Hyppää sisältöön

Kalle Samooja rohkeana Dubain-kisan alla: ”Voitto oli tälle kaudelle yksi tavoitteista, ja se on vielä ottamatta”

Kalle Samooja ei pelkää sanoa ääneen Dubain-päätöskilpailun tavoitettaan eli voittoa.

Koronaepidemia laittoi Kalle Samoojan suunnitelmat uuteen uskoon. Aikaa jäi perheelle ja uuden talon remontoimiseen. Dubain-päätöskisaan hän lähtee kovat piipussa.

Kaksi sijoitusta kolmen parhaan joukkoon ja yhteensä kolme kertaa kymmenen sakkiin. Kalle Samoojan uran toinen kausi European Tourilla päättyy ensimmäistä kertaa kiertueen finaalikilpailussa DP World Tour Championshipissä, joka alkaa torstaina Dubaissa. Samoojan lisäksi Suomesta kisaan pääsi mukaan Sami Välimäki.

Samooja lähetti tänään tiedotusvälineille yhteenvedon koronakaudestaan ja ennakkotunnelmiaan kauden päätöskisan alla. Viestissä hän povasi, että torstaina ykkösen tiillä hänellä on toivottavasti tyhjä pää. 

”Se olisi optimitilanne”, Samooja sanoi tiedotteessa.

Koronatauolla fokus perheessä

Samoojan sijoitus kiertueen rankingissa ennen kilpailua on 46:s, kun viime vuonna debyyttikaudella hänen sijoituksensa oli 62:s. Samooja jäi nipin-napin Duban-kilpailun ulkopuolelle, ja finaaliin pääsy olikin yksi hänen tavoitteistaan tänä vuonna.

Cyprus Openin uusintatappio kismitti, mutta se toi Kalle Samoojalle paikan Dubain-finaaliturnauksessa.

Cyprus Openin uusintatappio kismitti, mutta se toi Kalle Samoojalle paikan Dubain-finaaliturnauksessa.

Getty Images

Paikan finaalissa Samooja varmisti Kyproksella pelatussa Cyprus Openissa, joka pelattiin loka-marraskuun vaihteessa. 32-vuotias pelasi pitkään kilpailun voitosta, mutta hän koko jo uransa toisen uusintatappion ja sijoittui toiseksi. 

”Se jakaa vieläkin mielipiteet. Noin hyvää saumaa ei ole ollut voittoon. Se olisi pitänyt tulla, mutta minkäs teet. Lähellä oltiin, ja se varmisti pääsyn Dubaihin”, Samooja kertoi.

Kolmanneksi hän sijoittui maaliskuussa Qatarissa, josta tulikin sitten viimeinen kisa pitkään aikaan – kiitos koronaepidemian.

”Ei siinä alussa odottanut, että se tulee vaikuttamaan peleihin tällä tavalla. Qatarin jälkeen pelit loppuivat kuin seinään ja olihan se alkuun shokki”, Samooja muistelee.

Kalle Samooja sijoittui maaliskuussa Qatarissa kolmanneksi. Sen jälkeen European Tour jäi kuukausien tauolle.

Kalle Samooja sijoittui maaliskuussa Qatarissa kolmanneksi. Sen jälkeen European Tour jäi kuukausien tauolle.

Getty Images

Kausi jatkui lopulta vasta heinäkuussa. Alkuun Samooja piti itseään pelikunnossa epätietoisuuden keskellä, mutta jossain vaiheessa hän päätti viheltää pelin hetkeksi poikki ja antoi aikaa muille askareille. Viimeisenä sysäyksenä tähän toimi keskustelu mentaalivalmentaja Tuomas Grönmanin kanssa.

”Totesimme, että turha pitää pelaajaa kunnossa, kun ei jatkosta tiedä mitään. Tämä on ollut vaikea kausi, muillekin kuin minulle.”

Samoojalla keskittyi perhe-elämään ja remontoida perheen uuden talon remontoimiseen. Samoojat odottavat myös perheenlisäystä, perheeseen on tulossa toinen lapsi.

”Ei sitä tiedä, olisivatko nämä toteutuneet ilman koronan tuomaa taukoa. Nyt kerkesin tekemään muita asioita.”

