Hyppää sisältöön

Kaakon Golf on kokemisen arvoinen golfelämys: ”Rentoa golfia maalaismaisemassa”

Kaakon Golfin väylillä on toisistaan poikkeavaa luonnetta ja visuaalisesti virkistävää luonnollisuutta. Kuva toiselta väylältä.

Yhdeksänreikäinen kenttä Virolahdella hurmaa luonnollisuudellaan ja kotoisalla tunnelmallaan.

Kymenlaaksossa sijaitseva Virolahti tunnetaan ensisijaisesti  Vaalimaan raja-asemasta, joka on maamme vilkkain.
Asukkaita kunnassa on reilut 3 000, naapurikunnassa Miehikkälässä vajaat 2 000 ja 33 kilometrin päässä sijaitsevassa Haminassa vajaat 20 000.

Kaakon Golfin, vuonna 2011 kuuden reiän osalta käyttöönotetun golfkentän perustaminen Virolahdelle ei täten ole ollut itsestään selvyys.
Siitäkin huolimatta, että Venäjän rajan läheisyyttä ja kauttakulkuliikennettä voidaan vetovoimatekijöinä pitää.
Virolahdelta kotoisin oleva Jaakko Talsi on nykyisen kentän alullepanija ja pitkäaikainen moottori. Hän halusi rakennuttaa kakkosasuntonsa lähettyville golfkentän.

Ilman Jaakko Talsin päättäväisyyttä Kaakon Golf olisi jäänyt  rakentamatta. Kuva huhtikuulta 2020

Ilman Jaakko Talsin päättäväisyyttä Kaakon Golf olisi jäänyt rakentamatta. Kuva huhtikuulta 2020

Teemu Tyry

”Projektin aloittamisen ja nykyhetken väliin mahtuu kymmenittäin vaiheita, myötä -ja vastatuulta. Oli jaksoja, jolloin olisi ollut montakin syytä nostaa kädet pystyyn. Onneksi tämä saatiin yhdessä valmiiksi. Pahimmat karikot ovat takana”, Talsi iloitsi kymmenen vuotta kentän avaamisen jälkeen. 

Lassi-Pekka Tilander kutsuttiin suunnittelijaksi.
2011 kesäkuussa silloinen elinkeinoministeri Jyri Häkämies suoritti avauslyönnin kuusireikäisellä kentällä, jota kierrettiin muovimatoilta lyöden.
Kenttä oli keskeneräisyydestään huolimatta otettava käyttöön kassavirran avaamiseksi.
 

Koronakaudella 2020 sekä kuluvan ensimmäisellä puoliskolla kierrosmäärät ovat kasvaneet erinomaista vauhtia. 2020 yhdeksänreikäisinä kirjattujen kierrosten määrä oli  9 000.
Meneillään olevan vuoden aikana ollaan reilusti näitä edellä.
Vieraspelaajien määrä oli juhannukseen mennessä kolminkertainen kahden vuoden takaiseen. 
453 vieraspelaajan kierrosta ennen varsinaisen lomakauden alkua on hyvä määrä kenttäyhtiölle, jonka liikevaihto on varsin pieni, 150 000 euroa.

Kaakon Golfissa budjetit ovat vastiketta maksavien pienestä määrästä johtuen olleet niukkoja ensimmäisen vuosikymmenen.
Kentän ja puitteiden osalta on silti menty eteenpäin hurjaa vauhtia. 
Juhlakisassa yhdeksänreikäinen kenttä ansaitsi kehut. Se on historiansa parhaassa kunnossaan.
Luonnollista kuivuutta lukuunottamatta väylät ovat riittävän hyviä, ruohopinta vahva.Viheriöiden kunto on erinomainen.

Kaakon Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Veijo Notkola kiitti kymmenvuotisjuhlapuheessa Virolahden kuntaa hyvästä yhteistyöstä. Vasemmalla Jukka Hallikainen, Notkolan takana kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli.

Kaakon Golf Oy:n hallituksen puheenjohtaja Veijo Notkola kiitti kymmenvuotisjuhlapuheessa Virolahden kuntaa hyvästä yhteistyöstä. Vasemmalla Jukka Hallikainen, Notkolan takana kunnanjohtaja Veli-Matti Pulli.

