Hyppää sisältöön

Karina Kukkonen haki uuden startin uralleen: ”Pää on viisastunut, motivaatio korkealla”

Karina Kukkonen tähyää tulevaisuudessa LPGA:lle. KUVA: LET / TRISTAN JONES

Golfuraansa pikkujunnusta asti huolella rakentanut 26-vuotias oululainen uusi talven aikana svingiään puolikkaan lyönnin kautta. Edellisviikolla Karina Kukkonen sijoittui Letas-kiertueen kisassa kolmanneksi. Tavoite on saavuttaa paikka LPGA:lle ja menestyä siellä.

Oulun Golfkerhossa aloitti 2000-luvun alkupuolella golfin harrastamisen Kukkosen sisaruskolmikko Serena, Juhana ja Karina, josta Serena on jo siirtynyt työelämään.

Isä Hannu Kukkonen johdolla sisarukset harjoittelivat määrätietoisesti, menestyivätkin erinomaisesti jo juniori-ikäisinä.

Juhana Kukkonen kohahdutti suomalaisia noustuaan 2010 juniorien Ryder Cup -joukkueeseen. Suurta läpimurtoa ei vielä ole tullut. Juhana pelaa ammattilaisena pääasiassa kolmostason kisoja ja kotimaista Finnish Touria.

Serana Kukkonen lukeutui lapsitähtiin. Hän saavutti ensimmäisen seitsemästä SM-kultamitalistaan 12-vuotiaana 16-vuotiaiden sarjassa, mikä loi varsin suuria odotuksia monipuolisesti urheilua harrastaneen Karinan osalle.

Koulun käytyään tie vei USA:n yliopistosarjoihin. Kansainvälisesti kovin saavutus amatöörinä on EM-joukkuekisan hopea. Vuonna 2017 Karina juhli Talissa Erkko Trophyn voittoa.

Ammattilaiseksi siirryttyään Kukkonen hankki LET:n karsinnoista rajoitetun pelioikeuden kaudelle 2020. Kaksi ensimmäistä vuotta pääkiertueella eivät tuottaneet toivottua menestystä, paras sijoitus yksittäisesssä kisassa oli 38:s.

Uusi startti David Da Silvan opein

Elokuussa 2021 Karina Kukkonen muutti Oulusta Espoon Matinkylään.

”Syitä oli tasan kolme. Valmennus, matkustamisen helpottuminen sekä ilmasto”, Kukkonen kiteyttää.

Hän siirtyi kausien välissä Season Golf Academyn pelaajaksi, David Da Silvan vetämän valmennusryhmän jäseneksi. Harjoituskaverina on muun muasssa Sanna Nuutinen.

Merkittävä jarru urakehitykselle on vammakierre, jonka kanssa Kukkonen on taistellut vuosia.

Selän rasitusmurtuma, välilevyongelmaa ja käsivaivat ovat vaikeuttaneet harjoittelua.

”Taustalla on geneettisiä tekijöitä, joiden kanssa on vain elettävä. Ne ovat herkistäneet minua loukkaantumisille ja muokanneet svingiä suuntaan, joka ei ole selälle hyväksi. Ensimmäinen tavoitteistani on pysyä terveenä, saada vammakierre kuriin”, Karina sanoo.

”Talvella aloitimme pienestä liikkeestä, puolikkaasta svingistä, jonka kautta rakensimme kineettisesti oikeaoppisempaa svingiä parin kuukauden ajan. Tunne lyömiseen on huomattavasti parempi.”

Hän johti Letas-kiertueen kisaa Ruotsissa edellisviikolla ennen viimeistä kierrosta taipuen lopussa kolmanneksi. Toistaiseksi ainoassa LET:n kisassakin sijoitus oli uran toiseksi paras: 38:s.

”Season Golf Academy on saanut mainetta siitä, että harjoittelu on kovaa ja lyöntimäärät suuria. Minulla harjoittelun määrä ei ole aiemmasta muuttunut, olen aina treenannut paljon”, hän vakuuttaa.

LET:n kautta LPGA:lle

Kuluvalle kaudelle Kukkosella on LET:lle kahta edellistä kautta rajoitetumpi pelioikeus.

”Kolmannen sijan myötä olen Letas-kiertueella pistelistan seitsemäs. Kauden päätyttyä kuusi parasta saa kortin LET:lle.”

Haastajakiertueen sijasta Kukkonen tähyää pääkiertueen tapahtumiin.

”Huomattavasti mieluummin pelaan kuitenkin LET:n kisoja, joita on seuraavien kuukausien aikana luvassa ainakin seitsemän”, hän iloitsee.

Kuronen pääsee varmuudella mukaan perjantaina käynnistyvään Belgian kilpailuun sekä seuraavalla viikolla Italian avoimiin.

Yksi merkittävimmistä on Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken, joka käynnistyy Ålands Golfklubbin Slottsbanan-kentällä 99 päivän kuluttua.

Kauden 2021 sujuttua odotuksia huomattavasti heikommin Karina Kukkonen tunsi epävarmuutta tulevaisuudestaan golfarina.

”Svingimuutoksen kautta olen saanut itseluottamuksen taas kuntoon. Fyysiset valmiuteni ovat hyvässä kunnnossa, mikäli vammat pysyvät loitolla. Pääkin on viisastunut pitkän kokemuksen kautta ja motivaatio korkealla.”

”Svingin rakentamisen johdosta puttiharjoittelu on jäänyt aivan liian vähille. Kevään kisoissa olen jättänyt aivan liikaa lyöntejä viheriöille.”

Kukkonen saa kauden aikana vähintään kohtuullisen määrän kisoja LET:lle. Menestymisen myötä niiden määrä saattaa kasvaakin.

Tiia Koiviston tavoin Kukkosen tavoite on LET:lla menestymisen kautta saada paikka LPGA:lle.

”Voitto LPGA:lla ja seuraavana askeleena major-kisan ykköstila”, tiivistää Karina Kukkonen unelmiaan.

Åland 100 Ladies Open by Ålandsbanken

  • Golfin Ladies European Tourin osakilpailu
  • Pelataan 1.-3.9.2022 Ålands Golfklubbin Slottsbanan-kentällä, Ahvenanmaalla
  • Pelimuoto 54 reiän lyöntipeli
  • Kilpailuun pääsee mukaan 126 pelaajaa, joista arviolta noin 15 suomalaisia
  • Palkintopotti 250 000 euroa
  • Kilpailun promoottorina toimii Suomen Golfliitto. Järjestämisen mahdollistavat Ahvenanmaan maakuntahallinto sekä Ålandsbanken, jotka ovat nimikkokumppaneina mukana suurimpina yhteistyötahoina. Paikallisten yritysten tuella on kisassa erittäin merkittävä rooli.
  • Seitsemän suomalaista pelaa Ladies European Tourilla täydellä pelioikeudella 2022. He ovat Sanna Nuutinen, Ursula Wikström, Tiia Koivisto, Krista Bakker, Noora Komulainen, Emilia Tukiainen ja Emily Penttilä.
  • Matilda Castrénilla on viime vuotisen LET-voittonsa ansiosta täysi pelioikeus ja lisäksi muutamilla pelaajilla on vajaa pelioikeus.
  • Golfliitto saa kisaan käyttöönsä 11 kutsukorttia
  • Kisa tullaan televisioimaan kansainvälisellä signaalilla

Etsi luettavaa