Hyppää sisältöön

Kansallisuuden esilletuomisessa isoja eroja olympiagolfissa – suomalaisia ei erota suomalaisiksi kisa-asujen perusteella

Nelly Kordan (vas.) lähtöaika lauantaina on 2.18

Odotettuakin lämpimämmät kelit ovat tuoneet vaatetukseen liittyviä haasteita myös Suomen golfjoukkueelle Tokion olympiagolfissa. Kisakatsomoissa ihmetystä on kuitenkin aiheuttanut se, ettei pelipaidoissa ole lainkaan Suomen lippua tai muutakaan maatunnusta.

Tokion olympiakisoissa on odotusten mukaisesti saatu kaikissa ulkolajeissa sopeutua helteisiin keleihin.

”Viimeisenä kisapäivänä lämpöä oli pahimmillaan 37 astetta, ja sen kerrottiin tuntuvan 48 asteelta”, kuvailee haastetta miesten golfjoukkueen valmentaja Timo Karvinen.

Joukkueen mies- ja naispelaajien asusteet ovat Golfliiiton yhteistyösopimuksen mukaisesti tuotemerkki Catmandoon mallistosta Tokion olympialaisiin suunniteltuja.

Kentän ulkopuolella pelaajat käyttävät Suomen olympiakomitean kumppanin Icepeakin asuvalikoiman tuotteita.

Kalle Samooja, Väinö Viiitaharju ja Kalle Samooja oppivat Japanissa valitsemaan lämpimään keliin sopivimmat asusteet

Kalle Samooja, Väinö Viiitaharju ja Kalle Samooja oppivat Japanissa valitsemaan lämpimään keliin sopivimmat asusteet

Lehtikuva/ Antti Aimo-Koivisto

”Jo harjoituspäivinä, mutta etenkin kilpailun aikana pitkien housujen käyttöpakon vuoksi haasteita tuli etenkin materiaalien hengittävyyden kanssa. Emme olleet ainoita, joita helle koetteli odotettua enemmän”, Karvinen kuvailee.

Paitojen ja housujen lisäksi viikon aikana Suomen joukkue haki luovia ratkaisuja viilennykseen myös päähineiden osalta.

”Kalastushatuksi nimeämämme päähine oli paras suoja harjoituspäivinä. Siitä tuli alkuviikosta kuuden miehen joukkuettamme huumorinkin kautta yhdistänyt puheenaihe”, Karvinen naurahtaa.

Pelaajien kansallisuus näkyy selkeästi asusteissa

Kilpailupäivinä niin miehillä kuin naispelaajillakin on ollut Suomen olympiakomitean logolla ja Icepeakin tunnuksin varustettu lippis, joka osoittautui alkuperäistä huomattavasti paremmmaksi helteellä.

Huomiota, ihmetystäkin Suomessa on herättänyt se, että kuvaruuduissa ja medioissa olleissa kuvissa kotimaisten pelaajien paidoissa on näkyvimmällä paikalla, sydämen kohdalla ollut Catmandoon tuotemerkki ja Suomen lippu tai muu maatunnus loistaa pelipaidassa poissaolollaan.

Sen sijaan muiden maiden pelaajilla on vastaavassa paikassa lähes poikkeuksetta edustamansa maan tunnus, kirjainyhdistelmä tai lippu.

Getty Images

Melkoisella osalla pelaajilla kansallisuus on tunnistettavissa myös lippiksestä, jopa shortseista. Etenkin naiset ovat korostaneet kansallisuutta myös kengissä ja kynsilakoilla sekä ylpeinä tuoneet kotimaansa värejä esiiin sosiaalisen median päivityksissään

Yhdysvaltain Nelly Kordan asu on mitalintavoittelijoista viestiltään selkein. Esimerkiksi Tanskan Emily Kristen Pedersenin ja Uuden-Sealannin Lydia Kon paidasssa sekä lipassa on maatunnukset. 

Matilda Castrén liputtaa Tokiossa joukkueen muiden pelaajien tavoin kuvissa ja kuvaruudussan näkyvästi Suomen olympiakomitean, Ice Peakin ja Catmandoon tunnuksin.

Nelly Korda, Emily Kristen Pedersen, Lydia Ko ja Matilda Castrén edustavat maataan Tokion olympialaisisssa

Nelly Korda, Emily Kristen Pedersen, Lydia Ko ja Matilda Castrén edustavat maataan Tokion olympialaisisssa

GETTY IMAGES

Monien joukkueiden pelaajilla on asuissaan yhdistelmiä, joissa maatunnukset ja vaatteen valmistaneen yrityksen tunnukset ovat paidassa selkeästi erillään. 

Suomen joukkueella maatunnukset rajoittuvat kansallisen olympiakomitean logoon lippiksessä, mutta harmittavasti pelaajiamme televisio- ja valokuvien perusteella tunnista suomalaisiksi.

”Golfliiton pitkäaikaisen asustekumppanin Catmandoon näkyvyys paidan rinnassa perustuu yhteistyösopimukseemme. Tuotemerkin koko ja muut yksityiskohdat ovat kansainvälisen olympiakomiten säädösten mukaisia”, kertoo Golfliiton valmennuskoordinaattori Eero Kangasniemi.

Naisten kilpailussa mitalien kohtalosta pelataan Suomen aikaa klo 0.30 alkaen, mikäli sääolosuhteet eivät nouse esteeksi.

Suomalaisten lähtöajat sekä kärkikolmikko:

  • 1.18  Sanna Nuutinen-Leona Magure-Albane Valenzuela
  • 1.42  Matilda Castrén- Shanshan Feng-Stephanie Meadow
  • 2.18  Nelly Korda-Aditi Ashok-Lydia Ko

Tulospalvelu

Etsi luettavaa