Hyppää sisältöön

Kivitippu Pro-Am: Suomen ”Masters”

Kivitipussa ykköstiille mennään lautalla

Jo parinkymmenen vuoden ajan olen kuullut legendaarisia tarinoita taianomaisesta Kivitipusta. Voin sanoa olevani onnekas päästessäni tänä viikonloppuna henkilökohtaisesti kokemaan mikä tämä legendaarinen ammattilaiskilpailun ja pro-amin yhdistelmä on.

Odottelemme kantosiipialusta matkalla etuysiltä kohti klubitaloa ja takaysiä kun huomaamme Lappajärven kunnanjohtajan Tuomo Lehtiniemen ja Sara Kahrin kanssa helikopterin saapuvan kohti Järviseudun golfia. Täällä vedetään isolla asenteella, ihan rokkitähti tyyliin osa saapuu helikopterilla, toiset audeilla ja onhan paikalla käynyt myös Ferrarin miehiä aikanaan. 

Mikä ihmeen Kivitippu? Nuorena poikana kun ammattilaiset lähtivät Kivitippuun, ajattelin jonkun keksineen vain tyhmän nimen golfkisalle ja laittaneen hirvittävät summat pottiin. Kisa on aina ollut Suomen suurimpia, ajoittain suurin pro-am -tapahtuma. Tänä vuonna sain itse kutsun kilpailuun pelaamaan – en saavutuksieni kautta, vaan ilmeisesti kohtalaisen lukuisten poisjääntien myötä. 

Mietin hetken onko mitään järkeä lähteä matkaan, mutta parin kyselyn jälkeen kaikki paikalla olleet totesivat viikonlopun olevan yksi kesän ehdottomista helmistä. Suurin osa pelaajista saapuu paikalle jo keskiviikkona, torstaina on luvassa harjoituskierros oman ryhmän kanssa. 

En tiedä tapahtumasta vielä siis yhtään mitään muuta kuin sen mitä olen kuullut. Kaikki hauska on ilmeisesti vasta edessä. Mutta sitä on syytä odottaa innolla, luvassa on perinteikkäitä illanviettoja, perjantain pro-am, joka on samalla ensimmäinen kisapäivä ammattilaisille ja viikonloppuna enää ammattilaiset pelaavat muhkeasta 35 000 euron palkintopotista. 

Kunnanjohtaja ja innokas golfari Tuomo Lehtiniemi ei sen tarkemmin halunnut alkaa historioimaan kisan synnystä, sillä ei ollut millään tasolla perustamassa tapahtumaa: ”Paikalliset rahamiehet laittoivat kisan pystyyn ja ilmeisesti se on aika merkittävä ja perinteinen suomalaisen ammattilaisgolfin tapahtuma. Itse olen ollut ”huoltajana” jo monta vuotta, mutta nyt myös ensimmäistä kertaa pelaajana”, kuukauden päästä eläköityvä Tuomo kertoo. 

Tulee myös muistaa, että vuodesta 2001 asti pelatussa tapahtumassa on vuosittain kerätty noin 30 000 euroa hyväntekeväisyyteen. ”Se on todella tärkeä osa tätä tapahtumaa 

Kivitipun kentän etuysi on äärimmäisen pitkä ja takaysi yksi lyhimmistä

Kivitipun kentän etuysi on äärimmäisen pitkä ja takaysi yksi lyhimmistä

Teemu Tyry

Myös Mikot saapuivat paikalle

Harjoituskierroksen jälkeen klubitalolla aikaansa vietti muun muassa Mikko Ilonen. Hän ei ilmeisesti ollut harjoituskierroksella, vaan mietti suuntaako porukan mukana illan pesäpallomatsiin Vimpeliin. Entinen valmentaja Timo Rauhala yritti ainakin vakuutella. Huhujen mukaan helikopterissa olivat ainakin Rauhala ja Mikko Korhonen – kyydit tarjosi kisassa mukana oleva yritys. 

Kukaan ei tunnu haluavan leikkiä Kivitipussa titteleillä. Toki kisa on täynnä suurta yritysjohtajaa, jonka status omassa maailmassaan on erittäin arvostettu. Uskoisin, että Kivitipussa nautitaan golfista, elämästä ja Euroopan suurimmasta kraaterijärvestä. 

Mikä saa Mikko Ilosen ja Mikko Korhosen lähtemään mukaan yhden kierroksen pro-amiin kauas kotoaan? Ilosen lapsista vanhempi aloitti toisen luokan tänään ja nuorempi esikoulun. Perhekeskeinen Ilonen ei irtoa mihin tahansa kissanristiäisiin neljän tunnin ajomatkan päähän ilman syytä. 

Kisan taustalla oleva Esa Rannila on ollut aina yksi suomalaisen golfin suurimmista tukijoista ja Kivitipun perustajista. Rannilla on auttanut paljon myös suomalaisia kiertuepelaajia ja tämä lienee tapa maksaa takaisin. 

Kivitipussa kohtaavat rennossa ilmapiirissä kansallisen tason tähdet yhdistettynä sarjatasoa korkeammalla oleviin pelaajiin sekä golfia pelaaviin ja fanittaviin yritysihmisiin. Kaikki järjestelyt on tehty viimeisen päälle, eikä omaa lompakkoa tarvitse juuri vilauttaa. Pelaajilla on kirjaimellisesti erittäin hyvä olla Kivitipun hotellissa ja Järviseudun Golfin osittain erikoisella, mutta äärimmäisen kauniilla kentällä! 

Rookie-kaste luvassa

Kivitipussa on myös historiaa ja perinteitä kuten kaikissa vanhemmissa tapahtumissa. Yksi niistä on ”rookie-kaste”, jossa ensimmäistä kertaa ammattilaiskisassa pelaavat joutuvat suorittamaan erinäisen tai erinäisiä tehtäviä perjantai-illan suuressa illanvietossa. 

”Kun olin ensimmäistä kertaa, arvelin uimista olevan luvassa. Laitoin taktisesti uikkarit alusvaatteiksi ja kyllähän sieltä aika pitkä uintireissu tuli”, Tomi Tolsa muistelee. 

Henri Pyykölä muistaa, että heidän vuorollaan laulettiin. 

”Ei siellä itse saanut biisiä valita, vaan silloin mentiin ihan muiden valitsemaa biisiä vetämään karaokeen”, Pyykölä muistelee. 

Saa nähdä onko jutun kirjoittaminen edes paikallisen etiketin mukaista vai näkyykö se rookie-kasteen vaikeusasteessa. 

Itse kilpailussa on mukana reilut 40 golfammattilaista pelaamassa suuresta rahapotista. Kaikki pelaajat saavat pienen starttirahan, mutta 20 parhaan joukossa rahapalkinnot alkavat kasvamaan. Kisassa on mukana myös paljon pitkänlinjan ammattilaisia, jotka nykyään keskittyvät opettamiseen. Noin 40 pelaajasta reilu puolet pelaavat yhä golfia tosissaan ja ovat todennäköisimpiä voittajia. 

Kisan voitti viime vuonna Juhana Kukkonen. 

Etsi luettavaa