Hyppää sisältöön

Katso söpö koiravideo: Kaksivuotias kääpiösnautseri Giga on uskollista peliseuraa omistajalleen Tiinalle – ja välillä myös caddiekin

Giga osaa olla paikallaan ja hiljaa lyöntihetkellä – ja luonnollisesti poissa pallon tieltä lyöntihetkellä. Se viihtyy hyvin myös golfauton kyydissä.

Koirien tuominen golfkentälle jakaa voimakkaasti mielipiteitä sosiaalisessa mediassa, mutta Nokia River Golfissa pelaavan Tiina Haukipään koiravideo golfkentältä sulatti kaikkien sydämet suositussa Facebook-ryhmässä.

Koira on tunnetusti ihmisen paras ystävä, mutta se voi olla myös muutakin. Esimerkiksi seuralainen golfkentällä ja parhaassa tapauksessa caddie.

Tällainen tapaus on Tiina Haukipään kääpiösnautseri Giga. Kaksivuotias narttu kulkee usein Tiinan mukana kentällä kytkettynä golfkärryihin.

Viikonvaihteessa Tiina julkaisi Facebookin Golffaamaan? -ryhmässä lähes poikkeuksetta positiivisia reaktioita herättäneen hassutteluvideon, jossa Giga vetää Tiinan työntökärryjä eteenpäin Nokia River Golfissa. 

Tämän mahdollistaa kärryissä polkupyörään tarkoitettu juoksutin, jota Tiina kutsuu vaijeriviritelmäksi. 

Tavaratalosta löytyneessä juoksuttimisessa on pikakiinnitin, jonka voi asentaa kärryihin kiinni. Juoksittimen, joka pitää koiran turvallisen etäisyyden päässä kärryistä, äkkäsi hänen miehensä. Vieterin ja riittävän pitkän hihnan ansiosta kärryt eivät voi kaatua koiran päälle.

”Mieheni pellepeloton, joka sanoi, että vaijeri pitää olla mukana”, hän sanoo.

Kaksi kautta kierroksia koiran kanssa

Haukipää on pelannut golfia parin vuoden ajan ja suurin piirtein yhtä pitkään on myös Giga tullut mukaan kierroksille.

”Kun Giga oli vuoden ikäinen, ajateltiin, että kokeillaan ottaa koira mukaan golfkentälle”, Haukipää kertoo.

”Kääpiösnautsereita on hyvin erityyppisiä, myös räksyttäjäversioita. Minulla on luojan kiitos hyvähermoinen ja rauhallinen koira, joka ei hauku kuin omalla reviirillä kotona, jos vieras tulee käymään.”

Videolla Giga vetää kärryjä niihin kiinnitetyn juoksuttimen avulla:

Lupa koiran ottamiseen mukaan golfkentälle kysyttiin Tiinan kotikentän Nokia River Golfin toimitusjohtajalta Kimmo Siraiselta, joka toivotti koiran lämpimästi tervetulleeksi.

”Pelkästään posiitiivista palautetta ollaan saatu myös pelikavereilta. Vastaantulevilta pelaajiltakin irtoaa usein hymy. Olen kuullut, että Nokialla on joku toinenkin koira ollut kentällä, mutta emme ole nähneet sitä”, Tiina kertoo.

Välillä ryhmään on sattunut muita koiranomistajia. Moni heistä on todennut Tiinalle, että omaa koiraa ei ikinä voisi ottaa mukaan kierrokselle niiden luonteen tai koon vuoksi.

Viheriösiisti tapaus

Ennen kuin koira otettiin mukaan golfkentälle, Tiina harjoitteli kulkemista kärryjen kanssa kentän ulkopuolella, jotta se oppisi kulkemaan vierellä. Nyt Giga on oppinut pelirytmin ja lähtee kävelemään eteenpäin vasta kun pelaajat ovat lyöneet pallonsa.

Tiinan mukaan koira on myös viheriösiisti, eikä koskaan tee tarpeitaan kentälle.  Koira osaa myös kunnioittaa golfetikettiä, sillä kun pelaajat lyövät, se seisoo tai istuu paikallaan ja on hiljaa.

”Koiran pitää osata totella käskyjä ja omistajan pitää olla varma siitä, ettei se aiheuta häiriötä kentällä”, hän huomauttaa.

Giga lepää tarvittaessa lyöntien välissä.

Giga lepää tarvittaessa lyöntien välissä.

Tiina Haukipään kotialbumi

Neljän tunnin kierroksetkaan eivät tee kääpiösnautserille tiukkaa. Tosin viime kesänä eräällä kierroksella se alkoi osoittaa väsähtämisen merkkejä, vaikka Tiinalla oli mukana oma vesipullo koiralle, kuten aina Gigan ollessa mukana golfkierroksella.

Tuolloin tilanteen pelasti golfautolla paikalle porhaltanut kenttävalvoja, joka otti Gigan mukaan autokyytiin.

”Oli ihana, että kun valvoja huomasi, että koira meinaa nuupahtaa ja otti hänet mukaan kärryynsä ja toi muutaman väylän jälkeen takaisin”, Tiina kiittelee.

Kadonneita palloja koira ei etsi

Kaiken kaikkiaan Giga on kiertänyt Tiinan kanssa parisenkymmentä golfkierrosta. Helteillä ja sateella koira jätetään kotiin.

”Lisäksi jos näen, että lähtö on täysi ja paljon porukkaa edessä ja takana, jätän suosiolla koiran pois. Luvan kysyn aina etukäteen saman ryhmän jäseniltä”, hän sanoo.

Vaikka Tiinan julkaisemalla videolla Giga vetää kärryjä itsenäisesti, yleensä se antaa lähinnä vetoapua, joka etenkin ylämäissä helpottaa kulkemista.

Yhtä asiaa koira ei Tiinan harmiksi kuitenkaan tee, nimittäin etsi kadonneita palloja.

Toisaalta tämä voi olla pelkästään hyvä asia, sillä palloista hullaantuvat koirat voivat olla vaaraksi itselleen kentällä.

Etsi luettavaa