Hyppää sisältöön

Yhteistyössä : Xplora

Kellopuhelin parantaa lasten keskittymiskykyä ja jaksamista

Kellopuhelin on fiksu tapa ennaltaehkäistä älypuhelimien aiheuttamia haittoja lasten keskittymiskykyyn myös harrastusten parissa.

Hyvä keskittymiskyky on jokaisen lapsen kasvun kannalta tärkeä ominaisuus. Kun lapsi leikkii ja liikkuu ilman keinotekoisia häiriötekijöitä, hänen kykynsä vastaanottaa ja omaksua uusia asioita kehittyy, ja harrastusten kautta sillä on myönteinen vaikutus koulunkäyntiin. Liian nuorena saatu älypuhelin ja sosiaalinen media altistaa tutkitusti lapsen mielen ja vie sen harhapoluille vielä harjoitusten alkaessa, sanovat useiden lajien valmentajat.

”Minulla on usean vuosikymmenen omakohtainen kokemus lasten ja nuorten kanssa valmentamisesta golfissa ja usein lasten treenit ovat ryhmätunteja, vaikka kyseessä onkin yksilölaji. Me kaikki tiedämme, kuinka tärkeitä kaverit ovat myös lajin jatkuvuuden kannalta. Maailma on muuttunut, mutta niin ovat myös lapset”, sanoo PGA pro Riku Soravuo.

“Ennen treeneissä oltiin heti alusta alkaen paremmin läsnä. Nyt kun jokaisella lapsella on se älypuhelin kädessä, vielä silloinkin, kun harjoitukset alkavat, niin kestää 10–15 minuuttia, ennen kuin heidän mielensä saa pois kännykästä tähän meidän reaalimaailmaan ja käynnissä olevaan harjoitukseen.”

”Muutama vuosi sitten alkoi pienten juniorien harjoituksiin tulla lapsia, joilla oli älypuhelinten sijaan kellopuhelin ranteessa. Ilokseni huomasin, että he olivat heti treenien alusta vastaanottavaisia ja heidän sosiaaliset kykynsäkin ryhmäharjoittelussa korostuivat.”

Xlopra-kellopuhelin minimoi tutkitusti häiriötekijöitä

Älypuhelimeen liittyvät ongelmat ovat kasvussa riippumatta siitä, ollaanko tekemisissä yksilö- tai joukkuelajien kanssa. Kauniaisten kaupunki, Grankulla IFK salibandy ja Xplora toteuttivat vuonna 2019 IRO Researchin kanssa tutkimuksen, jossa tarkasteltiin älypuhelinten käytön vaikutuksia perhe-elämään. Tutkimukseen osallistuneet perheet olivat luomassa lasten digiturvallisuutta parantavia käytäntöjä. 

Tutkimuksessa salibandyseuraan muodostettiin ryhmiä, jotka käyttivät Xplora-puhelimia, ja ero muihin ryhmiin oli huomattava. Käytännössä 4–7-vuotiaiden liikuntakoulun lapsilla aktiivisuustaso oli jo harjoitusten alkaessa täysin toinen. 

“Hyvin yksinkertaisilla ja simppeleillä tavoilla pelillinen liikkuvuus lisääntyi. Lapset olivat alusta alkaen kiinnostuneita askelmääristä, ja pian he huomasivat, että juoksemalla askeleita tulee enemmän. Spontaaneja juoksukilpailuja ja spontaania liikunnallista aktiivisuutta tuli merkittävästi lisää”, GrIFK salibandyn silloinen toiminnanjohtaja, nykyisin monilajiseura Tampereen Kooveen urheilutoimenjohtajana toimiva Juuso Laamanen kertoo tutkimuksen kautta saaduista havainnoista.

Laamanen on huolestunut nykyisessä tehtävässään siitä, miten suomalaisten lasten ja nuorten liikunnalliset kyvyt ovat heikentyneet. 

“Tilanne on polarisoitunut. Osa lapsista ja nuorista ovat tosi taitavia kaikissa lajeissa mutta sellaisiakin löytyy, joita täytyy opettaa juoksemaan ja laittamaan luistimia jalkaan. En jaksa uskoa, että tulokset armeijan liikuntatesteissä tulevat lähivuosina paranemaan, ellei jotain muutosta parempaan saada aikaan. Ei ole muuta vaihtoehtoa!”

Olisiko lasten keskittymiskyvyn kehittäminen lääke suomalaisten yleisen kuntotason kohotukseen?

Huoli suomalaisten fyysisestä ja psyykkisestä jaksamisesta on kasvanut viime vuosina hurjasti. UKK-instituutti, opetushallitus ja puolustusvoimat muiden muassa mittaavat vuosittain suomalaisten kestävyyskuntoa, jonka ennusteet eivät mairittele. 

Tehdäänpä karkea laskutehtävä: ryhmässä on 15 lasta, jotka treenaavat neljä kertaa viikossa. 10 minuutin aktiivisuuden lisääminen tekee jo puolitoista tuntia lisää per harjoitus. Viikossa aktiivinen liikkuminen kasvaa jo kuudella tunnilla. Seurassa on 10 ryhmää, mikä kymmenkertaistaa suorituksen. Kaupungissa on 10 seuraa, joiden onnistuessa samassa tavoitteessa nostaa tuntimäärän lisäyksen viikossa jo kuuteensataan. 

Jos jokaisen seuran jokainen ryhmä harjoittelee vuodessa 40 viikkoa, tekee se jo 24 000 tuntia, joka on lähes puolitoista miljoonaa minuuttia. Kun samaan päästäisiin Suomen kaikissa kaupungeissa, seuroissa ja ryhmissä, miljoonat paukkuisivat myös tuntimäärissä. Keskittymiskyky, koulu- ja opiskelusuoritusten taso sekä yleinen kunto nousee kohisten, ja toiminnasta saataisiin entistä parempaa vastinetta siihen satsatulle rahalle.

Puhumattakaan harjoitusten laadusta, valmentajien ja valmennettavien paremmasta olosta ja harjoittelun mukanaan tuomasta ilosta.

Lasten ja nuorten riittävästä liikkumisesta huolehtiminen on siis elintärkeä mahdollisuus kääntää trendi parempaan suuntaan, ja parhaiten siinä onnistutaan lähtemällä liikkeelle perheen pienimmistä. 

Kädet vapaaksi leikkimistä ja liikkumista varten jättävissä Xploran uusissa XGO3- ja X6Play-puhelimissa on kaikki matkapuhelimen hyvät ominaisuudet, joiden ansiosta 4–11-vuotiaiden lasten on turvallista kasvaa ja kehittyä.

Lapsille lasten ehdoilla suunniteltu Xplora minimoi älypuhelimen häiriötekijöitä, sillä laitteessa ei ole lainkaan yhteyttä sosiaaliseen mediaan. Se vähentää automaattisesti päivittäistä ruutuaikaa, mikä puolestaan parantaa keskittymiskykyä ja aktivoi liikkumaan.

Tutustu Xplora mallistoonVertaile Xplora kellopuhelimia

Etsi luettavaa