Hyppää sisältöön

Karri Kakon caddien ura lähti Roopen ehdotuksesta: ”Tuu vetään Finnish Openiin kärryy”

Karri Kakko on "lopettamisensa" jälkeenkin tehnyt keikkaa muun muassa Roope Kakon apuna ET:n karsintafinaalissa

Karri Kakko kiersi maailmaa 15 vuoden aikana saavuttaen pelaajiensa kanssa paljon. Yhdestä kisasta saamansa ”penkitys” on edelleen harmituksena mielessä.

null

Karri Kakko muistetaan ensisijaisesti viiden vuoden menestyksekkäästä yhteistyöstään Mikko Korhosen mailapoikana European Tourilta. Ura caddienä ammattilaiskiertueilla käynnistyi jo vuonna 2004, jolloin Roope Kakon vanhempi veli kiersi Minea Blomqvist-Kakon caddienä LET:lla.  

22-vuotias amatööri Roope sai villin kortin Espoossa pelattuun Challenge Tourin osakilpailuun, Volvo Finnish Openiin.

”Karri, tuu vetään kärryy mulle Espooseen”, Karri Kakko muistaa veljensä tarjouksen heinäkuun alussa pelattuun kisaan.

”Kenttä ja olosuhteet olivat runsaan Espoossa pelaaamisen johdosta todella tutut. Siinä ei kenttäopasta kyselty eikä tarvittu. Fiiliksen ja omien kokemusten perusteella mentiin.”

Heinäkuu 2004 tuotti suomalaista golfhistoriaa

Suomalaisammattilaiset olivat Espoossa täysin jäässä, viisi parasta isäntämaan pelaajaa olivat amatöörejä. Runsaiden sateiden takia kierroksia pelattiin vain kolme.

Roope Kakko pelasi kuin hurmiossa ja oli yhdessä Johan Axgrenin ja Philip Archerin kansssa kärjessä 54 reiän jälkeen.

Uusinnassa Kakko naulasi vaativalla 18:lla lähestymisensä 30 sentin päähän ja nousi Challenge Tourin kautta aikojen toisena amatöörinä voittajaksi.

”Olihan se upea hetki, jota kukaan ei olisi osannut odottaa ennen kisan käynnistymistä. Minun roolini oli pieni, vedin kärryä ja olin Roopen henkisenä tukena”, Karri Kakko määrittelee.

Heinäkuu 2004 tuotti toisenkin historiallisen hetken suomalaisessa golfissa. Minea Blomqvist ja Ursula Wikström pelasivat ensimmäistä kauttaan Ladies European Tourilla. 

Minea Blomqvist-Kakko ja Karri Kakko kiersivät LET:lla kaksi kautta yhdessä

Minea Blomqvist-Kakko ja Karri Kakko kiersivät LET:lla kaksi kautta yhdessä

GETTY IMAGES

Karri Kakko toimi Minnin caddienä kaudet 2004-2005. Viikko Espoon kisan jälkeen parivaljakko oli Unkarin LET-kisassa, jossa Minea Blomqvist-Kakko antoi kilpasisarilleen shokkihoitoa avauspäivän tuloksellaan 62,-9. Kahdella seuraavalla kieroksella johtopaikan säilyttämiseen riitti vähempikin. Blomqvist-Kakko saavutti ensimmäisensä suomalaisena LET-kisan voiton 12 päivää sen jälkeen, kun Karri Kakko oli avittanut veljensä Espoon urotekoon.

Caddie on naisille usein isähahmo

”Minni oli nuoruudessaan peloton draivaaja, erinomainen puttaaja sekä kilpasisariinsa nähden taitava wedge-pelaaja. Rautalyönnit olivat haasteellisempia, sitä sun tätä saattoi tuutista lähteä hyvien lyöntien väliin. Kilpailijana hän oli armottoman hyvä hengen päälle saadessaan.”

Karrin pesti Minnin caddienä kesti kauden 2005 loppuun asti, jolloin oli selvää, että suomalainen komeetta suuntaa USA:han tavoitteenaan pelipaikka LPGA Tourilla.

”LET oli minulle hyvä koulu. Naiset poikkeavat pelaajina miehistä melkoisesti. He ovat keskimäärin epävarmempia kuin miehet ja haluavat tukea, selkänojaa päätöksilleen. Caddie on melkoiselle osalle kuin isähahmo”, Karri Kakko määrittää.