Scottish Openissa tärähti

Kun koronatauko päättyi, Samooja ei ollut alkuun parhaassa iskussa. Tauon jälkeisissä ensimmäisessä kuudessa kilpailussa hänen paras sijoituksensa oli 32:s.

”Kuplaelämässä pyöriminen oli uutta, matkustaminen oli hankalaa. Remontti oli päällä ja sitä piti vähän hoidella. Monen asian summa, vaikka Rolex-sarjan kilpailut olivat koko ajan selkeä päätavoite ja tähtäin oli loppukaudessa. Loppujen lopuksi heikot tulokset eivät juuri hetkauttaneet, sillä tiesin, etten ole täydessä kunnossa fyysisesti tai henkisesti. Jos olisin ollut, sitten tilanne olisi ollu toinen”, Samooja sanoi.

Scottish Openin päätöspäivänä Kalle Samooja pelasi Lee Westwoodin kanssa. Westwood lähtee finaaliin rankingin viidenneltä sijalta.

Scottish Openin päätöspäivänä Kalle Samooja pelasi Lee Westwoodin kanssa. Westwood lähtee finaaliin rankingin viidenneltä sijalta.

Getty Images

Seitsemännessä kisassa sitten jysähti, sillä hän nappasi Rolex Seriesiin kuuluvasta Scottish Openista yhdeksännen sijan ja kauden toistaiseksi suurimman palkintoshekin: 108 000 euroa. 

”Kun fokus on yhdessä kisassa, historialla ei ole merkitystä. Golfissa peli voi muuttua huonosta erittäin hyväksi nopeasti. Siellä palaset loksahtivat kohdalleen ja voitosta taistelu oli osoitus 
itselleni, että kisassa kuin kisassa voi menestyä pelin ollessa kuosissa. Win the right games, kuten ”Tami” sanoisi, vaikka tässä ei nyt varsinaisesti voittoa tullutkaan”, Samooja kertoi.

”Voitto on vielä ottamatta”

"Kapteeni Amerikka" eli Patrick Reed johtaa European Tourin rankingia ennen päätöskilpailua. Hän tutustui tiistaina kisakenttään Dubaissa.

”Kapteeni Amerikka” eli Patrick Reed johtaa European Tourin rankingia ennen päätöskilpailua. Hän tutustui tiistaina kisakenttään Dubaissa.

Getty Images

Ennen päätöskilpailua Samooja on osallistunut 17 kilpailuun. Ranking-pisteitä hänellä on kasassa 638,8, kun kärkimies Patrick Reedin pistesaldo näyttää 2427,7:ää.

Teoriassa Samoojalla olisi jopa mahdollisuus nousta rankingin voittoon. Käytännössä se edellyttäisi kilpailun voittamista ja Reedin jäämistä kärkikymmenikön ulkopuolelle sekä Tommy Fleetwoodin, Collin Morikawan ja muiden kärjen lähellä olevien pelaajien sijoittumista terävimmän kärjen ulkopuolelle.

Viime viikolla Samooja pelasi kenraaliharjoituksena Golf in Dubai -kilpailun. Sitä ennen hän oli pitänyt vajaan kuukauden tauon kisoista ja kehittänyt fysiikkaansa Ville Rintalan kanssa.

”Vähän uusia kuvioita fysiikkapuolelle. Teimme 16 päivään 12 treeniä. Intensiivinen jakso, jolla pyritään saamaan äijää liikkumaan vähän nopeammin. Noin pitkiä taukoja harvemmin tulee loppukaudesta, joten nyt oli mahdollisuus aloittaa ja jatkaa finaalin jälkeen.

Dubain lämmittelyssä hän putosi cutista kahden kierroksen jälkeen, mutta Samooja ei anna sen häiritä. Tällä viikolla hänen tähtäimessään on pelata Jumeirah Golf Estaten Earth-kenttä neljä kierrosta tulokseen -20, mikä voisi riittää kilpailussa todella korkealle, jopa voittoon.

”Voitto oli tälle kaudelle yksi tavoitteista. Se on ottamatta, mutta vielä on yksi kisa aikaa”, Samooja sanoo.

Kilpailun osanottajaluettelo

European Tourin finaali on katsottavissa suorana Viaplayltä ja V Sport Golf -kanavalta
 

Etsi luettavaa