Hyppää sisältöön

Kentänhoidon toimenpiteet – markkinoiden parhaat Toro-kelaleikkurit väylien ja viheriöiden hoitoon

Toro -väyläleikkurien valikoimasta löytyy runsaasti vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin.

Ensiluokkainen leikkuujälki viheriöillä ja väylillä rakentuu ammattitaitoiseen henkilökuntaan, laadukkaisiin koneisiin, sekä terävien ja tarkasti säädettyjen kelaleikkurien toimintaan jokaisella leikkuukerralla.

Väylien ja etenkin viheriöiden kunnosta pelaajat ensisijaisesti luovat käsityksensä kentän pelattavuudesta ja kunnosta.

Toro -kentänhoitokoneita maahantuovan  Hako Ground & Garden Oy:n ja GoGolf Operationsin yhteisessä kentänhoidon toimenpiteitä käsittelevässä artikkelisarjassa käsitellään sen neljännessä osassa viheriöiden ja väylien leikkuita, niissä käytettäviä koneita sekä huoltotoimenpiteitä.

Korkeatasoinen leikkuujälki edellyttää laadukkaita koneita sekä teräviä, tarkasti säädettyjä kelaleikkurin teriä yhdistettynä kentän ja kasvuolosuhteiden tuntemukseen. 

Tomi Laaksonen ja Juuso Rajasvuo työskentelevät ja konsultoivat kauden aikana lukuisilla GoGolfin omilla ja asiakaskentillä ympäri Suomen.

Tomi Laaksonen ja Juuso Rajasvuo työskentelevät ja konsultoivat kauden aikana lukuisilla GoGolfin omilla ja asiakaskentillä ympäri Suomen.

Teemu Tyry

”Viheriöt edustavat vain muutamaa prosenttia hoidettavasta pinta-alasta, mutta viheriöalueet vievät keskimäärin jopa neljänneksen kentänhoitoon käytetystä työajasta. Kun mukaan otetaan kaikki lyhyeksi leikatut alueet, lähes 70% työajasta käytetään näiden alueiden hoitoon”, painottaa GoGolf Operationsin tekninen johtaja Juuso Rajasvuo. 

Viikottaisten leikkuukertojen määrä vaihtelee suuresti riippuen mm. pelialueesta, kasvuun vaikuttaineista ravinteista ja kasvunsääteistä.

”Kesällä viheriöt leikataan pääsääntöisesti 6-7 kertaa viikossa. Väylät, lyöntipaikat ja esiviheriöt ajetaan 2-3 kertaa viikkoa kohden. Karhekot leikataan keskimäärin noin viikon välein”, määrittää alalla jo parikymmentä vuotta työskennellyt Rajasvuo.

Leikkuiden tiheyteen vaikuttaa moni seikka, kuten kentillä  muut hoitotoimenpiteet. Liiallinen lannoitus voi lisätä leikkuutarvetta, ja hiekoitus terien kulumista. Ilmastuksen jälkeen hieman pehmeämmälle viheriölle muodostuu herkemmin painumia renkaista. Tällöin voidaan harkita muun muassa renkaattoman singel-leikkurin käyttöä hetken aikaa.

GoGolf Operations hoitaa ja remontoi paitsi GoGolfin omia kenttiä ja harjoitusalueita, myös lukuisien kenttiä hallinoivien asiakkaiden viheralueita.  
Kaikissa hoitotoimenpiteissä käytössä ovat maailmalla ja Suomessa markkinajohtajan, golfalalla kehitystyössä suunnannäyttäjänä olevan Toron koneet.

”Hyvä leikkuujälki on usean osatekijän summa. Suurimpia vaikuttavia tekijöitä väylillä ja viheriöillä käytettävissa kelaleikkureissa on leikkuukelan ja vastaterän terävyys, sekä niiden välisen välyksen säätö, leikkuukorkeuden säätö, sekä kelan pyörimisnopeus suhteessa ajonopeuteen”, Rajasvuo kertoo.

Eri leikkuukorkeuksissa käytetään myös muun muassa erilaisia keloja, niiden halkaisija ja lehtien määrä muuttuu hieman leikkuukorkeuden vaihtuessa. Myös vastaterän paksuus ja pituus voi muuttua leikkuukorkeuden ja toivotun leikkuun aggressiivisuuden myötä.