Teemu Tyry

Lay-outin osalta Kaakon Golf miellyttää kaikentasoisten silmää. Pelto -ja metsämaisemassa on muotoja, tilaa riittävästi, viheriöillä sekä niiden ympäristössä on Tilanderin tyyliin kumpuja.
Kun mittaa on keltaisilta vain 5 400 ja punaisilta 4358 metriä, peli kulkee joutuisasti.

Parhaat väylät ovat kolme par-kolmosta, jotka sellaisenaan istuisivat oikein hyvin huippukentillekin. Signature-väylä on kuitenkin doglegina oikealle kaartava, jokeen rajoittuva seitsemäs.

Tangokuningas Jukka Hallikainen puheenjohtajana

Kaakon Golfin jäsenistä ja kentän pelaajista valtaosa tulee Haminasta, Virolahdelta sekä Miehikkälästä.

Jukka Hallikainen on Kaakon Golfissa monessa roolissa

Jukka Hallikainen on Kaakon Golfissa monessa roolissa

Teemu Tyry

 

”Laulajan ammatti antaa vapauksia asuinpaikan suhteen. Päätimme vaimon kanssa muuttaa pääkaupunkiseudulta maaseudulle ja päädyimme kymmenen vuotta takaperin vanhempieni kotiseuduille Miehikkälään,” kertoo vuoden 2008 tangokuningas Jukka Hallikainen.

Hallikainen sai ensituntumaa golfiin oltuaan Vanajanlinnassa 2005 esiintymässä kaverinsa, GolfBalancen perustajiin lukeutuvan Tommi Mäkisen häissä.
Vasta Miehikkälään muutettuaan Hallikainen on pelannut enemmän ja otettuaan ”roolia” myös seuran luottamustehtävissä. 

”Olemme panostaneet paljon paikallisiin, perheisiin, lapsiin koulujen kautta. Rentoa golfia maalaisidyllissä. Se sopii luonnostaan tälle seudulle ja vetää vieraspelaajiakin Kaakon Golfiin”, kapteenin pestiä ennen puheenjohtajan roolia hoitanut Hallikainen kertoo reseptin, jolla harrastajia ja sellaiseksi aikovia houkutellaan mukaan.

Hallikainen on aktivoitunut yhdistämään myös golfia ja kulttuuria paikkakunnalla.
”Tällä kaudella Hallikainen Tango Open järjestetään 8. elokuuta, mukana on etenkin iskelmälaulajia”, hän kertoo suunnitelmistaan.

Hallikaisen omasta innostumisesta kertoo kierrosten määrä, 130-140 kautta kohden. Välineet on viritetty viimeisen päälle fitaten.
”Hyvää henkeä ja yhteisöllisyyden rakentamista ei voi koskaan korostaa liikaa. Tavoitteemme luonnollisesti on oman jäsenmäärän ja vieraspelaajien määrän kasvattaminen edelleen.” 

Hallikaisen vaimo työskenteleee kentällä caddiemasterina. Välillä tangokuningas on jäseniä ja vieraita palvelemassa tiskin takana antaen puolisolleen huilivuoron.

Kaakon Golf tavoittelee esteetöntä golfkokemusta 

Golfyhtiön hallituksen puheenjohtaja Veijo Notkola on myös Suomen HCP Golf ry:n puheenjohtaja.

Veijo Notkola kokee, että HCP Golfin tekemä työ saa enemmän arvostusta ja huomiota ulkomailla kuin Suomessa

Veijo Notkola kokee, että HCP Golfin tekemä työ saa enemmän arvostusta ja huomiota ulkomailla kuin Suomessa

Teemu Tyry

”Tavoitteisiimme lukeutuu toimintakyvyltään heikentyneiden henkilöiden golfharrastuksen edistäminen. Liikuntarajoitteisten ja ikääntyneiden henkilöiden kohdalla harrastuspaikkojen esteettömyys on tärkeä osa golfharrastuksen mahdollistamisessa.”
”Siksi osa yhdistyksen toimintaa on golfkenttien esteettömyyden arvioiminen, opastus korjaustoimenpiteiden osalta sekä esteettömyystietojen ylläpitäminen ja tiedottaminen. Golfin mahdollistaminen näille erityisryhmille on eduksi lajille ja sen kaikile harrastajille. Liian usein unohdetaan se, että esteettömyys palvelee kaikkia ikääntyviä golfareita ja kansalaisia”,  Notkola muistuttaa.

