Hyppää sisältöön

Kommentti: Sami Välimäen vaatimattomasta startista ei tarvitse olla huolissaan

Sami Välimäki suuntaa Saudi-Arabiaan

Suomen toiseksi paras urheilija on kahdessa ensimmäisessä kilpailussaan pelannut vaatimattomasti, silti paremmin kuin debyyttikaudellaan ET:lla.

Eihän sen näin pitänyt käynnistyä.

Suomen toiseksi parhaaksi urheilijaksi, sykähdyttävimmän urheiluhetken sekä läpimurron tekijäksi Urheilugaalassa nimetty golfari Sami Välimäki on ollut kahdessa Lähi-Idän kisassa tuloslistalla sarjassa ynnä muut. 

Abu Dhabissa (77-75) hänen taakseen jäi viisi ET:n pelaajaa ja kaksi amatööriä.

Dubaissa Välimäki pääsi viimeisenä jatkoon, sijoitus tulee olemaan meneillään olevassa kisassa päälle 50:n, ja ero kärkeen reilut 20 lyöntiä.

Turuilla ja toreilla, ihan fiksujen golfarien keskuudessakin arviot Välimäen sukeltamiseen syistä ovat yleisiä keskustelunaiheita. 

Kun Välimäen tuloksellisesti huonoa starttia kivikovissa kisoissa arvioidaan, on niitä hyvä peilata edelliskauden vastaaviin esityksiin.

European Tourin tulokas teki upean läpimurron helmikuun lopulla 2020 voittamalla  Omanin kisan, mutta ET:n kauden ensimmäisistä kymmenestä kisasta keskimääräinen sijoitus voitto mukaanlukien oli 68. 

Hän karsiutui Etelä-Afrikassa 2020 kauden avauskisassaan (77-76), Australiassa sijaluku oli 64.  Kahden ensimmäisen kisna mittarilla on menty siis niukasti eteenpäin.

Edellisvuonna neljännestä tuli jo upeasti seitsemäs sija pienessä Australian kisassa, Omanin voittokisa oli kauden viides.

Tämän jälkeen tuli pieni suvantovaihe. Ennen koronataukoa hän ehti pelata vielä Qatarissa (38.). Kesällä tauon jälkeen Itävallassa ja Englannissa pelatuissa kisoissa peli oli poskellaan, tuloksena kolme karsiutumista. Caddien pestin otti Väinö Viitarharju.

Loppukausi olikin hurjaa ilotulitusta jotka nostivat hänet kestomenestyjäksi ja huipentumana Dubain finaalikisasssa viimeisenä päivänä viidenneksi.

Tätä taustaa vasten Abu Dhabin ja Dubain kisat ovat olleet menestystä janoaville suomalaisfaneille kuin märkä rätti vasten kasvoja. 

Kuudesti peräkkäin huono startti kierrokselle

Sami Välimäki on pelannut kuusi kierrosta kahdessa kisassaan.

Niitä  yhdistää se, että ne kaikki ovat lähteneet tuloksellisesti väärään suuntaan. Ennen ensimmäistä birdietä tuloskorttiin on merkitty viidesti bogey. Dubaissa kisa käynnistyi par-viitoselle tehdyllä triplabogeylla.

Abu Dhabissa avauspäivän ekaan ysiin mahtui neljä bogia ilman birkkuja.

Jokin asia ei ole kahdessa ensimmäisessä kisassa ollut kohdillaan, sillä sattuman lisäksi kuuden peräkkäisen heikon aloituksen tekemiseen tarvitaan muutamia heikkoja lyöntejäkin.

Vastaavan sarjan toistuminen on äärimmäisen epätodennäköistä. 

Hyvin merkittävä asia jatkon kannalta oli se, että Välimäki taisteli itsensä Dubaissa jatkokierroksille ja sai viikonlopun kierroksilla paineetonta aikaa ja tilaa kentällä kehittää lyöntiään.

Lauantaina jopa yksin ensimmäisenä kierrokselleen lähdettyään.

European Tourilla menestyäkseen pelin pitää olla kuosissa kaikilta osiltaan. Pienikin otteen herpaantuminen näkyy tulostaululla raaálla tavalla. 

Sami Välimäen psyyke kestää kauden heikon alun. Saudi-Arabian kisassa häneltä nähdään jo terävämpää ja tasaisempaa tekemistä. 

Säädöt kuntoon viikon leirin aikana

Valmentaja Timo Karvinen pitää kolmannen Lähi-Idän kisan jälkeen suojattinsa kanssa viikon leirin Dubaissa. Näin parivaljakko toimi myöes edellisvuonna Omanin voittokisan alla.

Ei siis kannata olla vielä huolissaan Sami Välimäestä.  Muistaa sopii sekin, että jatkoonpäääseiden listalla hänen taaakseen tulee jäämään muun muassa major-voittaja, maailmanlistan nelonen Collin Morikawa, jonka Välimäki kukisti myös edellisessä yhteisessä Dubain kisassa.

Mikko Korhonen ja Kalle Samooja taistelevat sunnuntaina kärkitiloista Omega Dubai Desert Classicissa.

Tuloslista

Viaplay ja V Sport Golf näyttävät suoraa kuvaa Dubaista kello 10.30-15.30

Etsi luettavaa