Hyppää sisältöön

Kaikkien aikojen comeback – Tiger nousee taas haastamaan Nicklausin major-ennätystä

Tiger Woodsin näytös Mastersissa jää golfin historiaan

Tiger Woods nousi jälleen major-voittoon, vaikka harva siihen uskoi kaikkien terveysongelmien ja skandaalien jälkeen. Nyt mies on jälleen siinä kunnossa, että Jack Nicklausin major-ennätys on uhattuna.

TIGER WOODSIN uran 15. major-voitto on varmasti myös jonkin sortin lääketieteellinen ihme.

Kun Woods kävi läpi ties kuinka monennen selkäleikkauksensa, ajattelin, että eiköhän se ole siinä. Nyt pelit pakettiin ja nauttimaan hyvin ansaituista eläkepäivistä perheen kanssa vielä, kun on mies on suhteellisen terve.

Mutta mitä vielä. Tiger meni vielä kerran kirurgin pakeille ja tuli takaisin tourille. Viime vuonna hän nousi takaisin voittotaisteluihin majoreissa. Heinäkuussa hän sijoittui kuudenneksi The Open Championshipissä ja elokuussa toiseksi PGA Championshipissä. Syyskuussa hän voitti The Tour Championshipin eli FedEx Cupin finaalikilpailun, mikä kruunasi loistavan paluuvuoden.

Ja nyt ympyrä tavallaan sulkeutui, kun Tiger voitti nyt viidennen kerran Masters Tournamentin. Augustassa hän otti myös uransa ensimmäisen major-voiton vuonna 1997. Sen jälkeen reilussa 11 vuodessa Tiger vei nimiinsä yhteensä 14 major-voittoa.

Jack Nicklausin 18 major-voiton ennätyksen piti olla hänelle vain paperia, mutta sitten alkoivat suuret ongelmat.

EDELLISEN MAJOR-VOITTONSA Tiger otti vuonna 2008 US Openissa. Se voitto muistetaan siitä, että Tiger pelasi tuolloin rikkinäisellä jalalla kisassa, joka venyi maanantaina pelattuun18 reiän uusintaan Rocco Mediatea vastaan.

Hän otti voiton, vaikka osallistui kisaan lääkärien suositusten vastaisesti. Mutta hän maksoi siitä myös kovan hinnan.

Tuosta kisasta alkoi miehen alamäki paitsi pelillisesti myös siviilissä. Pettämisskandaali johti riitaisaan avioeroon vuonna 2010 ja erilaiset vaivat lääkeriippuvuuteen, joka kärjistyi, kun hän jäi kiinni rattijuopumuksesta vuonna 2017.

Lääketokkurassa kiinni jääminen taisi olla tarvittava pohjakosketus. Sen jälkeen hän meni vielä kerran selkäleikkaukseen ja antoi itselleen viimein riittävästi aikaa kuntoutua siitä. Eilen lehdistötilaisuudessa Tiger sanoi, että ennen selkäleikkausta hän ei pystynyt kunnolla kävelemään, istumaan tai makaamaan. 

Vuosina 2016 ja 2017 Tiger ei osallistunut lainkaan majoreihin. Maltti oli valttia, ja  viime vuonna hän oli taas valmis pelaamaan voitoista maailman parhaita vastaan maailman suurimmista turnauksissa.

Kausi sujui nousujohteisesti. Ainoa suuri pettymys oli heikko menestys Ryder Cupissa, kun odotukset olivat tapissa loistavan kauden jälkeen.

TÄMÄNVUOTISEEN MASTERSIIN Tiger tuli yhtenä suosikkina, mutta ei suurimpana sellaisena. Mies kuitenkin pelasi päivä päivältä parempaa golfia ja päätöspäivän takaysillä hän oli riittävän hyvä.

Hänen pelinsä ja olemuksensa näytti kisassa siltä, että voitonhuumassa voi aiheellisesti kysyä, voiko tätä miestä pysäyttää enää mikään.

Mastersin takaysillä hän sulatti Francesco Molinarin, joka oli pelannut siihen asti loistavaa golfia. 63 reikään italialainen teki vain kaksi bogia, mutta yhdeksään viimeiseen reikään peräti kaksi tuplaa.

Tigerilla oli varaa tehdä takaysillä kaksi bogia, ja hän voitti silti uransa 15. majorin yhden lyönnin marginaalilla ennen toista sijaa jakaneisiin Dustin Johnsoniin, Xander Schauffeleen ja Brooks Koepkaan, joka jatkoi käsittämättömiä esityksiään majoreissa.

Yhdysvaltalaiset ottivat siis lopulta nelosvoiton!

JOS JOKU olisi vuosi sitten sanonut, että hän tulee vielä voittamaan major-kilpailun, sitä tuskin olisi uskonut kukaan muu kuin Tiger itse.

Nyt näyttää siltä, että hänellä on taas mahdollisuus nousta haastamaan Jack Nicklausin kaikkien aikojen major-voittoennätys. Hän on enää kolmen voiton päässä. Tigerin kunto nousujohteinen, vaikka ikää on jo 43 vuotta (Nicklaus otti viimeisen major-voittonsa 46-vuotiaana).

Seuraava major-kilpailu pelataan jo noin kuukauden päästä, ja kenttä on Bethpage Black lähellä New Yorkia. Tiger voitti samalla kentällä pelatun US Openin vuonna 2002 ja seitsemän vuotta myöhemmin hän sijoittui samalla kentällä pelatussa US Openissa kuudenneksi. Kisaan hän lähtee nyt yhtensä suurimmista suosikeista.

Nyt näyttää siltä, että olemme taas siirtyneet golfissa Tigerin aikakauteen, eikä se tee lainkaan huonoa koko lajin kannalta.

Tiger voitto on yksi kaikkien aikojen suurimmista comebackeistä mitkä tahansa urheilulajit huomioiden. Nyt pitää vaan toivoa, että miehen kroppa pysyy ehjänä, jotta golfia seuraava maailma pääsee nauttimaan jatkossakin miehen mestarillisista esityksistä.

Juttua korjattu: Tiger pelasi uusinnan vuonna 2008 Rocco Mediatea ei Chris DiMarcoa vastaan.

Etsi luettavaa