Oheisella videolla Juuso Rajasvuo ja GoGolf Operationsin pääkenttämestari Tomi Laaksonen kertovat Toro-kelaleikkurien ominaisuuksista, sekä työskentelytavoistaan.

Kentänhoitajalta edellytetään koneen käytössä monipuolista osaamista ja pelisilmää

Rajasvuo nostaa ammattitaitoisen kentänhoidon mittareiksi tässä yhteydessä laitteiden lisäksi niiden asiantuntevan säätämisen ja käsittelyn sekä pelisilmän kentällä työskennellesssä.

”Mikäli heinä on päässyt toivottua pidemmäksi leikkuiden välillä, osaa ammattilainen sovittaa tilanteeseen sopivan ajonopeuden, ja näin antaa koneelle tarpeeksi aikaa leikata heinää.
Huonommin kasvaneita ja kuluneita alueita ei välttämättä ole syytä leikata jokaisella leikkuukierroksella, koneen käännökset voi tehdä alueilla jotka kestävät rasitusta paremmin.”

  ”Osaava kentänhoitaja kykenee toimimaan myös joustavasti pelaajien seassa, lukemaan peliä, sekä kentälle mahdollisesti syntyviä rakoja, joissa toimia pelaajia häiritsemättä”, hän tietää omasta pitkäaikaisesta kokemuksesta.

Toro

Sähkömoottoreista voimansa saavat kelaleikkurit takaavat Toro Greenmaster 3420 Triplexin leikkuujäljen ensiluokkaisen tarkkuuden.

Kelaleikkureiden terähuollon taso pitää ruohon terveenä ja elinvoimaisena

Leikkuuyksiköiden säätäminen, huolto ja teroitus edustavat todella merkityksellistä roolia kentänhoidossa. Terävät ja oikein säädetyt terät ovat edellytys hyvä- ja tasalaatuiselle pelipinnalle.Terän hyvä kunto ja kohdallaan olevat säädöt auttavat myös kasvia pysymään terveenä ja elinvoimaisena.

”Tylsillä terillä leikattu nurmi ei ole oikeastaan leikattu, vaan ”irti nirhattu”. Epätasainen ja revitty leikkuupinta on alttiimpi kasvitaudeille ja kuivumiselle ,sekä aiheuttaa stressiä kasville”, Rajasvuo pelkistää ongelmaa.

Teroitus vaatii kentiltä vankkaa ammattitaitoa, aikaa ja isoja investointeja teroituskoneisiin.
GoGolf Operations tarjoaa kentänhoitotoimenpiteiden urakoinnin lisäksi leikkuuyksiköiden teroitus ja huoltopalveluita.

”Tarjoamme asikkaillemme leikkuuyksiköiden teroitus- ja huoltopalveluita. Talvi on otollista aikaa myös leikkuuyksiköiden teroituksen ulkoistamiselle”, Juuso Rajasvuo markkinoi.

GoGolf Operationsin palvelukokokonaisuus mahdollistaa asiakkaille räätälöityjen perusteellisten terähuoltojen tekemisen yhdistettynä muihin kelaleikkureihin yksiköihin tehtäviin tarkastuksiin ja toimenpiteisiin.

Onko sinulla kysymyksiä kentänhoitoon liittyvissä asioissa? Haluasitko lisätietoa Toro-koneista tai yhteistyömalleista jollaisia Hako Oy rakentaa kenttien kanssa?
Lisätietoja:
Juuso@gogolf.fi
petri.aaltonen@hako.fi

Kentänhoidon toimenpiteet  artikkelisarjassa on aiemmin julkaistu:

Toro on golfkenttien hoitokoneissa maailmalla ja Suomessa ylivoimainen markkinaykkönen. Kytäjä Golf on yksi Hakon kymmenistä yhteistyökentistä

Toro on golfkenttien hoitokoneissa maailmalla ja Suomessa ylivoimainen markkinaykkönen. Kytäjä Golf on yksi Hakon kymmenistä yhteistyökentistä

Kytäjä golf

Toro

GoGolf Operations

Hako Ground & Garden Oy

Etsi luettavaa