Hyppää sisältöön

Katalonian kultarannikko

Luminen Hills-kentän päätösreikä on lyhyehkö par 4

Cambrils tarjoaa hyviä golfkenttiä, herkullista ruokaa ja kultaisen hiekkarannan.

HUHTIKUUSSA Cambrilsissa vielä valmistaudutaan pian alkavaan turistisesonkiin.

Hiekkaranta on autio ja viereisessä huvivenesatamassa lilluu ökyjahteja, pikkupaatteja ja purjeveneitä, joiden omistajat eivät nähtävästi ole lähdössä tänä viikonloppuna merelle. Myös rantabulevardin terassiravintoloista puuttuu kuhina.

Kesällä tilanne muuttuu, kun ranta täyttyy auringonpalvojista ja ravintolat iloisista lomalaisista. Myös pääsiäinen on vilkasta aikaa, ja ravintoloihin pitää silloin varata pöytä hyvissä ajoin, mikäli haluaa ruokailla jossain muualla kuin McDonaldsissa — sellainenkin rantabulevardilta löytyy.

Kiinnostavimmat ravintolat eivät kuitenkaan sijaitse rantakadulla vaan sisäkaduilla. Cambrilsin noin 35 000 asukasta hemmotellaan peräti kahdella Michelin-tähden ravintolalla, eikä sitä suotta kutsuta Katalonian ruokapääkaupungiksi.

Kaupungista löytyy myös lukuisia paikallisten suosimia kortteliravintoloita, joissa voi syödä kohtuuhintaan yksinkertaista mutta herkullista ruokaa.


Rannikolta löytyy kaikkiaan seitsemän kenttää, joista tunnetuimmat ovat Lumine, Bonmont ja Panoramica.


CAMBRILS sijaitsee Costa Dauradan alueella, reilun tunnin ajomatkan päässä Barcelonan lentokentältä. Lentokentän, hotellien ja golfkenttien välillä liikkuminen onnistuu parhaiten vuokra-autolla. Autoilua ei kannata pelätä, sillä liikenne soljuu alueella sangen mutkattomasti.

Mikäli ei aio pelata kahta kierrosta päivässä, majoituspaikka kannattaa valita jostain muualta kuin golfkentän naapurista. Näin lomallaan ehtii nauttia golfin lisäksi esimerkiksi Costa Dauradan upeista hiekkarannoista (Costa Daurada tarkoittaa suomeksi kultarannikkoa) ja huvipuistoista. Lasten kanssa matkustavien kannattaa majoittua Cambrilsin sijaan Salouhun, jonne on avattu huhtikuussa upouusi Ferrari Land osana valtavaa PortAventura-huvipuistoa.

Costa Daurada profiloituu myös golfkohteena. Rannikolta löytyy kaikkiaan seitsemän kenttää, joista tunnetuimmat ovat Lumine, Bonmont ja Panoramica.

Cambrilsissa asuvan kannattaa vierailla ainakin Luminessa ja Bonmontissa. Molempiin on ajomatkaa noin 20 kilometriä, kun sen sijaan Panoramicaan on Cambrilsista lähes sata kilometriä.

Bonmontin viides reikä on lyhyt par 3. Avaus vaatii erityisesti hyvää pituustarkkuutta.

Bonmontin viides reikä on lyhyt par 3. Avaus vaatii erityisesti hyvää pituustarkkuutta.

Bonmont

TÄLLAISESSA tuulessa pääsee harvoin pelaamaan golfia. Lauantaina juuri ennen kierroksen alkua isäntämme kysyy kaksi kertaa, haluammeko varmasti lähteä pelaamaan. Taatusti, sillä talven aikana kertynyttä golfhimoa on pakko päästä lievittämään.

Bonmont Golf Club sijaitsee melko avoimessa maastossa, joten tuuli tarttuu palloon armottomasti, kun pallon vauhti hidastuu ilmalennon lopussa. Tuulen ennakoimiseen täytyy keskittyä huolella, jos pallon haluaa saada päätymään lähelle kohdetta.

Näin kova tuuli on kuulemma melko harvinaista huhtikuussa. Takaysillä se onneksi tyyntyy.

Bonmont on avattu vuonna 1990. Sen on suunnitellut amerikkalainen Robert Trent Jones Jr, jonka käsialaa on myös Seinäjoella sijaitseva Ruuhikosken kenttä.

Nimekäs kenttäarkkitehti on tehnyt hyvää työtä. Matalalla tasoituksella pelaavat nauttivat siitä, että reiät tarjoavat usein vaihtoehtoisia tapoja pelata. Silti kenttä ei ole liian vaikea isolla tasoituksella pelaaville.

Väylät kulkevat kumpuilevassa maastossa, ja kentän peräti 90 bunkkeria tarjoavat haasteita. Vaalean hiekan rakeet ovat suuria mutta kevyitä, ja hiekkamaila kulkee hiekan läpi yllättävän helposti.

Huhtikuussa viheriöt olivat huikeassa kunnossa, mutta alkurei’illä väylien kunto ei ollut paras mahdollinen.

Bonmontissa miellyttää hyvän reitityksen lisäksi maisemat. Pelaaja voi nauttia lähes jokaisella reiällä upeista näkymistä Välimerelle ja Llaberianin vuorelle, jonka juurella kenttä sijaitsee. Kehuja pitää jakaa myös klubitalon ravintolalle, joka tunnetaan erityisesti kalaruoistaan.

