Hyppää sisältöön

Käytä bouncea tilanteen mukaisesti – näin lyöt korkean lyönnin hyvältä ja huonolta makuulta

Kun bouncea hyödynnetään hyvältä makuulta, maila liu'utetaan ruohon läpi ja lapa menee heti osumasta käsien etupuolelle.

Mailan ja maan välinen yhteistoiminta on oleellinen osa wedge-peliä. Tällä viikolla GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen kertoo, miten bouncea käytetään viheriön lähellä hyvältä ja huonolta makuulta.

Wedgen pohjan bouncea voidaan käyttää joko niin, että maila luistaa loivassa kulmassa ruohon pintaa pitkin jouhevasti tai että maila ponnahtaa maasta ylös jyrkästi alaspäin lyötävässä lyönnissä.

Kun pallo makaa hyvin kannattaa pelata osuma pinnasta, kun taas huonossa makuussa pallon ollessa montussa tai ruohotupsujen välissä joudumme turvautumaan jyrkempään lyöntiin.

Bouncen käyttö korostuu, kun lyödään nostavalla mailalla korkea lyönti esimerkiksi bunkkerin yli.

Hyvä makuu, luistata pinnasta

Kun pallo on väylällä, tulisi bouncen toimia kuin suksen kärjen: se luistattaa mailan osuman läpi ruohon pintaa pitkin.

Tähtää suoraan lipulle ja avaa lapaa vain sen verran, että lavan etureuna pysyy alhaalla, mutta maksimoi mailan nostokulma alkuasennolla.

Käy alkuasentoon siten, että pallo, kämmenet ja rintakehä ovat samassa linjassa. Tämän jälkeen aseta lavan etureuna on pallon alla, paikassa johon osuma pelataan.

Svingaa pehmeä lyönti käyttäen ranteita niin, että varsi palaa samaan asentoon osumassa ja lapa ohittaa kämmenet välittömästi osuman jälkeen.

Pysäytä maila vaakatasoon saatossa. Pallo nousee korkealle ja laskeutuu pehmeästi. Maahan ei jää jälkeäkään lyönnin seurauksena.

Videolla näkyy, kuinka lyönti lähtee hyvältä makuulta pinnasta, eikä nurmeen jää jälkeäkään.

Huono makuu, anna bouncen kimmota ylös

Asetu vahvaan bunkkerilyönnin alkuasentoon jossa painopiste on vasenta jalkaa vasten.

Siirrä pallo painopisteen alle ja tähtää reilusti vasemmalle. Avaa maila kuitenkin osoittamaan kohteen suuntaan.

Lyö stanssin suuntaisesti jyrkästi alas varmistaen, että maila kolahtaa maahan ja ottaa maata mukaan. Bounce pelastaa mailan kaivautumisen liian syvälle maahan ja heittää pallon kiilamaisesti korkealle.

Huonolta makuulta maasta lähtee kunnon turve, mutta bounce ansiosta maila ponnahtaa maasta helposti.

Mikä on bouncen tehtävä?

Bouncella tarkoitetaan lavan pohjan kuperuutta. Bouncen tehtävä on auttaa mailan kulkua turpeen läpi. Sen koko vaikuttaa siihen, miten helposti maila kulkee turpeen läpi ja miten paljon turve kimmottaa mailaa takaisin pintaan.

Mitä suurempi bounce, sitä nopeammin lapaa nousee ylös turpeesta. Pehmeällä kentällä suuri bounce on hyödyllinen, ja se auttaa välttämään suuria divotteja. Sen sijaan kovalla kentällä pelattaessa kannattaa valita pienen bouncen wedge, sillä kovalta tantereelta lyötäessä iso bounce voi pompauttaa mailan liian ylös aiheuttaen osuman pallon kylkeen.

Myös mailan palloon tulosuunta vaikuttaa bounce-kulman valintaan. Jyrkästi palloon tulevat pelaajat yleensä suosivat isoa bouncea. Loivasti palloa lähestyvät valitsevat puolestaan pienellä bouncella varustetun mailan. Hiekasta lyötäessä maila toimii samalla periaatteella: iso bounce auttaa pehmeästä hiekasta lyötäessä ja estää lapaa sukeltamasta syvälle hiekkaan.

Bounce ilmoitetaan asteina, eli paljonko mailan etureuna on pohjan alinta kohta ylempänä. Bounce-kulma vaihtelee wedgeissä jopa 4–18 asteen välillä, mutta yleensä pelaajat päätyvät 6–14 asteen bouncella varustettuun wedgeen.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja. Osoitteessa golfvalmennus.fi lisätietoa Timon ja muiden GoGolf-valmentajien opetustarjonnasta.

Etsi luettavaa