Hyppää sisältöön

Kinkkinen sääntökysymys – onko sallittua ottaa ottaa harjoitussvingi viereisessä bunkkerissa?

Bunkkerissa harjoituslyöntien ottaminen on kiellettyä – paitsi jos sen tekee viereisessä esteessä. KUVA: GETTY IMAGES

Mitä sanovat säännöt harkkasvingin ottamisesta viereisessä bunkkerissa?

Golf.com sivustolla nimimerkki Rules Guy eli Sääntöheppu vastailee lukijoita askarruttaviin sääntöongelmiin.

Tällä viikolla hänelle esitettiin mielenkiintoinen kysymys, joka kuuluu seuraavasti: jos pallo menee bunkkeriin, saako viereisessä bunkkerissa tehdä harjoituslyöntejä sillä tavalla, että maila koskettaa hiekkaan?

Äkkiseltään voisi luulla, että säännöt kieltävät tämän, mutta totuus on toinen.

Vaikka säännön 12.2b mukaan samassa bunkkerissa harjoitussvingin tekeminen on kiellettyä, se ei kiellä pelaajaa ottamasta niitä viereisessä esteessä – tai ”tekemästä esimerkiksi hiekkakakkuja”, kuten Golfliiton sääntökouluttaja ja kaiken nähnyt golftuomari Arto Teittinen toteaa lakonisesti.

Teittinen muistuttaa, että vielä ennen vuoden 2019 sääntöuudistusta kaksi rankkaria seurasi siitä, jos pelaaja ylipäätään kosketti mailallaan esteeseen ennen lyöntiä. Nykyään tämä on kuitenkin sallittua, mikäli sitä ei tee suoraan pallon edessä tai takana tai taakseviennin aikana.

Sääntöhepun mukaan vielä kauemmas taaksepäin mentäessä golfin säännöissä oli pykälä, jossa kiellettiin mailan koskettaminen hiekkaan vastaavissa olosuhteissa, joten vielä tuolloin harjoitussvingin ottaminen myös viereisessä poterossa oli kiellettyä.

”Tuo sääntö jäi historiaan samoihin aikoihin hikkorivartiset mailat”, Sääntöheppu veistelee.

Sääntöheppu vielä huomauttaa Golf.comin jutussa, että pelikaverit saattavat tykätä kyttyrää, mikäli pelaaja käyttää ylimääräistä aikaa bunkkerista bunkkeriin siirtyessään.

Arto Teittinen näkee hyödyn harkkasvingien ottamisessa viereisessä bunkkerissa olemattomana ja kaiken lisäksi haravoitavaakin riittää enemmän.

”Viereinen bunkkeri saattaa olla ominaisuuksiltaan erilainen kuin se, missä pallo on. Sitä paitsi kun pelaaja kaivautuu jaloillaan maahan lyöntiasentoa ottaessaan, hän saa riittävän informaation hiekan laadusta”, Teittinen toteaa.

Säästetään siis aikaa ja pelikaverien hermoja, eikä mennä heilumaan mailan kanssa sinne viereiseen bunkkeriin, eikös vaan…

Etsi luettavaa