Hyppää sisältöön

Keväinen Etelä-Ruotsi kutsuu golfaria

PGA of Swedenin Lakes Course arvostetaan Ruotsin parhaimpien kenttien joukkoon.

Etelä-Ruotsia ei kannata sivuuttaa, jos etsit kohdetta kauden avausmatkalla. Lyhyt etäisyys ja loistavat golfkentät ovat suuri plussa.

Kun ottaa esiin Skoonen kartan ja tökkää siihen summamutikassa etusormella, se osuu todennäköisesti melko lähelle jotain maailmanluokan golfkenttää. Sieltä löytyvät esimerkiksi perinteiset Barsebäck, Halmstad ja Falsterbo. Tällä kertaa jätimme ne väliin ja kiersimme Vasatorpin ja PGA of Nationalin molemmat kentät. Yhteensä siis neljä kierrosta.

Aloitimme pitkän viikonlopun pelit perjantaina Vasatorpin golfkerhon Classic Courselta, ja seuraavana päivänä pelasimme Tournament Coursen.

Sunnuntaiksi hurautimme vajaan tunnin matkan Malmöön, jossa nautimme PGA of Sweden Nationalin Links- ja Lakes-kentät.

Nopeasti perillä

Vasatorpin Classic Coursen remontista ja Tournament Coursen suunnittelusta on vastannut Steve Forrest.

Verrattomien golfmahdollisuuksien lisäksi Etelä-Ruotsin puolesta puhuu lyhyt lentomatka.

Viiden hengen porukkamme nousi lentokoneeseen Helsinki-Vantaalla torstaina iltakuudelta. Lento Kööpenhaminaan kestää puolisentoista tuntia, joten perillä majoituspaikassamme Vasatorpissa olimme jo puoli yhdeksältä – kiitos tunnin aikaeron ja vuonna 2000 avatun Juutinrauman sillan.

Silta alkaa oikeastaan heti Kööpenhaminan lentokentän jälkeen ja päättyy Malmöön. Se on ollut piristysruiske alueen taloudelle, mutta mikä tärkeämpää, televisiosarjastakin tuttu silta on parantanut yhteyksiä Skoonen golfkentille.

Moderni kenttä keskellä vanhaa pyökkimetsää

Vasatorpin vanhan kentän ykkönen lyödään kivimuurin yli.

Ensimmäiset kaksi yötä vietimme Vasatorpin golfkentän naapurissa sijaitsevassa Hjortby Torpissa. Majoituksen tarjoaminen on pinaattia ja vehnää viljelevän skoonelaispariskunnan Alice ja Carl-Johan Nilssonin sivubisnes.

Kolmen vuorokauden majoittuminen maksoi noin 500 euroa, jota oli jakamassa viisi peluria. Harvoin saa yhtä hyvää vastinetta sadalle eurolle.

Uudehkon olkikattoisen talon yläkerran valoisa ja hyväkuntoinen huoneistomme käsitti kaksi makuuhuonetta, ison oleskelutilan ja kunnon keittiön. Olohuoneen ikkunoista oli ilo katsella laiduntavia lampaita, ja lammasaitauksen takaa pilkotti yksi Vasatorpin golfkentistä.

Vasatorp GK on perustettu jo 30 vuotta sitten, mutta viime aikoina kerholaiset ovat pistäneet rahaa haisemaan vanha kentän remonttiin ja uuden championship-kentän rakentamiseen.

Kaksi erilaista kenttää

Vettä piisaa, paljon palloja mukaan Vasatorpiin.

Classic Course on kiva puistokenttä. Tosin vesiestekauhua poteva pelaaja voi olla eri mieltä, sillä pallon voi hukuttaa peräti 13 reiällä. Väylät ovat lyhyitä ja kapeita, ja pitkän karheikon ja niiden vesiesteiden vuoksi vinoon ei tosiaankaan kannata lyödä.

Yhdysvaltalaisen Steve Forrestin suunnittelema Tournament Course on taas pitkä, leveä ja lay outiltaan selkeä kisakenttä; bunkkerit ja vesiesteet sijaitsevat pelistrategisesti oikeissa paikoissa.

Vaikka jokainen väylä on omalla tavallaan hieno, muutamaan reikään on saatu vielä vähän enemmän sitä jotakin, että ne jäivät mieleen ensikierroksenkin jälkeen.

Arvokkuutta lisäävät pyökkimetsä ja siellä täällä kulkevat kivimuurit. Vanhat jalopuut ja sammaleiset kivet luovat illuusion siitä, että kenttä on ollut täällä iät ja ajat.

Myös yhdeksänreikäinen Allé-kenttä kannattaa kiertää, jos aikaa ja energiaa riittää.

PGA of Sweden National tarjosi ripauksen luksusta

Links-kentän 18. viheriö ja klubitalo, jonka yläkerrassa voi majoittua.

Viimeisen yön vietimme PGA of Sweden Nationalissa. Golfmatka Etelä-Ruotsiin on järkevä päättää juuri sinne, sillä sieltä on vain puolen tunnin ajomatka Kööpenhaminan lentokentälle.

Klubitalon yhteydessä on 16 huoneen golfhotelli, joka tarjoaa usein nettisivuillaan houkuttelevia pakettitarjouksia. Ne sisältävät täyshoidon, green feet ja majoituksen.

Punatiilisen klubirakennuksen valtavissa hotellihuoneissa sai nauttia ripauksesta luksusta.

Tarjouksia on erityisesti sunnuntaisin. Se on viikon hiljaisin majoituspäivä, koska vapaa-ajan matkustajat palaavat koteihinsa, ja liikematkaajat suosivat arkipäiviä.

Lakes-kenttä tuttu televisiosta

Lakes Coursen päätösreiät tarjoavat dramatiikka isoihin kisoihin. Kuvassa 17. väylä, pitkä par-3 .

Ylellisyyttä toivat myös PGA:n aina huippukuntoiset kentät ja Kyle Philipsin nerokas kenttäarkkitehtuuri. Ei ihme, että molemmat kentät ovat nousseet heti avaamisensa jälkeen maan parhaiden joukkoon.

Links-kentän korkeuserot, kumpuilevat viheriöt ja tuulessa huojuvat keltaiset karheikot tekevät siitä yhden kauneimmista, missä olen kuunaan vieraillut. Tämän sisämaan linksin esikuvat löytyvät Britanniasta.

Lakes-kentän vaikutteet tulevat taas Floridan puistokentiltä. Se on todellinen championship-kenttä, joka on tuttu Nordea Mastersin pitopaikkana.

Lakes-kenttä sopiikin Euroopan Tourin osakilpailun pitopaikaksi, sillä sen vaikeat lopetusväylät tarjoavat katsojille draamaa. 

Matkan hinta 

Lennot Kööpenhaminaan 105 €

Kyttäsimme hintoja lentoyhtiöiden sivuilta jo talvella ja iskimme heti kiinni, kun hyvä tarjous tuli vastaan. Kööpenhaminaan lentää yleensäkin edullisesti.

Kolme yötä Hjortby Torpissa 100 €

Etsimme netistä yösijoja huippuluokan golfkenttien läheltä. Vasatorpin naapurissa sijainneen maatilamajoituksen hinta ja laatu yllättivät. Suosittelemme!

Green feet Vasatorpsin kentillä 140 €

Hjortby Torpissa majoittumisen ansiosta säästyimme varausmaksuilta.

PGA of Sweden National 300 €

Lazy Sunday -tarjous sisälsi majoituksen ja green fee -maksujen lisäksi aamupalan, kaksi lounasta ja kahden ruokalajin illallisen. Tarjous oli voimassa sunnuntaisin, mikä sopi aikatauluihimme.

Autonvuokra, polttoaineet ja siltamaksut 70 €

Viisi henkilöä bägeineen ja matkatavaroineen mahtuu hyvin minibussiin.

Yhteensä 725 € / hlö

Etsi luettavaa