Hyppää sisältöön

Kommentti: Potkut ystävänpäivänä?

Jussi Miettinen

Golfliitossa puhaltavat muutoksen tuulet. Ensin vaihtui puheenjohtaja ja nyt myös toiminnanjohtaja.

TIISTAINA JYSÄHTI UUTISPOMMI, kun Golfliitto tiedotti, ettei Petri Peltoniemi jatka Golfliiton operatiivisissa tehtävissä helmikuun jälkeen ja hänen työsopimuksensa päättyy toukokuussa.

Pommin sytytyslanka oli palanut jo jonkin aikaa, sillä huhuja Peltoniemen lähdöstä on ollut liikkeellä jo pitkään. Pari viikkoa sitten kysyin vahvistusta huhuille marraskuussa liiton puheenjohtajaksi valitulta Hanna Hartikaiselta. Hän vastasi tuolloin palaavansa asiaan, mikäli aiheessa on jotain kommentoitavaa.

Tänään vastaus tuli tiedotteen muodossa. Siinä kerrottiin, että Golflliitto ja Peltoniemi ovat päättäneet työsuhteen yhteisymmärryksessä, mutta tosiasiassa kyseessä taitaa olla potkut.

PELTONIEMEN LÄHTÖLASKENTA alkoi jo marraskuussa, kun Hanna Hartikainen valittiin liittohallituksen puheenjohtajaksi. Hartikainen valittiin, koska hänen takanaan ollut liittovaltuuston enemmistö halusi muutosta liiton toimintaan.

Muutosta on helpompi ajaa uusien henkilöiden voimin. Moni lajin sisäpiiriläinen ja liittovaltuutettu on ollut turhautunut Petri Peltoniemeen, mutta harva on halunnut sanoa sitä ääneen julkisesti omilla kasvoillaan. Laji on Suomessa verrattain pieni, eikä siltoja haluta polttaa liittoon.

Merkittävä syy Peltoniemen lähtöön lienee se, että hänen johdollaan strategianeuvottelut meinasivat päätyä umpikujaan viime kesänä ja syksynä. Golfliiton liittovaltuusto oli aiemmin hyväksynyt Suomen golfin uuden strategian, jossa liiton roolina on toimia eri järjestöjen yhteenkokoavana voimana.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että liitolta odotetaan myös halua tehdä kompromisseja, mutta GoGolfin tietojen mukaan Peltoniemi ajoi neuvotteluissa tiukasti Golfliiton etua, eikä hän ottanut riittävästi huomioon muiden lajijärjestöjen näkökulmia. Turhautumista aiheutti myös se, ettei kaikista kokouksissa sovituista asioista aina ilmeisesti pidetty kiinni. Suomen PGA ja Suomen Golfkentät ry vetivät tästä omat johtopäätöksensä.

PGA ilmoitti syksyllä lopettavansa strategianeuvottelut, mutta palasi niihin Hanna Hartikaisen valinnan jälkeen. SGK:n puheenjohtaja Hans Weckman on puolestaan aiemmin kertonut, että SGK meinasi kävellä ulos neuvottelupöydästä jo viime kesänä, koska neuvottelut Golfliiton operatiivisen johdon kanssa eivät ottaneet sujuakseen. Tuolloin Golfliiton hallitusten jäsenten Jyrki Nykäsen ja Elisabeth Spåren mukaantulo sai yhdistyksen jatkamaan neuvotteluja.

GOLFLIITON VT. TOIMINNANJOHTAJANA toimii Peltoniemen lähdön jälkeen Jyrki Nykänen. Tiedotteen mukaan liitto aikoo aloittaa uuden toiminnanjohtajan rekrytointiprosessin, mutta ihmeenä en pitäisi, mikäli se ei olisi jo käynnissä. Ainakin tehtävään soveltuvia henkilöitä lienee jo kartoitettu.

Uuden toiminnanjohtajan tärkeä ominaisuus on kyky katsoa asioita eri osapuolten näkökulmasta. Koska Suomen Golfliitto haluaa olla Suomi-golfin yhteenkokoavana voima, se asettaa uudelle toiminnanjohtajalle myös tietynlaisia vaatimuksia.

Ei ole aina helppo löytää ratkaisuja, jotka miellyttävät täydellisesti kaikkia eri järjestöjä. Siksi uuden toiminnanjohtajan tulee osata hakea kompromisseja, jotka tyydyttävät niitä. Vain niin toimimalla neuvottelut strategian viemiseksi käytäntöön saadaan ajettua läpi tuloksekkaasti.

Myös entistä paremman hengen puhaltaminen liiton toimistoon on tärkeää, jotta työilmapiiri paranee ja työyhteisöön saadaan aikaan reipas tekemisen meininki.

Etsi luettavaa