Kaakon Golfissa esteettömän golfin toteuttaminen mahdollisti klubitalon rakentamisen projektiin saatujen merkittävien avustusten myötä.

Esteettömyysarvio on Suomessa tehty jo noin 70:n golfkentällä.

”Kaakon Golfissa golfklubin ja harjoitusalueiden osalta ollaan jo varsin hyvässä tilanteessa. Paikat on suunniteltu siten, että liikuntarajoitteinen pääseee vaivatta harrastamaan.Tämän johdosta esimerkiksi harjoitusviheriömme on tekonurmesta”, Notkola kertoo.

HCP Golf ry

Rajan takaa tulevien pelaajien määrä on pieni

Kaakon Golfin ympäriltä puuttuvien suurten kaupunkien sijaan vetovoimatekijäksi on noussut 11 kilometrinpäässä sijaitseva  Zsar Outlet Village.
Sitä markkinoidaan maamme ensimmäisenä outlet- kauppakeskuksena,  täysin uudentyyppisenä ostoskohteena.
Korona-aikana kauppakeskus oli pitkään kiinni. Nyt se on avattu, mutta suurimmaksi asiakasryhmäksi ennakoidut venäläiset eivät keskukseen pääse.
Kotimaiset asiakkaatkin saivat sunnuntaina koronarajoitusten johdosta aikaan jonoja kauppojen ulko-oville.

Kaakon Golfin, kuten useimpien muiden itärajan läheisyydessä sijaitsevien golfkeskusten toiveet venäläispelaajien rynnäköstä kentilleen eivät ole 2000-luvulla toteutuneet.

Paluumuuttajat ja paikalliset asukkaat kantavat kortensa kekoon

Omillaan on rajaseudella golfkenttä pyörittävien pitkälti tultava toimeen. 
Kahden vuoden takaisesta (juhannukseen asti verrattuna) kolminkertaistuneet vieraspelajien määrät ovat rohkaiseva signaali paremmasta.
Tuote on jo hyvässä kunnossa kentän osalta. Kaakon Golfia voi suositella kesäretken kohteeksi.

Golfkentän tarinassa on silti huomattavasti enemmän paikallista leimaa. Kentän puuhamiehistä Jaakko Talsi, Veijo Notkola ja Jukka Hallikainen (vanhempiensa kautta) ovat paluumuuttajia tai mökkiläisiä pääkaupunkiseudulta.
Suomen golfin seniorihuippuihin lukeutuvan , Kymen Golfia edustavan, mutta Kaakon Golfissa runsaaasti pelaavan Veijo Suomelan kotitila on neljän kilometrin päässä kentästä.
Kahdella viimeisellä käyntikerralla suuri osa keskustelukumppaneistani on ollut syntyperäisiä paikallisia, joille golfkentän perustaminen pienelle talousalueelle toi vapaa-ajan käyttöä mullistavan harrastuksen.

Keijo Rinnesalmi (vas.) aloitti golfin Kaakon Golfin valmistuttua. Jukka Hallikaisen (oik.) kanssa hän vaihtoi vastikään päittäin luottamustoimia

Keijo Rinnesalmi (vas.) aloitti golfin Kaakon Golfin valmistuttua. Jukka Hallikaisen (oik.) kanssa hän vaihtoi vastikään päittäin luottamustoimia

Teemu Tyry

Seuran nykyisen kapteenin Keijo Rinnesalmen tarina on hyvin tyypillinen.

”Golf kiinnosti jo nuorempana. Ei vaan tullut aloitettua, lähimmät kentät olivat niin kaukana. Kun Kaakon Golf perustettiin, olin heti mukana ja sen jälkeen on menty täysillä golfin lumoissa”, Rinnesalmi kiitteli kohtaloaaan 10-vuotiskisassa.

Sympaattinen on tässä tapauksessa positiivinen luonnehdinta Kaakon Golfille golfyhteisönä. Mukana on paljon kotiseuturakkautta ja yhdessä tekemisen meininkiä. 

Kaakon Golfia suosittelee mielellään kesäretken kohteeksi. Viiden tähden kansainväliset standardit täyttävän golfkeskuksen sijaan tarjolla on aitoa maalaistunnelmaa, esteettömän kulun tarjoava klubitalo sekä varsin idyllinen yhdeksänreikäinen kenttä.

Kaakon Golf

Zsar Outlet Village

Etsi luettavaa