Hyppää sisältöön

Katso video: Käytävä onnistuneeseen chippiin

Maila kulkee sopivasti käytävää pitkin

Chippaaminen ei ole niin helppoa kuin miltä se näyttää. Antti Vaalas neuvoo helpon tavan onnistua lähipelilyönnissä.

CHIPPI ON helppo lyönti. Lyhyt matka ja pieni liike, mikä voisi mennä pieleen? Annat vain mailan kulkea kevyesti alas läpi osuman ja pallon nousta vaivatta ilmaan. Mutta silti niin usein chippi epäonnistuu. Osuma palloon on surkea, joko lyhyeksi jäävä duffi tai pitkäksi karkaava kova toppi.

Pahimmillaan chippiongelmat vievät golfarin epätoivon partaalle. Joskus on vaikea käsittää, että täydellä svingillä osuu palloon varmemmin kuin sitä huomattavasti lyhyemmällä ja hitaammalla chippiliikkeellä.

ASIAN YDIN piilee siinä, että liikkeen ollessa pieni kaiken on oltava kohdallaan. Pelaajalla ei ole aikaa korjata liikettä, joka karkaa pois sopivalta radalta.

Pienessä chipissä mailan pitää kulkea “käytävää” pitkin, jotta palloon osuu helposti. Mikäli maila karkaa käytävästä, puhdas osuma palloon käy harvinaiseksi.

Ongelmatapauksissa virhe näkyy jo lähtöasennossa. Moni pelaaja asettuu pallolle siten, että mailalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin lähteä liikkeelle ‘’sisälle’’ ja matalana. Painoa laitetaan etujalalle, mikä on hyvä asia, mutta valitettavasti samalla käsiä sysätään keinotekoisesti liikaa eteen, jolloin etummainen olkapää nousee turhaan ja koko ylävartalo kallistuu taakse.

Tämän seurauksena maila kaartaa jyrkästi sisälle, minkä jälkeen on mahdotonta lyödä palloa kevyesti alaspäin kulkevalla liikkeellä, kuten onnistuneissa chipeissä tapahtuu.


“Painon on hyvä asettua kevyesti etujalalle, mutta samalla on pidettävä huolta, että ylävartalo ei taivu taakse.”


ONNEKSI VIRHE  on kohtuullisen helppo korjata. Golfarin on vain löydettävä tasapainoinen lähtöasento. Tätä voi harjoitella myös kotona peilin edessä. Painon on hyvä asettua kevyesti etujalalle, mutta samalla on pidettävä huolta, että ylävartalo ei taivu taakse.

Tasapainoisen lähtöasennon löydyttyä voi fiilistellä chippisvingiä, joka kulkee käytävässä. Harjoitellessa maahan voi laittaa kohdelinjan kanssa samansuuntaiset tähtäystikut, joiden sisällä mailan pitää kulkea.

Svingatessa maila nousee luontevasti taakse, minkä jälkeen kevyesti alaspäin kulkevalla svingillä on mahdollista saada helppo osuma palloon.

Antti Vaalas on GoGolfin ja Kytäjä Golfin head professional. Artikkeli on ilmestynyt alun perin GoGolfin 2/17-numerossa. Liity GoGolfin jäseneksi – saat lehden kotiin postin mukana.

Etsi luettavaa