Minea Blomqvist pelasi myös 2005 mainiota golfia LET:lla ja omasi mahdollisuudet päästä syksyn Solheim Cup-joukkueeseen. Tähän olisi tarvittu viimeisestä karsintakisasta, Finnair Mastersista voitto syyskuun alussa.

Minnin peli ei myrskyn keskeyttäneessä kisassa lähtenyt oikeaan suuntaan, sijaluvuksi tuli 27.

”Jäi paljon hyviä muistoja tuosta kahden kauden jaksosta. Ja yksi asia, joka harmitti silloin paljon, edelleen tulee noita aikoja puntaroidessa mieleen.”

”Olin Minnin vakiocaddie kahden kauden ajan vuoden 2005 British Openia lukuunottamatta. Minni ilmoitti, että valmentaja Ville Kalliala tulee siihen kisaan caddieksi. En ottanut tästä itkupotkuraivaria, mutta toki olisin saavuttamamme Unkarin voiton jälkeen halunnut lähteä metsästämään seuraavaankin kisaan menestystä hakemaan”, Karri Kakko toteaa.

Minea Blomqvist- Kakko pelasi uransa ensimmäisessä majorissa kierrostulokset 68-78-62-70,-10 tehden majorien silloisen kierroennätyksen ja sijoittuen kahdeksanneksi.

Kesäduunista kehkeytyi viiden vuoden menestystarina

Kauppatieteiden maisteriksi nuoruudessaan valmistunut Karri Kakko on tehnyt ennen  caddäämistään ja pidempien työjaksojen välillä myös koulutustaan vastaavia töitä. Veljensä Roopen apuna hän toimi Challenge Tourilla sekä kymmenkunta kisaa European Tourilla.

Mikko Korhosen yhteydenotto ja tarjous määrämittaisesta työsuhteesta muutti Karri Kakon elämän.

”Sovimme Mikon kanssa alkukaudesta 2014 loppukauden mittaisesta pestistä, eli minun osaltani kesäduunista. Se venyi lopulta vajaaseen viiteen vuoteen”, Kakko muistelee.

Startti oli vaikea, Korhosen alkuvuosi oli mennyt heikosti, eikä sijoituksia loppukauden aikanakaan kärkikymmenikköön tullut yhtään, vaikka 20:n ensimmäisen joukossa hän oli neljästi.

Korhonen ja Kakko tekivät kuitenkin ET:n karsintafinaalissa suomalaista golfhistoriaa.  Korhonen oli liekeissä ja voitti Cataloniassa pidetyn kuuden kierroksen mittaisen työpaikkahaastattelun ensimmäisenä suomalaisena.

”Se ykköstila oli Mikolle ja tietysti minullekin hyvin merkittävä, kova saavutus. Mikolla ei ollut ammattilaisuralta yhdeksän vuoden ajalta yhtään ykköstilaa. Hän eteni itse itseään psyykaten  kentällä ja sai homman haltuun ihailtavalla tavalla. Siinä jäivät Paratoret ja monet muu pelimiehet ihastuksesta seuraamaan hänen menoaan.”

Työsuhteen kestoa pidennettin, Korhonen kehittyi pelaajana ja Karri Kakko häneen aseenkantajanaan.

Karri Kakolla ja Mikko Korhosella oli henki päällä vuoden 2018 Itävallan kilpailussa

Karri Kakolla ja Mikko Korhosella oli henki päällä vuoden 2018 Itävallan kilpailussa

Getty Images

Korhonen voitti kolmantena suomalaisena Karri Kakko apunaan ET:n kisan Itävallassa 2018.

”Siinä kilpailussa Mikon askeleesta ja olemuksesta kykeni aistimaan jo päivästä yksi, että nyt on kaikki edellytykset voittoon.”

Yllätykseksi ykköstilaa ei voinut listata, sillä viidennellä yhteisellä ET-kaudella Korhonen oli jo kolkutellut useasti kärjen kantapäillä. 

Kauden toisella puoliskolla suomalainen sai kutsun elämänsä ensimmäiseen majoriin, PGA Championshipiin. Vuodesta 2018 muodostui Korhosen uran paras.

Perhe reissutyön edelle

Yhteistyö loppui suurelle osalle ulkopuolisista varsin yllättäen maaliskuussa 2019.

