Hyppää sisältöön

Karsintafinaalin läpäissyt Erofejeff: ”Paineet on osattava kääntää voimavaraksi”

Peter Erofejeff voitti Paltamo Openin selvällä erolla.

European Tourin karsintafinaali käynnistyy lauantaina. GoGolf matkustaa paikanpäälle raportoiden kentältä viimeiset neljä kierrosta. Vuoden 2012 yllättäjä Peter Erofejeff muistelee viiden vuoden takaista onnistumista ja kertoo mitä kaikkea viikon aikana pelaaja käy läpi.

Vuoden 2012 European Tourin karsintafinaali, PGA de Catalunia, Espanja. Peter Erofejeff oli varmistanut paikan finaaliin tekemällä toisen vaiheen viimeisellä reiällä birdien. Hän saapui Cataluniaan karsintoihin altavastaajana. Kuusi kierrosta unelmaan, niin lähellä, mutta silti niin kaukana.

Kyseessä on erityinen kilpailu, monella tapaa raskas kokemus erityisesti henkisesti.

”Siinä on unelma niin lähellä kun pääsee edes karsintafinaaliin. Kaikki se valmistautuminen on tähdännyt siihen, että tästä kisasta napataan pelioikeus European Tourille. Yhtäkkiä huomasi, että alkoi tulla viestejä vähän jokaisesta suunnasta – pelaajana halusi luonnollisesti kaikki häiriötekijät pois.”

Paineet itse kilpailussa ovat valtavat. Pahiten se tuli Patun mukaan esille kentän ulkopuolella – ja erikoisella tavalla aamuisin.

”Päivät ovat pitkiä. Kentällä ollaan se 5-6 tuntia, mutta kaikki muu aika on aikaa ajatella asioita. Tunnit ovat normaalia pidempiä ja ajatukset yrittävät karkailla ja ottaa vallan. En saanut itse ainakaan aamuisin ruokaa alas kurkusta, kentälle päästessäni olin kuin lomalla. Aamut olivat erikoisia. Oksensin jokaisena aamuna kisan aikana. Ei oikein ruoka uponnut ennen kuin pääsi kentälle.”

Epäonnistumiset on unohdettava

Kuuden kierroksen aikana tulee paljon huonoja lyöntejä. Tulee paljon tilanteita, jotka koettelevat kupolia. Tärkein asia pelillisesti karsintafinaalissa onkin päästä epäonnistumisista yli.

”Jos yksi epäonnistuminen johtaa toiseen ja tekee lumipalloefektin, peli on hävitty. Karsinnoissa täytyy muistaa, että peli kestää kuusi kierrosta ja aina on suunnattava katseet seuraavaan lyöntiin. Tämä nyt on ihan perusjuttuja golfarille, mutta ehkä se korostuu näin pitkässä ja henkisesti raskaassa kilpailussa.”

Luminessa tullaan todennäköisesti pelaamaan erinäköistä golfia kuin PGA de Cataluniassa. Kentät ovat melko paljon leppoisampia ja jos tuuli ei nouse myrskyisäksi, tullaan par alittamaan huolella.

”Uskoisin, että tänä vuonna par-kierrokset ovat aika paperia. Lumine ei ole Catalunian tyylinen testi, vaan paljon helpompi kenttä. Olen pelannut vain toisen kentistä, joten toisesta en osaa sen tarkemmin sanoa.”

Rutiinien kautta löytyy varmuus

Kun paineet käyvät sietämättömiksi, on pelaajien turvauduttava rutiineihin. Niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Viestejä pamahtelee puhelimeen, tsemppitoivotuksia satelee tutuilta ja tuntemattomilta. Omaan kuplaan ja rutiineihin pääseminen on tärkeä ominaisuus.

”Päivä kerrallaan pitää edetä. Ajatukset eivät saa karkailla lopputulokseen. Itse osasin ammentaa hirveät paineet voimavaraksi kentällä, olin täynnä energiaa. Sen takia varmaan menin läpi vuonna 2012. Jos paineen alla horjuu ja antaa ulkopuolisten tekijöiden vaikuttaa, tulee pitkä kilpailu. Paineet ovat samat kaikilla ja ne jotka osaavat tehdä niistä voimavaran ovat vahvoilla.”

Suomalaisten pelaajien mahdollisuuksia Patu pitää hyvinä. Pelitasosta se ei ainakaan jää kiinni.

”Meillä on kova kuusikko karsintafinaalissa. Kaikki osaavat pelata riittävän hyvin, että voivat saavuttaa kortin European Tourille. Homma on nyt niin sanotusti omissa käsissä ja pelaajien täytyy osata löytää se paras itsensä tiukimmassa mahdollisessa paikassa.”

Patu antaa vinkit jopa toimittajalle ja lukijoille – kovia scooppeja tai pitkiä analyyttisia vastauksia lienee turha odotella kisan aikana.

”Se on vaikea viikko myös juttuja kirjoittaville. Pelaajat ovat niin sisällä prosessissa, että rennon ilmapiirin saavuttaminen voi olla vaikeaa. Ei varmasti tule kovin hyvää läppää kierrosten jälkeen, vaan keskittyneitä ja varmoja vastauksia. Tämä on viikko, jolloin pelaajat haluavat olla enemmän omassa zonessaan.”

Allekirjoittanut matkustaa sunnuntaina Luminen alueelle ja juttuja kisapaikalta on luvassa maanantaista lähtien. Suomalaisista karsintafinaalissa 25 paikkaa European Tourille tavoittelevat Roope Kakko, Oliver Lindell, Kalle Samooja, Linus Väisänen, Kim Koivu ja Mikael Salminen.

 

Etsi luettavaa