Hyppää sisältöön

Kainuussa puuhataan kahden kentän järkiliittoa – Paltamo Golf jättämässä ostotarjouksen Kajaanin Golfista

Oulujärven rannalla sijaitseva Paltamo Golf on jättämässä ostotarjouksen Kajaani Golfista.

Paltamo Golf jättää ensi viikolla ostotarjouksen Kajaanin Golfin osakekannasta. Kauppa toteutuu, jos Paltamo saa riittävän suuren osuuden Kajaanin Golfin osakkeista.

Paltamon Golf Oy aikoo tehdä ostotarjouksen Kajaanin Golf Oy:stä. Paltamon Golfin pääomistaja on Reijo Riihimäki, joka kertoi ostotarjouksen sisällöstä osakkaille eilen pidetyssä osakasillassa.

Varsinainen ostotarjous on tarkoitus lähettää osakkeenomistajille ensi viikon aikana, ja tarjous on voimassa syyskuun loppuun saakka. Kajaanin Golfin toimitusjohtaja Juha Tuukkanen pitää ostotarjouksen läpimenoa mahdollisena. Kauppa toteutuu, jos ostotarjouksen hyväksyy vähintään kaksi kolmasosaa jokaisesta osakesarjasta.

Myös Riihimäki suhtautuu tarjouksen läpimenoon positiivisella mielellä.

”Eilisessä osakasillassa, jossa oli paikalla noin 60 henkilöä, osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja teki koeponnistuksen osakkaille, että lähdetäänkö luopumaan omistuksesta. Kaikkien kädet taisivat nousta”, Riihimäki kertoo. ”Lopuksi saimme myös aplodit, joten ei se varmasti ihan huono esitys ollut.”

Keväällä Kajaanin Golfin toimitusjohtajana aloittanut Tuukkanen kertoo, että asiaa on valmisteltu parin kuukauden ajan. Hänen mukaansa Kajaanissa on paljon osakkaita, jotka eivät pelaa, mutta maksavat siitä huolimatta vastiketta.

”Jo vuosia täälläkin on kasvanut tarve, että osakkaat haluavat päästä eroon osakkeista”, Tuukkanen sanoo. ”Keskustelimme keväällä asiasta hallituksen kanssa ja sen jälkeen yhtiökokouksessa kysyttiin, halutaanko asiaa viedä eteenpäin. Tätä kannatettiin kovasti.”

”Rupesimme hommiin ja nopeasti soitin ”Retsille” (Riihimäki), joka ei pitänyt sitä huonona ideana. Sitten viilattiin yksityiskohdat tähän pisteeseen valmiiksi”, Tuukkanen kertoo.

Negatiivinen kauppahinta 

Paltamo pidetään yhtenä Suomen kauneimmista kentistä.

Paltamo pidetään yhtenä Suomen kauneimmista kentistä.

Juha Tuukkanen

Käytännössä ostotarjous tarkoittaa sitä, että Paltamo Golf tarjoaa Kajaanin Golfin osakkeesta euron, mutta myyjä sitoutuu joko maksamaan 790 euron kertakorvauksen tai vuokraamaan pelioikeuden Kajaanin Golfin kentältä joko kahdeksi tai viideksi vuodeksi.

Riihimäki sanoo, että mallia kuvioon otettiin Kurk Golfista, jossa vastaavanlainen ostotarjous toteuttiin pari vuotta sitten.Mikäli myyjä sitoutuu vuokraamaan pelioikeuden kahdeksi vuodeksi, sen hinta per vuosi on 490 euroa. Jos taas myyjä haluaa vuokrata pelioikeuden viideksi vuodeksi, tarkoittaa se 450 euron pelioikeusmaksua. 

“Kauppojen edellytyksenä on, että jokaisesta osakesarjasta kaksi kolmasosaa tulee Paltamo Golfille”, Tuukkanen sanoo.