”Soitin Mikolle ja kerroin perusteluni, jotka hän ymmärsi varsin hyvin. Perhesyistä jäin oma-aloitteisesti pois. Tuolloin vuoden ikäisen Joonatanin vuoksi tour-elämä kävi kovin rankaksi koko perheelle.” 

”Oli monella tavalla valtavan hienoa akaa ja etuoikeus nähdä paljon maailmaa ja tavata uusia hienoja ihmisiä. Sen ainakin opin, että ihmiset eri puolilla maailmaa ovat pohjimmiltaan samanlaisia.

Korhosen ja Kakon kasvutarinaa käynnistyen heikosta kaudesta 2014, karsintafinaalin voitosta, sekä noususta  ET:n kestomenestyjäksi Karri Kakko kuvailee omalta osaltaan vaatimattomaan tapaansa.

”Suurin saavutukseni kaiketi on se, että en ärsyttänyt Mikkoa persoonana. Reissaaminen yhdessä on antoisaa, mutta raskasta. Ja kääntäen, Mikko Korhosen kanssa on helppo toimia. Näistä hyvän yhteistyön siemen välillämme kasvoi.”

Kakko oli Korhosen luottomies 118 kilpailussa, jossa voiton lisäksi tuli kolme kakkostilaa, kolmasti hän oli kolmas ja seitsemän kertaa sijoilla 4-10. Palkintorahaa Korhonen tienasi jakson aikana 2,073 miljoonaa euroa.

Pääkaupunkiseudulla käytännnössä koko eämänsä asunut Kakko tapasi nykyisen avovaimonsa Laura Mesiäisen luonnollisesti golfin kautta. Pariskunta asuu Lahdessa, Joonatan täyttää maaliskuussa kolme vuotta.

”Rentoa perhe-elämää vietämme. Olen tehnyt enimmäkseen haalarihommia, asfalttitöitä lapio kädessä sekä joitain viheralan hommia”, hän kertoi alkusyksystä GoGolfin haastattelussa.

Vieläkö hommat ammattilaiskiertueilla kiinnostaisivat?

”Jaa, kylllä ajatus tuntuu hieman kaukaiselta. Ulkomaalaispelaajalle kynnys olisi todella korkea. On se niin vaativaa työtä, että tällä erää ei kyllä ole mielessä”, Karri Kakko muotoilee vastauksensa.

Late Hämäläinen juhli Roope Kakon kanssa Madeiralla 

ET:lla suomalaisista mailapojista voittoon on yltänyt myös Roope Kakon caddie ja  lapsuudenystävä Late Hämäläinen 2015 Madeiralla pidetyssä kisassa. 

Late Hämäläinen ja Roope Kakko ystävystyivät HGK:n junioriryhmissä yli 30 vuotta sitten

Late Hämäläinen ja Roope Kakko ystävystyivät HGK:n junioriryhmissä yli 30 vuotta sitten

GETTY IMAGES

Riku Mattila on kolmas suomalainen, jolla on  ET:lta useamman kauden kokemus Tapio Pulkkasen caddienä. 

Kotimaisten amatööripelaajien kärkipäähän pitkään lukeutunut Matila otti Pulkkasen bägin selkäänsä loppuvuodesta 2017 tämän saatua Challenge Tourin kautta kortin pääkiertueelle.

Toisessa yhteisessä kisassa joulukuussa 2017 Pulkkanen sijoittui Etelä-Afrikassa kolmanneksi.  Hienon alun jälkeen Pulkkanen ei ole yltänyt 2018-2020 kolmen parhaan joukkoon, paras sijoitus toistaiseksi on neljäs.

Seuraava suomalaiscaddie joka auttaa pelaajansa voittoon ET:lla? Väinö Viitaharjun ja Sami Välimäen yhteistyö on toiminnut mainiosti yhdeksässä ensimmäisessä kisassa.

Seuraava suomalaiscaddie joka auttaa pelaajansa voittoon ET:lla? Väinö Viitaharjun ja Sami Välimäen yhteistyö on toiminnut mainiosti yhdeksässä ensimmäisessä kisassa.

Getty Images

Parijaljakko Sami Välimäki & Väinö Viitaharju aloitti ET:lla yhteistyön loppukesästä. Jo kaksi ensimmäistä kisaa tuottivat sijaluvut kuudes ja toinen. Kahdeksasssa ensimmäisesä kilpailussa sijoituksia kymmenen joukkoon on jo neljä, joten odotukset kolmannelle suomalaisparin voitolle ovat varsin korkealla.

Etsi luettavaa