Hyppää sisältöön

Kaikkien aikojen mahalasku – Matteo Manasseron golfura katkolla?

26-vuotias italialainen on golfurallaan syvemmällä metsässä kuin kertaakaan aiemmin

Mikko Korhonen saa Roomassa perjantain aamukierrokselle (8.40 Suomen aikaa) seurakseen Manasseron, jonka satumainen nousu huipulle kääntyi jo kuusi vuotta jatkuneeseen syöksyyn, jolle ei ole näkyvissä loppua.

Ihmelapsi ja ennnätysten murskaaja. Italian ja Euroopan golfin johtotähti. Näitä määritteitä ja toiveita liitettiin vuosina 2009-2013 Matteo Manasseroon.

Manassero nousi vuonna 2009 hätkähdyttävästi golfmaailman tietoisuuteen.

Hän voitti kaikkien aikojen nuorimpana, pian 16-vuotisynttäreidensä jälkeen Amateur Championshipin. 
Tämä avasi portit The Openiiin,  jossa Manassero loisti kaksi ensimmäistä päivää Tom Watsonin ja Sergio Garcian ryhmässä, ollen lopullisella tuloslistalla 13:s.

Nuorukainen ei jäänyt suinkaan yhden majorin ihmeeksi, vaan kevään 2010 Mastersissa hän riisti seuraavan ennätyksen itselleen, selviten kaikkien aikojen nuorimpana jatkoon Augusta Nationalilla.

Ennen ammattilaiseksi siirtymistään Manassero ehti olla amatöörien listakärki maailmassa yli neljän kuukauden ajan. Debyyttinsä ammattilaisena hän teki suuren kohun myötä toukokuun alussa  Italian Openissa. Sijoitukseksi tuli varsin hyvä 29:s.

Saman vuoden syksyllä hän voitti Espanjassa käydyn ET:n kisan 16 vuoden ja kuuden kuukauden ikäisenä, nuorempana kuin kukaan muu aiemmin.

Veronassa asuva Manassero oli myöhemmin syksyllä Hongkongin osakilpailussa toinen ja tässä vaiheessa hänestä kohistiin jo kaikkien aikojen lupaavimpana eurooppalaisena pelaajana.

Ennen 18-vuotissynttäriään ”Manny” ehti voittaa vielä kivikovan Malesian Openin itselleen vieraalla ruoholajikkeella, kuumassa ja kosteassa ilmassa.

Uran huipentumat  ja suurimmat  voitot hän kuittasi Singapore Openissa (2012) ja BMW PGA Championshipissa (2013). Jälkimmäisen aikaan hän oli 20 vuoden ja yhden kuukaueden ikäinen.

Satumainen voittokulku näytti jatkuvan myös seuraavassa kilpailussa. Manassero johti Nordea Mastersia Tukholmassa saaden lauantaina parikseen Mikko Ilosen. Italialainen epäonnistui, jääden viikonloppuna neljänneksi Ilosen voittamassa kilpailussa.

Hän nousi kuitenkin maailmanlistalla Tukholman kisan jälkeen 25:ksi. Maailma oli ”tappiosta” huolimatta avoinna ja edessä. Italia oli saamassa Molinarin veljesten rinnalle todellisen supertähden. 

”Yleisön ja median odotukset loivat paineita”

Toisin kävi. Kukaan ei olisi voinut ennustaa, että reilut kuusi vuotta myöhemmin Manassero olisi oman golfinsa osalta täydelllisessä ”selvitystilassa.”

Manasseron uran toinen vaihe on ollut käytännössä yhtä alamäkeä. Hän ei sijoittunut kertaakaan kauden 2013  toisella puoliskolla kymmenen joukkoon. Vuosi 2014 pudotti hänet maailmanlistalla jo sijalle 147:s, eikä laskusuhdanteelle ole tullut loppua.  

Täysin uskomattoman yhdeksän kuukauden jakson Manassero käynnisti toukokuussa 2015. Hän karsiutui ET:lla 15 kertaa peräkkäin.

Golfin  historiassa on paljon tarinoita, joissa huippupelaaja menettää hetkeksi otteensa noustakseen takaisin tasolleen, tai ainakin lähelle sitä.

Manasseron sukellus 20-vuotiaasta eteenpäi on siis kestänyt kuusi vuotta, eikä sille näytä tulevan loppua. 

”Minulla on ollut heikon jaksoni aikana alamäkiä ja vielä suurempia alamäkiä, synkkiä jaksoja. Niitä meidän kaikkien on oltava valmiit kohtaamaan. Yleisön ja median odotukset luovat kuitenkin paineita, jotka kasvattavat ongelmia. Näin minulle on käynyt”, Manassero tuskailli bunkered.com sivuston haastattelussa 2016.

Mikko Korhosella oli torstaina Pulkkasen tavoin loistava puttipäivä. Strokes Gainded -tilasto näytti hurjaa lukua +3,95 lyöntiä.

Mikko Korhosella oli torstaina Pulkkasen tavoin loistava puttipäivä. Strokes Gainded -tilasto näytti hurjaa lukua +3,95 lyöntiä.

GETTY IMAGES

Italian Openiin Matteo Manassero sai villin kortin. Hänet on sijoitettu pelaamaan ET:lla mainiosti pelanneiden Mikko Korhosen ja Adri Arnausin kanssa. Lähtökohta Manassseron menestykselle on erittäin vaikea. Torstaina Manasseron peli oli kotiyleisön edessä varsin kelvollista. Hän teki sisääntulossa neljä birkkua, sai tuloksekseen 71,(par) , ja on cut-rajan oikealla puolella 54:s.

Kauden 16:sta kisastaan hän on karsiutunut 14 kertaa, jättänyt kerran leikin kesken ensimmäisen päivän jälkeen  ja ollut ainoassa neljän kierroksen kisassaan 45:s. 

Surkeutta lisää sekin, että kaikkein paljastavin mittari, kierroskeskiarvo (74,1) on Manasseron uran ylivoimaisesti heikoin.

Korhonen, Arnaus ja Manassero lähtevät Italian Openissa toiselle kierrokselleen kello 8.40 Suomen aikaa.

Kalle Samooja starttaa perjantaina ensimmäisessä ryhmässä (8.30), josta Tapio Pulkkanen torstaina rakensi tulokseksesen 64,-7, jolla hän johtaa kisaa.

Pulkkanen starttaa kierrokselleen klo13.00, Kim Koivu 13.30.

Kilpailun tulosseurannan löydät täältä.

Matteo Manasseron pelaajakortin löydät täältä.

Viasat ja Viaplay näyttävät kisan suorina lähetyksinä. Antti Vaalas vastaa selostuksesta to-su, Teemu Tyry puolittaa Vaalaksen urakkaa to-pe.

  

Etsi luettavaa