Hyppää sisältöön

Kommentti: European Tour valitsi maan, jossa rangaistaan silmiä puhkomalla, amputaatiolla ja raipaniskuilla

Saudi-Arabia on maa

European Tourin päätöstä järjestää kilpailu Saudi-Arabiassa on kritisoitu viime viikot ja syystä, sillä maa polkee ihmisoikeuksia yhtä vimmaisesti kuin Lance Armstrong taannoin maantiepyöräänsä.

European Tourin vankkurit etenevät tammikuussa ensimmäistä kertaa Saudi-Arabiaan, yhteen maailman suurimmista ihmisoikeuksien rikkojista.

Sinänsä tässä ei ole mitään uutta, sillä European Touria järjestää kilpailuja jo entuudestaan maissa, joissa ihmisoikeuksien rikkominen on lähes arkipäivää. 

Dubai rakentaa tulevaisuuttaan turismin varaan orjatyövoimalla ja Malesiassa voi joutua hirteen huumeiden salakuljetuksesta. Kuolemanrangaistus on voimassa myös Omanissa ja Qatarissa, joissa käytetään hyväksi Dubain tapaan häikäilemättömästi siirtolaistyövoimaa.

Kiinassa teloitetaan eniten ihmisiä maailmassa, eikä unohtaa sovi Turkkia, jonka presidentti Recep Tayyip Erdogan julisti maahan heinäkuussa 2016 poikkeustilan, joka on johtanut mielivaltaisiin pidätyksiin ja kidutukseen.

Miksi sitten Saudi-Arabian tuleminen mukaan kiertuekalenteriin on niin suuri juttu? Sen vuoksi, että siellä ihmisoikeusrikkomukset on viety äärimmäisyyksiin.

Saudi-Arabia käy parhaillaan äärimmäisen raakaa sotaa Jemenissa, sortaa toimittajia ja aktivisteja sekä järjestää teloituksia esimerkiksi huumerikkomuksista. Blogin pitämisestä voi saada kymmenen vuoden tuomion ja tuhat raipaniskua. Maan mielikuvituksellista rangaistusmenetelmistä kertoo se, että oikeus voi tuomita ihmisen menettämään rikoksen seurauksena raajansa amputaatiolla. Myös silmät saatetaan puhkoa rangaistukseksi rikoksesta.

Lusimaan voi joutua myös uskonnon perusteella, ja vankiloissa harjoitetaan kidutusta, josta vastuussa olevat viranomaiset eivät joudu vastaamaan teoistaan.

Naisten syrjintä on Saudi-Arabiassa on kokonaan oma lukunsa, sillä saudinaiset ovat joko aviomiehen tai sukulaismiehen holhouksessa ilman itsemääräysoikeutta.

Jäävuoren huippu on lokakuussa Turkin-lähetystössä tapahtunut toimittaja Jamal Khashoggin paloittelumurha. Murhakäskyn oli tiettävästi antanut maan ylin johto eli Saudien hallitsijasuku.

Ja tällaiseen maahan European Tour vie ensi vuonna yhden kilpailuistaan. Päätös tästä tehtiin jo maaliskuussa, kun European Tour solmi kolmivuotisen sopimuksen Saudi-Arabian kanssa. Tuolloin siitä kerrottiin kiertueen kotisivuilla.

”Saudi Arabia ja Royal Greens (kenttä, jolla kisa pelataan) sopivat täydellisesti European Tourille”, European Tourin toimitusjohtaja Keith Pelley kertoi.

Kisa nousi kunnolla otsikoihin kuitenkin vasta viime viikolla, kun kiertue julkaisi kalenterin ensi vuodelle – samaan aikaan kun Khashoggin murhasta käyty uutisointi kävi kuumana. Tarvittiin siis vieraalla maaperällä tehty raaka murha, ennen kuin maailmalla herättiin kunnolla Saudi-Arabian tekemään sortoon.

Kohun aikana European Tourin Pelley on jo ehtinyt toteamaan, että kiertueella ei ole aikomuksia vetäytyä Saudi-Arabiasta. Osallistumisestaan Saudi International -kisaan pelaajat saavat Pelleyn mukaan päättää itse.

Tammikuussa nähdään, kuinka moni pelaaja matkustaa kilpailemaan tähän lainsäädäntönsä puolesta keskiaikaiseen maahan, jonka mahti perustuu mittaviin öljyvarantoihin.

Ainakin Tiger Woodsin kerrotaan sanoneen kiitos ei miljoonien dollarien starttirahalle.

Tätä voidaan pitää hyvänä alkuna.

Etsi luettavaa