Hyppää sisältöön

Kaksi lajia, yksi mestari – Suomalaiset mitalisateessa Ski & Golfin MM-kisoissa

Anniina Paatsamalla oli kotiintuomisina MM-pronssi ja parhaan golfarin palkinto. KUVA: JUSSI HEINILÄ

Suomeen sateli mitaleita suurpujottelun ja golfin kaksinottelussa Itävallassa viime viikolla. Anniina Paatsama vastasi koko kilpailun parhaasta golftuloksesta.

Itävallan Zell am See-Kaprun on isännöinyt jo 17 kertaa Ski & Golfin maailmanmestaruuskilpailuja. Suomesta matkusti alppimaahan tänä vuonna ennätykselliset 18 kisailijaa, muun muassa Vihdin SM-kisojen kaikkien sarjojen Suomen mestarit. 

Suomesta Ski & Golfin MM-kisoihin osallistui yhteensä 18 miestä ja naista.

Vaikka kisaviikkoon kuuluvat golfin harjoituskierrokset ja noin 90 prosenttia ajasta vietetään vihreällä veralla, kisa alkaa suomalaisille perinteisesti vahvalla lajilla, suurpujottelulla.

Korkealle ikijäätikölle oli viritetty aika tiukalla porttivälillä rata. Vellovat pilvet ja tiukka rata haastoivat kisaajia, mutta suomalaiset selvisivät kaikki kunnialla maaliin.

Miesten sarjassa nuoret Kuikkaniemet laskivat hyvin. Santtu Kuikkaniemi ei jäänyt maailmancup-laskija Peter Fillistä kuin vajaat pari sekuntia. Tuukka Kuikkaniemen aika oli puolisen sekuntia veljeään hitaampi. Fill kilpaili kuitenkin eri sarjassa kuin Kuikkaniemet, sillä ammattilaskijat ja -golfarit pelasivat pro-sarjassa. Naisten sarjassa Mikaela Wreden laskuaika oli viidenneksi nopein

Senioreissa suomalaiset olivat myös perinteen mukaisesti kärkikahinoissa, naisten seniorisarjassa Virve Kuusela oli nopein.

Keskimäärin noin 45 sekunnin ajat kerrottiin neljällä ja lähdettiin kahdelle golfkierrokselle.

Ennätysmäinen mitalisade

Golfia pelataan tasoituksettomana lyöntipelinä todella hienoilla Kitzsteinhornin ja Schmittenhöhen. Monet kinkkiset ja kapeat väylät sankkoine laitaheinikkoineen ja lukuisine esteineen ovat suomalaisille usein huomattavasti tuskaisempia kuin jäätiköllä hurjastelu. 

Pitkän golfkierroksen jälkeen kisojen ehdotonta antia on värikäs jälkipeli, tapoihin kuuluu pelata kierros ja kriittiset reiät uudestaan leppoisasti klubilla uusien pelikavereiden kanssa ja tutustua samalla paremmin uusiin kansainvälisiin tuttavuuksiin. Uusintapelejä olisi tällä kertaa tarvittu, sillä valitettavasti Suomen joukkueessa vain muutama kykeni nousemaan hiihdon jälkeen tulosliuskoilla. 

Yleisen sarjassa Tuukka (5.) ja Santtu Kuikkaniemi (6.) sekä Jerker Brandt (8.) tekivät tasaista työtä ja olivat hienosti kaikki lopputuloksissa kahdeksan joukossa. Santulla mitali karkasi kahdeksan lyönnin päähän.

Seniorikärkemme Vesa Leskisen hermot kestivät ja tuloksena oli ensimmäinen henkilökohtainen MM-mitali. Leskinen pelasi golfkierrokset tulokseen 79 ja 81, jotka riittivät nostamaan hänet pronssille. Samalla varmistui pronssi myös Suomen seniorijoukkueelle.

Vahvalla laskutaustalla kisaan lähti seniorinaisten Virve Kuusela, jonka kärkiaika piti pintansa myös golfin jälkeen. Näin naisten ”sennukulta” tuli Suomeen.

Suomalaisten ennätysrunsaan mitalisaaliin varmisti eri joukkuesarjojen podium-paikat. 

Paatsama paras golfari koko porukasta

Sää ja kelit olivat kisaviikolla vaihtelevat. Kenttä oli kuitenkin priimakunnossa ja taitavat pärjäsivät. Kisat ovat varsin haastava kombinaatio reaktiivista ja proaktiivista urheilua: Suurpujottelussa vaaditaan räjähtävyyttä sekä nopeaa reagointia. Golfissa vaaditaan puolestaan tekniikkaa, tasaisuutta ja pitkää pinnaa.

Naisten sarjassa Anniina Paatsama herätti koko MM-kisaporukan huomion pelaamalla ensimmäisen kierroksen neljä alle parin. Toisena pelipäivänä olosuhteet olivat haastavammat ja kenttä varsin kostea, mutta hyvin taisteltu par-tulos siivitti Anniinan kisan parhaan golfarin palkintoon ja sarjansa MM-pronssimitaliin.

Anniinalla on erittäin vahva golftausta, nykyään hän opettaa pelin saloja myös muille. Hyvänä yleislaskijana hän selvitti myös suurpujotteluradan varsin mallikkaasti. 

Sää ja kelit olivat kisaviikolla vaihtelevat. Kenttä oli kuitenkin priimakunnossa ja taitavat pärjäsivät.

Kisat ovat varsin haastava kombinaatio reaktiivista ja proaktiivista urheilua: Suurpujottelussa vaaditaan räjähtävyyttä sekä nopeaa reagointia. Golfissa valttia ovat hyvä tekniikka, tasaisuus ja pitkä pinna.

Näitä on erittäin hankala saada toimimaan samassa paketissa ja samalla viikolla. Ensi vuonna on taas 200 urheilijaa yrittämässä uudelleen.

TEKSTI: JUSSI HEINILÄ

Etsi luettavaa