Hyppää sisältöön

Kiira Riihijärven pallo jäi palmuun: ”Kisa lähti vähän vinoon, pysyin rauhallisena”

Kiira Riihijärvellä on reilu kuukausi aikaa valmistautua LPGA:n karsintafinaaliin, johon hän selvitti tiensä melkoisesta epäonnnesta huolimatta.

Kiira Riihijärven pitkäaikainen haave päästä pelaamaan LPGA:lla saattaa toteutua jo tulevalla kaudella. Hän selvitti toisen karsintavaiheen yhden lyönnnin marginaalilla Plantation Golf & Country Clubilla Floridassa edellisviikolla.

Siitäkin huolimatta, että ensimmäinen kierros oli muodostua jo kohtaloksi.

Neljän kierroksen kisassa 23-vuotias oululainen oli avauspäivän jälkeen179:n pelaajan joukossa 135:s tuloksella 76,+4. 
Kun finaaliin oli paikka tuloslistan 45:lle ensimmäiselle, olisi heikkohermoisempi voinut menettää yönunensa. 

Kiira Riihijärven osallistuminen Augusta Nationalin Women´s Amateuriin toi Suomen lipun kolmatta kertaa lippurivistöön. Mikko Ilonen kilpaili samalla kentällä 2001 ja 2015..

Kiira Riihijärven osallistuminen Augusta Nationalin Women´s Amateuriin toi Suomen lipun kolmatta kertaa lippurivistöön. Mikko Ilonen kilpaili samalla kentällä 2001 ja 2015..

Augusta National Women´s Amateur

”Avauskierros lähti osaltani vähän vinoon. Hassu ja valitettava tapahtuma oli palloni jääminen puuhun. Sitä ei kyetty paikallistamaan. Kävelin takaisin tiille ja tein toisella pallolla birdien, eli korttiin bogi. Tuo onnistuminen oli mieluisa ja henkisesti tärkeä epäonnen jälkeen. En kuullut kisassa kenellekään muulle käyneen niin.”

Toisella ja kolmannella kierroksella Riihijärvi nousi myrskytuulen tavoin (67-69) 110 sijaa 25:ksi ja parin lyönnin marginaalin turvin niiden joukkoon, joille aukeaisi paikka Alabamassa pidettävään karsintafinaaliin.

”Löin ja puttasin hienosti, peli oli hallussa. En panikoinut tilannettani avauspäivän jälkeen. Viimeisenä päivänä pistin pelin kuitenkin  vielä tiukaksi jättämällä kolme kertaa neljän reiän jaksoon lähestymisen itsellenikin yllätykseksi lyhyeksi. Vieläkin olen ymmälläni, kuinka näin kävi. Niistä leivoin bogeyt ja tiedostin kyllä olevani ennen viimeisiä reikiä sarjassa, ei vielä varmaa paikkaa finaaliin.”

Toiseksi viimeisellä Riihijärvi teki vielä bogeyn, joka pudotti hänet viimeiseen tulokseen (-3) jolla passin finaaliin saisi.
”Sitä en tiennyt tuolle par-viitoselle lähtiessäni. Tauluja ei ollut, ja vaikka olisi ollutkin, olisin niitä katseillani välttänyt.”

Riihijärvi onnistui tekemään parin. Paikan varmistuminen valkeni hänelle vasta tuloskortin jättämisen jälkeen. 

Ammattiurheilijan elämän oppiminen meneillään

”Hienolta tietysti tuntuu, sain sen karsinnoista, mitä lähdin hakemaan. Matka on kuitenkin kesken, juhlimisen sijaan olen enimmäkseen lepäillyt kotona. Ohjelmassa on ollut fiiliksen mukaan ulkoilua Tampa Bayn upeissa maisemissa. Golf on jäänyt tarkoituksella hetkeksi taka-alalle.”

Tampa jää Floridan merkittävimmistä turistikohteista Miamista ja Orlandosta huomattavasti jälkeen vieraiden määrässä.

”Tampa on veden äärellä, ulkoilumahdollisuuksia on paljon. Ravintolatarjonta on todella monipuolinen. Amerikkalaisessa jalkapallo Tampa Bay Buccaneers (Tom Brady)  ja kiekossa Tampa Bay Lighting ovat tuoneet menestystä ja kannuja juhlittavaksi. Viihdyn todella hyvin.” 

Viimeiseen karsintavaiheeseen on aikaa reilu kuukausi.

”Seuraavien päivien aikana käyn USA:n valmentajani Vicki Goetze-Ackermanin ja minua juniorista asti koutsanneen Tommi Linnan kanssa läpi valmistautumista joulukuun alussa käynnistyvään finaaliin.”

Goetze-Ackerman on pelannut vuosikausia LPGA:lla Kokemusta on myös LPGA:n karsintafinaalin selvittämisestä. Amatöörinä hän jäi historian kirjoihin voittamalla US Amateur Openin. 

”Kahden valmentajan systeemi toimii erinomaisesti. Käytössänion yhdessä laadittu harjoitusohjelma, jota olen oppinut soveltamaan toimivalla tavalla.”

Kahdeksan kierroksen mittainen marathon erottelee selvemmin jyvät akanoista kuin neljän kierroksen spurtti.
”Mitä enemmän pelataan, sen selkeämpää ja reilumpaa peli on. Minulle kahdeksan kierrosta kahdessa jaksossa on oikein hyvä”, Riihijärvi iloitsee.

Caddieksi hänelle lentää Suomesta isä Heikki Riihijärvi, joka kantoi bägiä toisessa karsintavaiheessa, ja on ollut useaan otteeseen tyttärensä apuna Suomessa pelatuissa suurissa kisoissa.

Augusta National Women´s Amateur

Matilda Castrén sai täyden pelioikeuden karsinnasta 2019  ollessaan 24-vuotias, Minni Blomqvist-Kakko onnistui 26-vuoden iässä vastaavassa 2011 raivattuaan tietä tähtiin USA:ssa syksyllä 2006 saamansa rajoitetun oikeuden avulla.

Karsintafinaaliin pääsi toisen karsintavaiheen kautta 16 eurooppalaista ja 11 amatööriä. Finaaliin kaikki pelaajat lähtevät LPGA:n täysi pelioikeus mielessään.
LET:n pistelistan kautta mukaan on suurella todennäköisyydellä pääsemässä Sanna Nuutinen, varmaa tämä ei kuitenkaan vielä ole.

”Minulla on pelissä kaikilla osa-alueilla kehitettävää. Viimeisten kuukausien aikana olen panostanut ehkä eniten puttiin, sitä on pyritty kehittämään.”

Ammattilaisuran Euroopan debyytti Gant Ladies Openissa sujui todella vakuuttavasti, Riihijärvi oli ensimmäisessä Aura Golfin kisassaan kahdeksas.

Kiira Riihijärvi on pelannut kauden 2021 aikana kolme Symetra Tourin kisaa. Kahdessa ensimmäisessä hän karsiutui, kolmannessa sijaluvuksi tuli 55:s ja palkintorahaa 772 dollaria.

”Symetra Tour on kovatasoinen kiertue. Siellä saa pelata erinomaisesti noustakseen kärkipäähän. Olen pitänyt kilpailujen tunnelmasta. Tavoite tietysti on saada suora paikka LPGA:lle”, karsintafinaaliin pääsyllä jo kohtuullisen kategorian kakkoskiertueelle saavuttanut Riihijärvi määrittää.

Yhteistyö irlantilaisen manageritoimiston kanssa tuottaa tulosta

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Kiira Riihijarvi (@kiiraolivia) jakama julkaisu

Ryhtyessään ammattilaiseksi Riihijärvi teki sopimuksen irlantilaisen manageritoimiston Sigmoid Sportsin kanssa. 
Sen perustajaosakkaista David Kearneylla (PGA) on lähes 30 vuoden valmentajakokemus,  Rob Brownen opiskelu- ja työkokemus ovat urheilumarkkinoinnin puolelta.

”Yhteistyö on lähtenyt hienosti liikkeelle. David ja Rob ovat auttaneet minua kaikessa mahdollisessa vaihtuvissa koronatilanteissa, sekä luonnollisesti urheilijan rooliin perehdyttämisessä. Olemme saaneet tehtyä uusia sopimuksiakin. On ilahduttavaa havaita, että myös yritysmaailmassa yhteistyössä kanssani nähdään potentiaalia.”

LPGA:n karsintafinaali pelataan Alabamassa 1.-5. ja 9.-12. kahdeksan kierroksen mittaisena.
Kiira Riihijärven uran hienoin kokemus on alkukeväältä, jolloin hän pääsi Augusta National Women´s Amateurissa pelaamaan The Mastersin kotikentällä harjoitus- ja pelikierroksen.

Neljä seuraavaa päivää ratkaisevat sen, Onko Kiira Riihijärven työpaikka kaudella 2022 LPGA vai Symetra Tour. Kuva Augusta Nationalilta, jossa caddienä toimi opiskelukaveri Sofia Cadavid

Neljä seuraavaa päivää ratkaisevat sen, Onko Kiira Riihijärven työpaikka kaudella 2022 LPGA vai Symetra Tour. Kuva Augusta Nationalilta, jossa caddienä toimi opiskelukaveri Sofia Cadavid

Augusta National Women´s Amateur

Karsinnoista tien selvittäminen maailman ylivoimaisesti suurimmalle naisten kiertueelle kauden päätteeksi maistuisi Riihijärvelle ja suomalaiselle golfille ennenaikaiselta joululahjalta.

LPGA Qualifying School

Kiira Riihijärvi

Sigmoid Sports

Etsi luettavaa