Hyppää sisältöön

Katinkullan kaavaehdotus uhkana golfkentälle – golfarit keräävät adressia Nuas-kentän puolesta

Katinkulta Golf ry. vietti elokuussa 30-vuotisjuhliaan

Katinkullan Nuas-kentän väylien neljä ja viisi kohdalle on Sotkamon kunnan yleiskaavaehdotuksessa merkitty rakentamisvaraus, joka on nostattanut paikalliset golfyhteisöt vastustamaan ehdotusta.

Sotkamon kunnassa on kehkeytymässä kiista SOTKAMO-VUOKATTI MASTERPLAN 2030 kehittämissuunnitelman Vuokatin alueen Katinkultaa koskevaan yleiskaavaehdotukseen.

Golfareita  hiertävä osio yleiskaavaehdotuksessa on Katinkullan alueelle merkitty rakentamisvaraus, joka sijoittuu Nuas-kentän väylille neljä ja viisi. 

Paikalliset yhteisöt, Katinkullan Osakasklubi, Katin Golf Oy ja Katinkulta Golf ry ovat jo aiemmin antaneet yhteisen muistutuksensa kaavoitusaikeista.

Katinkullan golfkenttäalue säilytettävä!

Sotkamossa kerätään parhaillaan kunnan päättäjille adressia, jossa vedotaan vahvasti rakentamisvarausta vastaan.

Adressin otsikko on kiteytetty dramaattiseen muotoon: Katinkullan golfkenttäalue säilytettävä!

Vetoomuksen saatetekstissä muistutetaan Katinkullan kolmen kentän, Nuaksen, Tenetin ja Vuokatin merkittävästä roolista ja vaikutuksesta yhtenä lomakeskuksen tärkeimmistä vetovoimatekijöistä.

Vuokatin Katinkullassa tehdään aktiivista yhteistyötä paikallisten koulujen kanssa

Vuokatin Katinkullassa tehdään aktiivista yhteistyötä paikallisten koulujen kanssa

Alla suoria lainauksia adressista:

”Ollaanko Sotkamossa sokeita golfkenttien luomalle vetovoimalle? Katinkulta ja sen kolme kenttää ovat upeita ja vaikuttavia matkailukohteita. Niistä on pidettävä huoli ja edelleen kehitettävä”

”Jos rakentaminen SOTKAMO-VUOKATTI MASTERPLAN 2030 -suunnitelman mukaisesti noille alueille jossain vaiheessa toteutuu, pilaa se Katinkullan Osakasklubin, Katin Golf Oy:n ja Katinkulta Golf ry:n mukaan olennaisen osan kentästä.” 

”Väylistä 4 ja 5 noin puolet jäisi rakentamisen alle. Lisäksi rakentamisalueen ympärille tarvittaisiin suoja-alueita, jotka uhkaisivat myös muita väyliä ja kenttäkokonaisuutta. Golfkentän keskeisten alueiden osoittaminen rakennusmaaksi voi vähitellen pilata koko kentän toimivuuden ja kauniin, pelaajien kokemusten mukaan ainutlaatuisen luontokokonaisuuden tuhoamisen.”

Kunnan päättäjille aiemmin jättämässään muistutuksessa Katinkullan Osakasklubi, Katin Golf Oy ja Katinkulta Golf ry ovat ehdottaneet Nuas-kentän pilkkomisen sijasta mahdollisena osoittaa rakennusmaaksi osittain avustusvaroin rakennetun Vuokatti-jokamieskentän väylät kaksi, viisi ja kuusi. 

9-väyläinen Vuokatti-kenttä typistyisi tässä vaihtoehdossa 6-väyläiseksi.

Seuran jäsenistö adressin takana

Aloite kenttäaluetta koskevaan adressiin lähti elokuussa 30-vuotisjuhliaan viettäneen Katinkulta Golfin jäsenistöstä. 

”Miten käsitellään jo rakennettua aluetta ja sen ympäristöä? Miten Katinkullan ympäristön viihtyisyyden, toimivuuden ja erityisesti golfkentän käy? Miten taloudellista ja järkevää on tuhota kerran rakennettu ja osakkeenomistajien maksama kenttä, Katinkulta Golf ry:n puheenjohtaja Pentti Huttunen pohti Sotkamo-lehdessä.

Pentti Huttunen on tehnyt vuosikausia yhteistyötä Sotkamon kunnan kanssa ry:n puheenjohtajana sekä Katin Golfin hallituksen jäsenenä

Pentti Huttunen on tehnyt vuosikausia yhteistyötä Sotkamon kunnan kanssa ry:n puheenjohtajana sekä Katin Golfin hallituksen jäsenenä

Huttunen on seuran perustajajäseniä ja toiminut puheenjohtajana seitsemän vuotta. 

Adressit.com -sivustolta löytyvän vetoomuksen oli maanantaina aamupäivällä allekirjoittanut jo lähes 400  ihmistä. 

”Näistä noin viidesosa oli paikallisia. Toiseksi suurimman ryhmän muodostavat pääkaupunkiseudulla asuvat. Eivätkä kaikki suinkaan ole pelkästään golfareita.  Myös Katinkullan Osakasklubin jäsenistö näkee erittäin tärkenä palveluiden tason säilymisen ja kehittämisen”, Huttunen muistutti GoGolfille antamassaan haastattelussa

Varsin ponnekkaita ovat adressiin osallistuneiden vapaat kommentit omilla nimillään, joissa rakennusvarauksen liittäminen yleiskaavaehdotukseen tyrmätään ponnekkaasti ja värikkäin sanankääntein.

Golfkentät ja harjoitusalueet sijaitsevat pääosin Sotkamon kunnan omistamilla maa-alueilla, Holiday Club Resortsin Katinkullan lomakeskuksen yhteydessä.

Katin Golfin osakekannasta Holiday Club Resorts omistaa noin 35 prosenttia, Sotkamon kunta kymmenen. Pienosakkaiden ja viikko-osakkaiden hallussa on noin 50 prosenttia osakkeista.

Osakkeiden äänivallasta Holiday Club Resortsilla ja Sotkamon kunnalla on yhteensä yli 80 prosentin osuus.

Vuonna 1989 avatulla Nuas-kentällä on pelattu runsaasti kansainvälisiä arvokilpailuja

Vuonna 1989 avatulla Nuas-kentällä on pelattu runsaasti kansainvälisiä arvokilpailuja

Lassi Pekka Tilander

Katinkullan kolmella kentällä oli pelattiin viikonloppuna päättyneellä kaudella noin 70 000 kierrosta.

”Vähintään yhdeksän uuden väylän mahdollistava kenttäalue olisi ehdottomasti otettava mukaan SOTKAMO-VUOKATTI MASTERPLAN 2030 -kehittämissuunnitelmaan”, Pentti Huttunen evästää kaavoituksesta vastaavia ja kunnallisia päättäjiä.

Sotkamon kunnanvaltuusto käsittelee Vuokatin yleiskaavaehdotusta kokouksessaan maanantaina 26.10.

Katinkulta Golf, Nuas-kenttä

Katinkullan yleiskaavaan liittyvä adressi

Etsi luettavaa