Hyppää sisältöön

Kalle Samooja liikuttui kyyneliin voittohaastattelussa: ”Pitkä odotus palkittiin”

Kalle Samooja voitto tuli pääkiertueella kisassa, joka oli DP World Tourillla uran 89:s. KUVA: GETTY IMAGES

Kalle Samooja teki sunnuntaina mahdottoman tuntuisesta mahdollisen voitollaan Porsche European Openissa. Tulos 64 (-8) oli turkulaisen uran paras ja suomalaisen huippugolfin ylivoimaisesti kovin nousu viimeisellä kierroksella.

European Openin voittajien listaan liitettiin sunnuntaina Kalle Samoojan nimi.

Turkulainen teki miehen työn Hampurissa samalla kentällä, jolla Tapio Pulkkanen voitti vuonna 2015 Nordic Leaguen kisan.

Pääkiertueen merkittävimpiin kisoihin pitkään kuuluneessa European Openissa ykköstilaa ovat aiemmin juhlineet muun muassa Greg Norman, Retief Goosen, Nick Faldo, Bernhard Langer, Colin Montgomerie, Darren Clarke ja Tom Kite.

Kalle Samoojan nousu lukeutuu yhdeksi yllättävimmistä ja kovimmista moneen vuoteen DP World Tourilla.

Samoojan edellä ennen päätöspäivää oli 21 pelaajaa, eikä kenttä näyttänyt antavan mahdollisuuksia huipputuloksiin myöskään sunnuntaina. Esimerkiksi lauantaina paras tulos oli 69 lyöntiä.

Samooja sellaisen kuitenkin kaivoi esiin.

Samooja on koputellut ovelle useita kertoja

Samoojan ykköstila DP World Tourilla ei ole yllätys, vaikka se tuli odottamattomalla tavalla.

Niin useaan otteeseen hän on ollut kisaamassa voitosta kaikkien neljän kauden aikana, jolloin hän on pääkiertueella kiertänyt.

Plakkarissa on kaksi uusintatappiota jo vuodelta 2019 Sveitsistä ja 2020 Kyprokselta.

Lukuisia muitakin kertoja turkulainen on ollut kärkitaistossa, mutta ponnistus ei viimeisenä päivänä ole aiemmin osunut lankulle.

Henkistä kanttia koetelleita ja kasvattaneita murtumisia on mahtunut myös joukkoon – kunnes sunnuntaina Green Eagle Golf Coursesilla kaikki loksahti kohdalleen.

Kahdeksan aiempaa kisakierrosta samalla kentällä ovat tuottaneet 70-75 lyöntiä.

Neljässä viimeisessä kisassaan hän oli karsiutunut kolmasti ja ollut kerran 38:s.

Myös näitä ennen pelattu Qatarin-kisa oli sijoituksen osalta (5.) pettymys, sillä Samooja oli päätöspäivään lähdettäessä eturivissä kisaamassa voitosta.

Takaa-ajajan rooli on helpompi

Tätä taustaa vasten päätöspäivän tulos oli yllätys, ainakin muille kuin Samoojalle ja hänen caddielleen.

Sunnuntaina Samooja aloitti viidellä parilla. Vauhtiin päästyään hän teki 13 viimeisen reiän aikana kahdeksan birdietä sortumatta kertaakaan bogiin.

Takamatkalta golfissa noustaan usein yllättävänkin kaukaa menestykseen ja voittoon.

”Se oli varmasti elämäni paras kierros kokonaisuudessaan. Tiiltä greenille aivan timanttia ja paikkoja tuli. Näimme caddieni Maxin kanssa pelkästään mahdollisuuksia birdieihin”, Samooja makusteli tiedotteessaan jo ennen voiton varmistumista.

Voittohaastattelussa pitkään klubitalolla kärkimiesten pelejä seurannut turkulainen oli niin liikuttuneessa tilassa, että joutui pitämään taukoja ajatuksiaan purkaessaan.

”Tätä (voittoa) on odotettu pitkään. Nyt odotus palkittiin. Meillä oli Maxin kanssa tietty luku mielessämme lähtiessäni kentälle. Olin lyönyt koko viikon erinomaisesti onnistumatta viheriöillä.”

”Kun näin sunnuntain lipun paikat, arvelin, että tänään voi olla meidän päivämme. Pituuskontrollini raudoilla on ollut todella hyvä.”

Kierroksensa yli kaksi tuntia ennen viimeistä paria aiemmin lopettanut Samooja ei uskonut voittoon kenttäennnätyksen tehtyään.

”Toinen sija tai play-off olivat pitkään veikkaukseni sijoituksen osalta.”

Voittohaastattelu oli Samoojalle luonnollisesti mieluisa, mutta liikuttuneessa mielentilassa henkisesti kova rasti.

Viimeiseen kysymykseen, kenelle kaikille hän haluaa laittaa kiitokset, vastausta saatiin odottaa kyyneleitään pidättäneeltä voittajalta tovi.

”Vaimo”, oli sana jonka Kalle Samooja sai lopulta puristettua huuliensa välistä.

Seuraavan kisansa Samooja pelaa U.S. Openissa 16.-19.6.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa