Hyppää sisältöön

Kommentti: Monahan teki sellaisen takinkäännön, että se saa Väyrysenkin näyttämään noviisilta

Yasir Al-Rumayyan ja Jay Monahan pääsivät yhteistymmärrykseen neuvotteluissa yhteisestä yrityksestä todella nopeasti. KUVAT: GETTY IMAGES

Komissaari Jay Monahanin toimintaa on kritisoitu tekopyhäksi ja pelaajat ovat vihaisia, mutta oliko PGA Tourilla taloudellisesti muuta vaihtoehtoa kuin liittoutua LIV Golfin kanssa?

Tiistai oli historiallinen päivä huippugolfissa. PGA Tour ja PIF eli Saudi-Arabian valtionrahasto kertoivat eilen päässeensä yhteisymmärrykseen siitä, että ne tulevat DP World Tourin kanssa perustamaan uuden yhtiön, jonka kautta hallitaan miesten huippugolfia eri puolilla maailmaa.

DP World Tour on tässä yhtälössä pieni tekijä. Suurinta valtaa ainakin alkuun käyttää PGA Tour, mutta rahat pöytään laittaa PIF, jolla on oikeus lisätä omistustaan ja vaikutusvaltaansa uudessa yhtiössä, mikäli rahalle tulee tarvetta.

Jos asiat etenevät maaliin saakka, ollaan tilanteessa, jota saudit alunperin havittelivat: merkittävää asemaa miesten huippugolfissa. Tässä vaiheessa tahot ovat päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että ne lähtevät perustamaan uutta yritystä, joka hallinnoi suuria golfkiertueita.

Uutinen tuli eilen iltapäivällä kuin salama kirkkaalta taivaalta. Diiliä neuvotteli seitsemän viikon ajan vain kourallinen ihmisiä. Mediatietojen mukaan esimerkiksi LIV Golfin nokkamies Greg Norman sai tietää sopimuksesta vain hetkeä ennen kuin se kerrottiin julkisuuteen.

Neuvotteluja PGA Tourin kanssa hoiti PIF:n hallituksen puheenjohtaja Yasir Al-Rumayyan.

Dunne asetti neuvotteluissa tunteet ja moraaliset kysymykset sivuun

PGA Tourin puolelta mukana oli komissaari Monahanin lisäksi ainakin Jimmy Dunne, jonka merkitystä yhteisymmärryksen löytymisessä pidetään ratkaisevana. Hän on arvostettu finanssialan toimija ja tärkeä taustavaikuttaja golfissa.

PGA Tourin hallitukseen Dunne valittiin viime syksynä. Sanotaan, että Dunne pystyi asettamaan tilanteessa ja neuvotteluissa tunteet ja moraaliset kysymykset sivuun ja tarkastelemaan asiaa puhtaasti bisneksen kannalta. Eikä tulevaisuus näyttänyt PGA Tourin kannalta välttämättä hyvältä.

Edessä oli kalliiksi tulevia oikeustaisteluja PGA Tourin ja LIV Golfin välillä, minkä lisäksi kiertue oli joutunut kohottamaan palkintopottejaan vastatakseen LIV Golfin aiheuttamaan kilpailuun. Tähän se tiettävästi käytti ns. vararahastoaan.

Vastassa sillä oli saudien pohjaton kassa.

Kun LIV Golfin pelaajat menestyivät kauden kahdessa ensimmäisessä majorissa huikean hyvin ja suuri yleisö alkoi vaatia parhaiden LIV-pelaajien pääsyä Ryder Cupiin, heikentyi PGA Tourin asema suhteessa LIV Golfiin merkittävästi.

PGA Tourin komissaarin Jay Monahanin mukaan neuvottelut kestivät seitsemän viikkoa. Käytännössä ne siis alkoivat melko pian Masters-turnauksen päättymisen jälkeen. Tuossa kisassa viiden parhaan pelaajan joukossa oli kolme LIV Golfin pelaajaa.

LIV-pelaaja Brooks Koepkan voitto PGA Championshipissä pari viikkoa sitten varmasti vauhditti neuvotteluja entisestään.

Sopu löytyi nopeasti

Neuvottelujen lopputulos on se, että PGA Tour ja PIF hautasivat sotakirveen ja miesten huippugolfia lähdetään kehittämään globaalisti saudien rahalla.

Kilpailua eri tourien välillä ei enää ole, koska käytännössä kaikki vähänkään merkittävät kiertueet ovat nyt yhtä suurta perhettä Japanin kiertuetta lukuunottamatta. Tämä on siinä mielessä ironista, että alunperin LIV Golf eli PIF haastoi PGA Tourin oikeuteen juuri kilpailulainsäädännön rikkomisesta. Monopoli on paljon kivempi juttu, kun on itse siinä mukana.

Uudessa yrityksessä Norman ei vaikuttaisi olevan mukana kuin LIV Golfin pienomistajana. Näkyvää roolia uudessa organisaatiossa hänelle tuskin onkaan luvassa. Sen verran hän on vuosien varrella ja etenkin kahden viime vuoden aikana polttanut siltoja PGA Tourin suuntaan.

Sen sijaan yllättävää on se, että Jay Monahan saa uudessa yrityksessä paikan toimitusjohtajana. Monahanin toimintaa voi pitää takinkäännön maailmanennätyksenä. Tässä politiikan jalossa lajissa hän saa jopa Paavo Väyrysen näyttämään piirimestaruustason pelurina.

Ensinnäkin Monahan vetosi PGA Tourin pelaajiin, jotta he pysyisivät uskollisina kiertueelle ja hylkäämään heille tarjotut suuret setelit.

”Milloin viimeksi PGA Tourin pelaaja on joutunut pyytämään anteeksi sitä, että hän on kiertueen jäsen”, Monahan sanoi taannoin televisiohaastattelussa viitaten saudien kytkökseen syyskuun 11. päivänä tapahtuneisiin terrori-iskuihin Yhdysvalloissa.

Vuosi myöhemmin hän oli itse sopimassa uudesta järjestelystä, jossa koko PGA Tour muuttuu osaksi saudien urheilupesua. Loppujen lopuksi kyse oli lopulta vain rahasta. Ja kun sitä on pelissä tarpeeksi paljon ja panoksena on kiertueen kukoistaminen pitkällä aikavälillä, rahan alkuperällä ei sittenkään ollut niin suurta merkitystä.

Puheillaan ”golfin sisällissodan aikana” Monahan on todennäköisesti suututtanut myös saudit, mutta se ei ollut esteenä hänen toimitusjohtajuudelle uudessa yrityksessä.

Todennäköistä on, että Monahan on tehtävässä ottamassa hetken aikaa iskuja vastaan ja laittamassa uuden yrityksen alulle, minkä jälkeen hänet korvataan uudella miehellä, jota vastaan pelaajat, saudit ja golffanit eivät kanna kaunaa.

Kultaisen kädenpuristuksen kokoa voi vain arvailla, sillä sen verran kuraa komissaarin niskaan tulee lähiaikoina satamaan.

Etsi luettavaa