Hyppää sisältöön

Keskity oikeisiin asioihin – Tarkkuutta ja varmuutta peliin

Svingin ajoitus ja rytmi eivät saa riittävästi huomiota nykyajan opetuksessa. Videokuvat ja launch monitorit tuovat paljon mielenkiintoista dataa pelaajalle mutta auttavat myös unohtamaan sen mikä golfin pelaamisessa on tärkeintä. Toistettavat lyönnit eivät synny svingin eri asentoja miettimällä. Vain svingin rytmi ja ajoitus pystyvät tuottamaan toistettavia lyöntejä. 

Svingiharjoittelussa on tehtävät riittävä määrä oikeita asioita. Ensin on tekniikan oltava siinä kunnossa, että kentän pelaamiseen tarvittavat lyönnit ovat ylipäätänsä mahdollisia. Kun osaat lyödä drawn, faden, matalan ja korkean lyönnin, voi tekniikkaharjoittelua vähentää. Liian monet etsivät golfin salaisuutta uudesta svingiliikkeestä tai jostain asennosta, joka näyttää toimivan jollekin maailman huippupelaajista. 

Totuus on kuitenkin se, että meillä on jokaisella omat rajoituksemme ja vahvuutemme joiden varaan svingin on rakennuttava. Jos vartalosi tekee tietyn liikkeen on siihen yleensä hyvä syy. Jos siis pystyt tuottamaan hyviä lyöntejä, mutta kaipaat lisää toistettavuutta keskity svingin rytmiin ja ajoitukseen.

Rytmin tehtävä on tuottaa svingiin oikea ajoitus, jotta maila osuu palloon puhtaasti ja oikeassa asennossa. Rytmi toistuu parhaiten kun pidät huolen siitä, että backswing on samanmittainen jokaisessa lyönnissä. Tämä ei välttämättä täysin toteudu käytännössä, sillä lyhyemmillä mailoilla svingi on luonnostaan lyhyempi. Svingin pituuteen keskittyminen auttaa saamaan hyvän tunteen rytmistä löit sitten rautaysillä tai -nelosella.  Jack Nicklaus piti svingin rytmiä niin tärkeänä, että hän pelasi harvoin vajaita/kovia lyöntejä, vaikka normaalilyönnillä pallo saattoi mennä muutaman jaardin liian pitkäksi tai lyhyeksi. Silloin Jack vain valitsi mailan, jolla virhe pituudessa tiesi pallon päätymistä turvalliselle puolelle lippua.

Vajaita svingejä ei voi välttää lyhyissä lähestymisissä wedgeillä. Silloin keskity läpimenoon. Vajaissa svingeissä vartalon liike pysähtyy helposti liian aikaisin. Silloin lyönnin ajoitus katoaa ja maila vapautuu arvaamattomalla tavalla. Vajaassa lyönnissä pidä huoli siitä, että läpimeno jatkuu riittävän pitkälle. Silloin osuma-alueen liike muistuttaa enemmän täyttä lyöntiä vaikka vauhti on hitaampi. Tämä helpottaa lyönnin ajoitusta. 

Treeni-iloa ja nopeaa kevättä!

 

Etsi luettavaa