Hyppää sisältöön

Kesytä par-kolmoset – taitotaso vaikuttaa ratkaisevasti taktiikkaan

Tällä viikolla GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen kertoo, kuinka par 3 -reiät kannattaa pelata.

Par 3 -reiän kohdataan joka päivä erilaisena, sillä olosuhteet ja väylän asetukset vaikuttavat merkittävästi reiän pelattavuuteen. Vaikka par 3 -reiät ovat usein varsin helppoja, vaikuttaa bunkkerointi ja korotettu viheriö harrastajapelaajan tuloksiin.

Ammattilaisten haasteet liittyvät useimmiten lipunpaikkaan ja lyöntipituuden hallintaan. 

Suhteuta pelitaktiikka taitoihisi

Olosuhteiden arviointi ja oman lyöntipituuden tunteminen luovat pohjan päätöksen tekemiseen pelitaktiikasta. Pitkillä par 3 -rei’illä ei kohteena ole välttämättä lippu, vaan tietty osa griiniä tai keskikohta.

Etevien pelaajien tulee arvioida ne kohdat, jonne lyönti ei saa suuntautua. Vaikeat lipunpaikat aiheuttavat lähipelille haasteen, josta chipin tai bunkkerilyönnin saaminen lähelle reikää saattaa olla tekemätön paikka. Esimerkiksi ns. short sided -paikat, jossa viheriötä on pallon ja reiän välillä vain hyvin vähän käytettävänä luetaan sellaisiksi.

Toisaalta tiiltä lyötäessä pitkien rautojen kaari on helppo saada nostettua korkeaksi, jolloin pallo pysähtyy nopeasti. 

Harrastelijan haasteet

Vaikka pelatessa ei tarvitse pelätä, on syytä käyttää järkeä, jotta peli etenee helppoja lyöntejä käyttäen. Seuraavassa lyhyt muistilista pelin yksinkertaistamiseksi:

  • Valitse riittävän pitkä maila, jotta lyönti kantaa ilmassa perille
  • Sijoitu siihen reunaan tiiauspaikkaa, josta aukeaa näkymä, jossa esteet ovat sivulla.
  • Ota selvä kohde myös silloin, kun et yritä suoraan lipulle

Näin pelaat pitkän par 3 -reiän

Camiral Resortin eli entisen PGA Catalunyan Stadium Coursen 16. reikä on suunniteltu loistavasti. Siinä voidaan lipun sijainnilla muunnella väylän vaikeutta. Mittaa on 185 metriä lievään ylämäkeen.

Griini sijaitsee mäen reunamalla. Lyhyeksi jääneet avaukset jättävät chipin raffiin vastarinteeseen. Viheriön oikea reuna viettää voimakkaasti oikealle valuttaen pallot rinteeseen.

Toisaalta jos lippu on oikealla, voit hyödyntää griinin oikealle kallistuvaa muotoa pelaamalla vasemman kautta. Pitkälyöntisten lähestymiset laskeutuvat korkealta, jolloin avaus voi olla aggressiivisempi, mutta keskirautaa pidempää lyövien on parempi sijoittaa lyöntinsä keskelle griiniä.

Alta ja jutun pääkuvan paikalta löytyvältä videolta voit katsoa, kuinka minä tästä haasteesta selvisin.

Kuvauspaikka: Camiral Golf & Wellness Resort, Espanja

Timo Karvinen valmentaa ja opettaa talvisin GoGolf Loungessa Espoon Kerassa ja kesäisin GoGolf Rangella Leppävaarassa sekä Vuosaari Links -kentällä. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa