Hyppää sisältöön

Kalle Samooja, Mikko Korhonen, Tapio Pulkkanen vai Sami Välimäki – kuka nousee ykköstykiksi 2022?

Tapio Pulkkasen toistaiseksi paras kausi (2017) osui Challenge Tourille

DP World Tourilla kiertävä nelikko nousi maailmanlistaa mittarina käyttäen kaikkien aikojen parhaaseen yhteissijoitukseen.

Suomalaiset miespelaajat ovat Mikko Ilosen lopetettua syksyyn 2018 pelaamisensa nousseet vuorovedolla Suomen ykkösiksi, otsikoihin ja voittoihin DP World Tourilla sekä Challenge Tourilla.

Tapio Pulkkanen (248.) teki päättyneen vuoden aikana maailmanlistalla kovimman nousun,  ja oli Tsekin kisassa viimeiselle reiälle asti voittotaistossa jääden toiseksi. Menestyskäyrä kääntyi nousuun toukokuussa Kanarian Saarilla, jossa hän oli kolmas.

Kalle Samoja (180.) nousi listan parhaaksi suomalaiseksi vaikka edelliskaudesta tulikin pudotusta. Alkukausi oli erinomainen, Kanarian Saarten kolmatta sijaa kovemmaksi saavutukseksi voidaan nostaa jo talvella saavuttamansa neljäs sija Dubaista.

Mikko Korhonen (185.) sijoittui kahdesti kolmanneksi. Molemmilla kerroilla peli olisi voinut kantaa voittoonkin, eroa oli voitosta uusineeseen pariin sekä British Mastersissa kuin myös Cazoo Openissa yksi lyönti.

Sami Välimäen hurmokselliset esitykset päättyivät kuin veitsellä leikaten vuodenvaihteeseen 2020-2021. Parhaaksi sijoitukseksi jäi 21.

Kaikkien aikojen paras neljän pelaajan yhteissijoitus

Suomalaisnelikko on maailmanlistalla sijoilla 180-248. Koskaan aiemmin neljää suomalaista ei ole näin korkealla listalla ollut vuodenvaihteessa, joten kyseessä on keskisijoituksella 220:s varsin isolla marginaalilla aiempaan uusi ennätys.

Sekin on hyvä muistaa, että edellämainituilla kotimaisilla tähdillä on aiemmin urallaan ollut vuodenvaihteen aikaan parempiakin sijoituksia.

Ero listan seuraaviin kotimaisiin, Challenge Touria kiertäviin  Lauri Ruuskaan (683.), Matias Honkalaan (716.) ja Roope Kakkoon (830.) on kuitenkin juuri tällä hetkellä hätkähdyttävän suuri.

Kalle Samoojalla ja Mikko Korhosella pitkiä ennätysputkia meneillään

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Kalle Samooja (@ksamooja) jakama julkaisu

Sami Välimäen Omanin voiton jälkeen maaliskuun alussa 2020 kaikilla neljällä on ollut runsaasti mahdollisuuksia ykköstiloihin.

Samooja sijoittui heti seuraavalla viikolla Qatarissa kolmanneksi lyönnin voittajalle hävinneenä. Myöhemmin syksyllä hän ja Välimäki olivat Kyproksella 2020 (eri kisoissa) voitonsyrjässä kiinni.

Korhosen Englannin kaksi kisaa kesällä 2021 jäivät vain vähän lyhyiksi, Prahan kisassa loppukesästä 2021 Pulkkasella oli kisa hyvin hyppysissään vielä viimeisellä.

Kun pelaajien tilastoja ja menestyskäyriä katselee muutaman vuoden jaksolta, nousevat nelikosta muiden edelle Kalle Samooja sekä Mikko Korhonen. 

Samooja voitti loppukaudesta 2018 Challenge Tourin kisan Kiinassa ja raivasi itselleen paikan pääkiertueelle. Turkulainen on ainoana suomalaispelaajana kyennnyt parantamaan maailmanlistan sijoitustaan CT:n nousun jälkeen European Tourilla.

Neljän viimeisen vuoden sijoitukset ovat vakuuttavasti 239 (CT)-177-162-180. Uran paras sijoitus (109.) osui alkukauteen 2021.

Samooja on myöskin ainoana suomalaisena Ilosen ohella ollut kolmasti peräkkäin maailmanlistalla 200:n joukossa. Jos sarja jatkuu, hän nousee viidesti ET:lla voittaneen Ilosen ohi. Vaikka Ilonen oli uransa aikana kolmasti sadan joukossa vuodenvaihteessa, 200:n joukkoon hän kipusi 18 kauden aikana yhteensä vain viidesti.  Samooja on yltänyt tähän kaikilla kolmella ensimmäisellä kaudellaan.

Mikko Korhosen uran toisesta ja merkittävämmästä voitosta Kiinan avoimissa tulee toukokuussa kuluneeksi kolme vuotta. 41-vuotiaan konkarin taso on lyhyissä jaksoissa kausien sisällä heilahdellut paljonkin.
Maailmanlistalla hän nousi toisena suomalaisenaa sadan joukkoon (84.)

Suoritustasosta kertoo kymmenen perättäistä kautta, jolloin Korhosen nimi on maailmanlistalla 500:n joukossa. 

Tapio Pulkkanen voitti Challenge Tourin 2017. Saman vuoden joulukuussa hän nousi maailmanlistan 167:ksi oltuaan kolmas ET:n Johannesburgin kisassa. Esitykset pääkiertueella ovat olleet erittäin epätasaisia neljän vuoden ajan.

Päättyneellä kaudella Hattu-Tapio nosti muutaman kuukauden ajaksi reilusti tasoaan. Potentiaalia on huomattavasti enemmän. Jatkaakseen nousuaan varmuutta kentttäpeliin pitäisi saada lisää. 

Sami Välimäki on neljästä suomalaisesta vaikeimmin ennustettava valttikortti. Saksan kiertueella (2019) loistanut pirkkalalainen hämmästytti hurjalla menestyksellään ET:lla seuraavana vuonna.

Mahalasku 2021 oli todella jyrkkä. Välimäellä on voittajakategoria DP World Tourille kausille 2022-2023, joten paineita ei pitäisi olla. Kolmas vuosi pääkiertueella on kuitenkin jo melkoinen vedenjakaja. Kiertueen tähtiluokkaan pidemmäksi aikaa päätyneet pelaajat ovat  yhden kauden uinahduksen jälkeen lähes poikkeuksetta kyenneet nostamaan seuraavalla tasoaan.

DP World Tour käynnistyy tammikuun 20. päivä Abu Dhabissa Yas Linksin upealla kentällä.

Kaikki neljä suomalaista ovat osoittaneet kykenevänsä pelaamaan suurissakin kisoissa kärjen tahtiin. Suurimmat odotukset ennakkoon kohdistuvat koko kautta silmälläpitäen Kalle Samoojaan sekä Mikko Korhoseen.

DP World Tour

Etsi luettavaa