Kajaani Golfin suurin omistaja on Kajaanin Golf ry, jolla on hieman yli 100 kaikkiaan 500 osakkeesta. Kajaanin Golf jää vähemmistöomistajaksi Kajaanin Golfiin, mutta osakesopimuksessa se velvoitetaan äänestämään pääosakkaan mukana.

Lisäksi pääosakas voi myöhemmin lunastaa Kajaanin Golf ry:n osakkeet. Nimellinen lunastushinta sovitaan erikseen.

Käytännössä Kajaanin Golfin jääminen vähemmistöosakkaaksi on pakon sanelema juttu, sillä yhdistyksellä ei ole varaa maksaa myymisenä ehtona olevaa 790 euron maksua.

”Ilman tätä diiliä tuskin voitaisiin tehdä”, Tuukkanen myöntää.

Kentän profiloidaan erilaisiksi

Yritysjärjestelyn tarkoituksena on säilyttää golfin elinvoima Kainuun alueella. Tuukkasen mukaan molemmat kentät tukevat toisiaan ja tarkoitus on profiloida niitä jatkossakin erilaiseksi. Riihimäki korostaa myös matkailullista näkökulmaa.

”Totta kai alueen eli Kainuun matkailu on tärkeä asia. Saamme näin myytäväksi ja markkinoitavaksi kaksi golftuotetta, ja samalla voimme myydä alueen hotelleja ja muuta majoitusta”, Riihimäki sanoo.

Uudessa tilanteessa Kajaanin Golf toimisi uusien pelaajien kasvattamona ja matalan kynnyksen golfkenttänä, joka sopii kaikentasoisille harrastajille. Paltamo puolestaan toimii mm. laadukkaana golfkohteena, kilpailujen näyttämönä ja tapahtumakeskuksena.

”Kajaanin kenttä palvelee mainittujen asioiden lisäksi erityisen hyvin työssäkäyvien kaupunkilaisten aamu- ja iltapelaamiseen hyvin kentän sijaitessa kaupungissa ja kierrosaikojen ollessa useiimiten alle 1,5 tuntia”, Tuukkanen korostaa. 

Kokonaisuuteen kuuluu myös Kajaanissa sijaitseva kolmen reiän Seppälä-keskus, jossa on hyvä järjestää kurssi- ja opetustoimintaa.

“Se taitaa olla maailman ainoa par 4 -kenttä”, Tuukkanen naureskelee.

Uusi masterplan suunnitelmissa

Kajaanin Golfiin suunnitellaan uutta masterplania, joka toimii pohjana tuleville korjauksille.

Kajaanin Golfiin suunnitellaan uutta masterplania, joka toimii pohjana tuleville korjauksille.

Kajaanin Golf on perustettu vuonna 1991. Se täyttää kahden vuoden päästä 30 vuotta, joten tarvetta alkaa olla myös kentän kunnostukselle. Tarkoituksena on teettää kentälle uusi masterplan-suunnitelma, jota lähdetään kunnostustöiden yhteydessä toteuttamaan.

”Lassi Pekka Tilander kävi jo täällä, ja tarkoitus on tehdä järkeviä parannuksia kenttään, niin että siitä saadaan entistä mielenkiintoisempi. 30 vuoden sitten rakennettu kenttä ei kaikilta osin vastaa nykypäivän lyöntipituuksia. Kaikki sellainen pitää ottaa suunnitelmassa huomioon”, Tuukkanen kuvailee.

Kajaanin Golfin yhdeksänreikäinen kenttä sijaitsee muutaman kilometrin päässä Kajaanin keskustasta. 18-reikäinen Paltamo Golf sijaitsee 40 kilometriä Kajaanista pohjoiseen Oulujärven rannalla. Lähialueella sijaitsee myös Katinkulta Golf, jonne on Kajaanista reilu 30 kilometrin matka.

Paltamo Golfin lisäksi Reijo Riihimäki on myös Hattula Golfin pääomistaja ja Hämeenlinnassa sijaitsevan Linna Golfin suurin omistaja.

Etsi luettavaa