sitten, että Mikko tuskin tulee pelaamaan kilpagolfia enää nelikymppisenä.

Mikko täyttää tasavuosia joulukuussa, joten oraakkelin ennustus osui oikeaan.

Etsi luettavaa