Kokki onnistui taikomaan myös erinomaisen Club Sandwichin. Erityisen hyvältä se maistui klubin suurella avoterassilla, jossa sai samalla nauttia myös muiden pelaajien kymppireiän avauslyönneistä.

Luminen Lakes kenttä sijaitsee tasaisella maalla. Kuvassa kentän neljäs reikä (par 3) avataan wasteland-alueen yli viheriölle, jota vartioivat vesieste ja kolme bunkkeria.

Luminen Lakes kenttä sijaitsee tasaisella maalla. Kuvassa kentän neljäs reikä (par 3) avataan wasteland-alueen yli viheriölle, jota vartioivat vesieste ja kolme bunkkeria.

Lumine

LUMINE on noin kymmenen vuotta vanha golfkeskus, josta löytyvät 18-reikäiset Lakes- ja Hills-kentät sekä 9-reikäinen Ruins-kenttä.

Tasaiseen maastoon rakennetulla Lakes-kentällä on kosolti lampia, Ruins-kentältä löytyy antiikinaikaisia raunioita ja Hills-kenttä sijaitsee kukkulalla, josta aukeaa hienot näkymät  Välimerelle, Saloun kaupunkiin sekä PortAventura-huvipuiston huimiin vuoristoratoihin.

Kiersimme golfautoilla Lakesin ja Ruinsin ja kävimme pelaamassa Hillsin, jota pidetään keskuksen parhaana kenttänä. Se on myös Challenge Tourilla pelaavan Tapio Pulkkasen suosikki Luminessa. ”Hattu-Tapioon” törmäsimme Luminen rangella. Hän oli tullut Costa Dauradaan viimeistelyleirille ennen kauden alkua.

LUMINEN kentät on rakennettu laajalle alueelle ja keskuksessa on sen vuoksi on kaksi klubitaloa. Kannattaa siis olla tarkkana, että ajaa oikealle klubille, kun suunnistaa Lumineen ensimmäistä kertaa.

Golfautosta käsin Greg Normanin suunnittelema Lakes-kenttä vaikutti mielenkiintoiselta. Se on amerikkalaistyylinen championship-kenttä, jossa on ripaus links-vaikutteita. Kentällä ei kuitenkaan ole korkeuseroja juuri lainkaan.

Ruins (par 34) on pituuttaan vaikeampi kenttä, joka tarjoaa riittävästi haasteita lukuisten bunkkerien ja korkeuserojen muodossa.

Hills on Lakesia vaihtelevampi erityisesti korkeuserojen vuoksi. Parhaat reiät löytyvät kierroksen loppupuolelta. Erityisesti mieleen jäi 17. reikä, jonka takana oleva jyrkkä kallio kimalsi kultaisena ilta-auringossa.


Golfarin kannattaa ajoittaa matkansa esimerkiksi maalis-kesäkuulle tai syys-marraskuulle.


SÄÄN puolesta Costa Dauradalla voi pelata golfia vuoden ympäri. Talvikuukausina lämpötila tosin kohoaa nipin napin yli kymmenen asteen.

Golfarin kannattaa ajoittaa matkansa esimerkiksi maalis-kesäkuulle tai syys-marraskuulle, jolloin rantasesonki ei ole kuumimmillaan ja hintataso on kesäkautta edullisempi.

Costa Daurada on myös mitä mainioin kesälomakohde esimerkiksi perheille, joissa kaikki eivät pelaa golfia. Golfarien pelatessa muut voivat vierailla esimerkiksi huvipuistossa tai viettää rantaelämää.

Helsingistä on Barcelonaan monta lentoa päivässä. Finnairin lisäksi suoria lentoja tarjoaa Norwegian. Omatoimimatkaajan kannattaa vuokrata lentokentältä auto.


Missä syödä ja juoda?

Rincon de Diego on paikkasi, jos haluat syödä fiinisti ja pidät merenelävistä. Ravintolalla on ollut Michelin-tähti yli kymmenen vuotta. Omistaja-kokki Diego Campos panostaa mielikuvituksellisiin esillepanoihin, eikä ruokien maussa ollut moittimista.

La Cua Curtassa äiti häärää keittiössä ja poika kantaa pöytään yksinkertaista, mutta maukasta ruokaa. Kokeile alkuun paikallisia leikkeleitä ja juustoa. Pääruoaksi kannattaa tilata pihvejä grillistä. Autenttisen kokemuksen täydentävät paikalliset viinit ja jälkiruokalajitelma. Kortteliravintola tarjoaa mainion hinta-laatusuhteen.

Taller 9 tarjoaa Cambrilsin parhaat gin tonicit. Ne sekoitetaan paikallisista gineistä, ja vaihtelua toivova saa mausteeksi erilaisia hedelmiä ja yrttejä. Baarin tiloissa on aikaisemmin toiminut venekorjaamo, mistä on edelleen muistona baarin seinällä roikkuvat työkalut. Paikkaa pyörittää veistämön omistajan tytär miehensä kanssa.


Costa Daurada on GoGolfin neljännen Big Bang -matkan kohde 11.–15.10.2017. Lisätietoa Costa Dauradan matkoista osoitteesta gogolf.fi/costadaurada.

Etsi luettavaa