Hyppää sisältöön

Kolumni: Paha saa palkkansa, mutta onko ahneilla sellainen loppu?

Ian Poulterilla ja Sergio Garcialla oli kivaa kentällä harjoituspäivänä, mutta onko yleinen mielipide kääntymässä pelaajia vastaan? KUVA: GETTY IMAGES

Sosiaalisen median perusteella fanit ovat kääntyneet sankoin joukoin entisiä idoleitaan vastaan, kun pelaajat ovat liittyneet Saudi-Arabian rahoittamaan uuteen golfliigaan. Onko käymässä niin, että saudien suorittamassa urheilupesu onkin vaihtumassa julkiseksi likapyykin pesemiseksi?

PAHA SAA palkkansa.

Tämä sanonta pitää valitettavasti kirjaimellisesti paikkansa niiden pelaajien osalta, jotka osallistuvat tänään käynnistyvään LIV Golf Invitationalin Lontoon-osakilpailuun.

Eikä pahojen palkka ole pieni. Nimekkäimpien, kuten Phil Mickelsonin ja Dustin Johnsonin, kohdalla puhutaan yli sadan miljoonan allekirjoituspalkkiosta. Sergio Garcian, Lee Westwoodin ja Ian Poulterin pärstäkerroin tuottaa varmastikin kymmenien miljoonien bonuksen pelkästä osallistumisesta.

Lisäksi itse kilpailuissa jaetaan avokätisesti lisää miljoonia menestyksen perusteella.

Summat eivät ole liiketaloudellisesti selitettävissä. Liigalle ei näyttäisi olevan vielä yhtään yhteistyökumppania, eikä se saa ainakaan toistaiseksi televisio-oikeuksista rahaa.

Kahdeksan kilpailua sisältävään liigaan panostetaan ensimmäisten vuosien aikana miljardeja, joita LIV-liigan perustajat tulevat tuskin koskaan saamaan suoraan takaisin. Vertailun vuoksi: PGA Tourin viime vuoden liikevaihto oli 1,1 miljardia dollaria.

MUTTA SUORA taloudellinen hyöty ei olekaan liigan takana olevan Saudi-Arabian valtion tavoite. Sen sijaan kyse on pitkälti urheilupesusta, kun valtio haluaa kääntää huippu-urheilun avulla katseet pois vakavista ihmisoikeusrikoksista ja saavuttaa yleistä hyväksyntää.

Siksi on tärkeää, että maan epäkohtia ja kiertueen oikeaa tavoitetta pidetään esillä kyllästymiseen asti. Muuten saudiliigan kohdalla käy helposti niin, että vimmaisen alkukritiikin jälkeen vastalauseet laantuvat ja saudien liigasta tulee arkinen, jopa hyväksyttävä asia.

Sitä se ei ole, ja on jännittävää nähdä, kuinka varsinkin eurooppalaisten pelaajien fanit ovat sosiaalisessa mediassa kääntyneet sankoin joukoin entisiä idoleitaan vastaan.

Se ei ole mikään ihme, sillä pelaajien esiintyminen liigan tiedotustilaisuudessa ja etukäteishaastatteluissa on herättäneet fanien palautteen perusteella myötähäpeää, inhoa ja ivaa, kun pelaajat ovat kiemurrelleet vaikeiden kysymysten edessä ja jättäneet osaan uteluista kokonaan vastaamatta.

SAATAN KUULOSTAA idealistilta, mutta mitä jos kävisikin niin, että urheilupesun sijaan uuden liigan takia saudien likapyykkiä pestäisiin julkisuudessa viikko toisensa perään, jolloin liigan perustaminen kääntyisi itse asiassa itseään vastaan.

Myös moni golfin ystävä näyttäisi toivovan hartaasti, että saudiliiga kaatuu omaan mahdottomuuteensa ja että PGA Tour ei hyväksyisi saudeille kasvonsa myyneitä pelaajia enää takaisin.

Silloin paha voisi saada palkkansa sanonnan varsinaisessa merkityksessä ja ahneilla pelaajilla olisi – no, tiedätte kyllä millainen loppu.

Etsi luettavaa