Hyppää sisältöön

Katso video: Timo Karvinen näyttää, mistä soketti johtuu – näin korjaat viheliäisen virheen

Tällä videolla GoGolfin päävalmentaja Timo Karvinen kertoo, mistä soketti johtuu ja miten siitä pääsee eroon.

Soketti eli varsiosuma on pelin inhottavimpia tapahtumia. Soketissa pallo lähtee oikealle ja yleensä melko kauas pelilinjasta.

Soketti johtuu svingilinjan symmetrian katoamisesta, eli pelaaja lyö joko liiaksi kohdelinjaan nähden oikealle tai vasemmalle. Siis sisältä ulos tai ulkoa sisälle. Samalla vartalon painopisteen sijainti siirtyy joko lähemmäs tai kauemmaksi pallosta, jolloin vartalon kierto estyy.

Jutun pääkuvan paikalla olevalla videolla kerron ja näytän teille soketin eli englanniksi shankin anatomian.

Symmetrinen liike oikeaan suuntaan

Soketissa svingin kehän etäisyys muuttuu lähtötilanteeseen nähden tai lavan asento muuttuu radikaalisti. Pienessä kuvassa näkyy wedgen varsiosuma ja pallon rullaus lavan läpi.

Iso kuva svingistä havainnoi puoelstaan kehien kulkusuunnat.

Lavan, mailan painopisteen sekä kämmenten kulkemat kehät muistuttavat toisiaan.

Kämmenten kehä kulkee kuitenkin enemmän vasemmalle, koska voimanvapautumisen myötä rannekulma suoristuu ja lapa jatkaa pidempää kohti kohdelinjaa.

Pumppuharjoite treeniasemasta

Tämä harjoite auttaa korjaamaan sokettia pitämällä painopisteen paikan ennallaan. Aseta suuntatikku havainnollistamaan kohdelinjan suuntaan ja mailahuppu sen ulkopuolelle.

  • Suuntatikun tarkoitus on havainnollistaa svingin kaaren pohjan paikka, kaarevan kehän lakipiste.
  • Mailahuppu havainnollistaa puolestaan sen, jos svingilinja kulkee edelleen vinosti, osuu lapa siihen ennen tai jälkeen osuman.

Tee yksi pumppu downsvingin puoliväliin hieman istuvaan asentoon, jossa keskivartalo istuu painopisteen riittävän taakse.

Liike kasvattaa tilaa ennen osumaa jalkojen ja käsien välille. Yksi pumppu puoliväliin ja sen jälkeen täydellä svingillä lyöty 90 % lyönti.

Timo Karvinen on GoGolfin päävalmentaja, joka opettaa Vuosaari Links -kentällä ja GoGolf Rangella Leppävaarassa. Tutustu GoGolf-valmennuksen kurssitarjontaan.

Kuvauspaikka Barsebäck Golf & Country Club

Etsi luettavaa