Hyppää sisältöön

Käännä peruslyöntisi draw’ksi – ei se tämän vaikeampaa ole

Antti Vaalas kertoo tässä jutussa, kuinka sinä voit helposti kääntää peruskierteen draw'ksi. KUVA: MARKUS SOMMERS

Moni golfari kokee draw-kierteen lyömisen mahdottomaksi ajatukseksi. Antti Vaalas kertoo, kuinka klubipelaajakin saa draw’sta toistettavan peruslyönnin itselleen.

Klubipelaajan yleisin ongelma on ulkoa sisälle leikkaava mailan lyöntirata. Osuma-alueella oikeakätinen lyöjä vetää mailaa itseään päin, mikä johtaa usein epäkeskoon osumaan. Lapa jää auki lyöntirataan nähden, jolloin pallo lähtee vasemmalle ja kaartaa ilmassa oikealle. Lyönnistä jää tällöin puuttumaan paras puhti.

Lisämetrejä tavoittelevan klubipelaajan kannattaa opetella pelaamaan lyönnillä, joka lähtee kohteesta hivenen oikealle ja kaartaa ilmassa kevyesti vasemmalle. Tällaisessa draw-lyönnissä lapa ei jää auki, palloon saadaan enemmän voimaa ja pituudet kasvavat.

Draw’n lyömiseen liittyy monia harhaluuloja. Moni ajattelee, että maila täytyy jotenkin kääntää osuma-alueella käsillä kiinni. Valitettavasti juuri tällainen yritys monesti johtaa lyöntirataan, joka kulkee liian nopeasti vasemmalle. Edes maailman nopeimmat kädet eivät ehdi laittaa kierrettä osumahetkellä palloon, sillä se ampaisee liikkeelle ensikontaktista.

Jokaisen golfarin kannattaa siksi kehittää itselleen svingi, joka suuntautuu enemmän ulospäin. Siis lyöntirata, joka on matkalla enemmän oikealle osumaan tultaessa. 

Yksi draw-lyönnin etuja on se, että svingi ei vaadi yhtä paljon kiertoa kuin suoran lyönnin tavoittelu. Ulospäin suuntautuva svingi auttaa hallitsemaan mailan lapaa siten, että se on lopulta hieman suljettu lyöntirataan nähden. Nämä tekijät aikaansaavat draw-kierteen.

Draw-lyönnin osalta tärkeintä on oppia ensin lyöntirata, joka kulkee ulospäin. Tämän jälkeen lavan saaminen hallintaan on yleensä helpompaa.

Draw-lyönnin isoin este löytyy usein henkiseltä puolelta. Slaissia pelkäävään pelaajan on vaikea hyväksyä svingaamista oikealle, koska hän ajattelee pallon päätyvän entistä enemmän oikealle.

Seuraavassa käymme läpi draw-lyönnin edellyttämät oikeat liikkeet, joita harjoittelemalla saat muutettua peruslyöntisi draw-kierteiseksi. Tehdään se käänteisessä järjestyksessä eli aloitetaan läpimenosta ja edetään sieltä lähtöasentoon.

Läpimeno

Läpimenossa on opeteltava kaksi perusasiaa: paineen tunne ja ulospäin suuntautuva lyöntirata. Paineen tunteella tarkoitetaan sitä, että sinun tulee tuntea painetta vasemmalla jalalla samalla, kun keho ojentuu ylös ja kääntyy kohti lippua. Seuraava harjoite auttaa kehoa oppimaan tämän.

Laita paino ensin vasemmalle jalalle

Käänny vasemman säären ympäri ja anna kehon ojentua suoraksi. Kun teet liikkeen oikein, tunnet, kuinka vasen jalka työntyy voimakkaammin maata vasten.

Harjoitele ulospäin suuntautuvaa lyöntirataa

Laita lapa kuvan mukaisesti käsien ”taakse ja alle”. Huomaa, kuinka alhaalla lavan tulee olla. Ulkoa sisään lyövien lapa tulee osumaan liian korkealta ja jyrkästi.

Käänny osuma-alueen läpi kuten ensimmäisessä harjoituksessa

Nyt vain yhdistät siihen mailan laakean liikkeen. Käsien takaa lähtevä lapa pysyy käsien oikealla puolella pitkälle saattoon. Voit liioitella fiilistä, kuten teen kuvassa. 

Downsvingi

Seuraava harjoiteltava vaihe on downsvingin alku. Tässä tarkastellaan erityisesti oikean käsivarren liikkeitä. Voit tehdä harjoitteen ilman mailaa.

Harjoituksen tavoitteena on tuntea downsvingin alussa, kuinka käsivarret jäävät jälkeen: hyvässä downsvingissä alavartalo aloittaa liikkeen ja kädet tulevat viimeisinä.

Kun downsvingi lähtee oikein, tunnet oikeassa hartiassa pientä ulkokiertoa. Samalla ranne taipuu kohti kämmenselkää ja oikea kyynärvarsi saattaa kiertää ulospäin (supinaatio). Saatat jopa tuntea lapaluun siirtyvän kohti selkärankaa.

Lähtöasento

Palataan lopuksi vielä lähtöasentoon ja sen harjoitteluun. 

Tähtää ensin lapa siihen suuntaan, johon haluat pallon lähtevän. Siirrä sen jälkeen jalkalinja osoittamaan vielä enemmän oikealle, mikäli harjoittelet draiverilla lyöntiä. Raudoilla saattaa riittää, että jalkalinja osoittaa lavan kanssa samansuuntaisesti. Tämä on yksilöllistä ja asia selviää vain kokeilemalla. 

Hahmotat paremmin jalkojen linjauksen, kun käytät apuna suuntaustikkuja. Aseta ulompi tikku lyöntilinjaa ja sisempi tikku osoittamaan kohteesta oikealle. Se kertoo, mihin suuntaan jalat kannattaa draw-lyönnissä linjata draiverilla.

GoGolf-valmentaja Antti Vaalas tarjoaa ryhmä- ja yksityisopetusta Peuramaa Golfissa ja GoGolf Rangella Leppävaarassa. Tutustu Antin opetustarjontaan osoitteessa golfvalmennus.fi.

Etsi luettavaa