Hyppää sisältöön

Kommentti: Rahalla siitä selviää – PGA Tour otti LIV-kriisissä käyttöön samat aseet kuin poliitikot koronapandemian talousvaikutuksia torjuessaan

Jay Monahanin pitämää tiedotustilaisuutta oli eilen seuraamassa myös Rory McIlroy. KUVAT: GETTY IMAGES

LIV Golfin tuleminen on aiheuttanut PGA Tourille sen hegemoniaa uhkaavan kriisin, jonka ratkaisemiseksi kiertueen komissaari tarjoaa nyt tuttua konstia.

Kriisi on ihmisen tai organisaation kohtaama uusi tilanne, jossa aiemmin opitut ongelmanratkaisukeinot eivät välttämättä toimi. Kriisi yleisesti tarkoittaa käännekohtaa, jossa yksilön tai organisaation tulevaisuuden suunta määräytyy paremmaksi tai huonommaksi toimiemme mukaan.

Näin määrittellään kriisi Wikipediassa.

Tuore esimerkki globaalista kriisistä on koronaepidemia, joka on koetellut ennen näkemättömällä tavalla koko maailmaa.

Valtiot toimivat koronakriisin aiheuttamassa taloudellisessa käännekohdassa pitkälti samalla tavalla: ne ottivat velkaa, jolla tuettiin yrityksiä, jotta talouden rattaat jatkoivat pyörimistään ja lamalta vältyttäisiin – tai sen alkamista ainakin siirrettiin myöhäisemmäksi ja toivottavasti myös liudennettiin.

Maailman suurimmalle golfkiertueelle kriisin on aiheuttanut Saudi-Arabiasta lähtöisin oleva viheliäs ”virus” nimeltä LIV Golf, joka on noussut uhkaamaan PGA Tourin asemaa.

Tätä kriisiä PGA Tour ratkoo nyt samalla tavalla kuin valtiot ratkaisivat koronan potentiaalisesti aiheuttamaa taloudellista myrskyä: rahalla.

* * *

PGA Tourin komissaari Jay Monahan julkisti eilen listan täydentävistä toimenpiteistä, joilla kiertue aikoo tukkia huippupelaajien vuotamisen Greg Normanin johtamalle saudikiertueelle.

PGA Tourin merkittävimmät toimenpiteet voidaan jakaa kahteen pääkohtaan: huippupelaajien tienestien kasvattamiseen ja kiertueen tulokkaiden ja kiertueelle palaavien tukemiseen.

Aloitetaan siitä, mitä PGA Tourilla on tarjottavanaan huipuille.

Ensi vuonna kiertue järjestää yhteensä tusinan verran ns. Elevated Events -turnausta, joissa yhtä lukuunottamatta jokaisessa on palkintopotti on kohotettu 20 miljoonan dollariin.

Summa on suuri, mutta ei aivan yhtä suuri kuin LIV Golfissa, jossa jokaisessa kilpailussa jaetaan pelaajille vähintään 25 miljoonaa dollaria – ja finaalissa vielä rutkasti enemmän.

PGA Tourin mukaan kaikkiaan 20 huippupelaajaa on sitoutunut pelaamaan kauden aikana yhteensä 20 kilpailua, joihin sisältyvät edellämainitut Elevated Elements -tapahtumat sekä neljä majoria ja kolme vapaavalintaista turnausta. Näin kiertueen parhaat pelaajat saadaan pelaamaan ainakin 16 kilpailua samaan aikaan, mikä tietysti lisää kilpailujen kiinnostavuutta.

Huippupelaajiksi katsotaan tässä ns. Player Impact Program -rankingissa 20 korkeimmalle sijoittunutta pelaajaa.

Mikä on Player Impact Program?

PGA Tourin lanseeraama Player Impact Program eli PIP mittaa pelaajien merkityksellisyyttä kiertueelle. Merkityksellisyyttä mitataan muun muassa sosiaalisen median tavoitettavuuden, medianäkyvyyden ja Google-hakujen perusteella. Viime vuonna PIP-rankingin voitti Tiger Woods.

Ensi vuodeksi PIP:n palkkiota nostetaaan 50 miljoonasta dollarista 100 miljoonaan. Samalla palkittavien määrä tuplataan kymmenestä kahteenkymmeneen.

Pääpalkinto on 15 miljoonaa dollaria.

Toinen suuri muutos koskee pitkälti uransa alussa olevia pelaajia tai kiertueelle palaavia pelaajia, sillä jatkossa PGA Tour lupaa jokaiselle pelaajalle 500 000 dollarin takuupalkkion. Lisäksi PGA Tour tukee 5 000 dollarilla kilpailuihin osallistumista, kun aiemmin turnauksiin on matkustettu omalla kustannuksella.

* * *

Herää kysymys, mistä rahat tähän kaikkeen tulevat? LIV Golfin takana ovat Saudi-Arabian öljyrahat, mutta miten PGA Tour aikoo rahoittaa merkittävästi kasvaneet palkintopotit.

Ilmeisesti velkaa sen ei tarvitse ottaa, kuten valtioiden koronakriisissä, vaan rahat tulevat edelleen pääosin televisiointisopimuksista ja kilpailujen sponsoreilta. LIV Golfiin siirtynyt Phil Mickelsonhan totesi jo aiemmin PGA Touria kritisoidessaan, että kiertueella olisi rahaa korottaa palkintopotteja ja jakaa pelaanille enemmän, mutta ei halua käyttää sitä.

Nyt moni onkin joutunut toteamaan, että Phil taisi olla oikeassa.

Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen, jos LIV Golf vielä korottaa panoksia ja esimerkiksi tuplaa kilpailujensa palkintopotit.

Siinä onkin PGA Tourille jälleen lisää pähkäiltävää – vähän niin kuin on valtioilla koronaviruksen mahdollisten uusien varianttien ilmestyessä, sillä kummankaan rahat eivät loputtomiin riitä.

Etsi luettavaa