Hyppää sisältöön

Justin Thomasilla jäätävä lyöntishow Players Championshipissa: ”Elämäni parhaita kierroksia”

Justin Thomasin antoi viikonloppuna unohtumattoman näytteen monipuolisesta lyöntivalikoimastaan

Thomas pisti TPC Sawgrasssilla uusiksi ennätyksiä, ja teki jäätävän kovan nousun voittajaksi.

Players Championships 2021 nousi  etenkin viikonloppuna yhdeksi parhaista suurkisoista pitkään aikaan.

Yleisöä oli 20 % prosenttia maksimista. Kun viimeisen vuoden aikana on lähes aina pelattu tyhjille katsomoille, tunnelma oli Ponte Vedra Beachillla katossa.

Justin Thomas teki valtavan nousun 36 reiän aikana, yhteistulos  64-68,-12 on kisan historian paras viikonloppuna. 

45 viimeistä reikää hän pelasi 15 alle parin, oltunaan 27 reiän jälkeen vielä cut-rajan ulkopuolella.

”Sunnuntai oli kenttäpelin osalta yksi urani parhaista”, Thomas määritteli perustellusti.  

Lauantain esitys oli superhyvä, päätöskierroksen arvoa nostaa se, että etenkin kierroksen ensimmäisen puoliskon vaisu puttipeli olisi voinut kaataa korttitalon.

Thomas hävisi sunnuntaina puttipelissään keskivertopelaajalle yli kaksi lyöntiä (Strokes Gained), silti hän nousi ykköseksi. Tämä on varsin harvinaista, mutta korostaa kenttäpelin vahvuutta.

Ratkaisevan käänteen Thomas sai aikaan kisan puolivälissä (9-12) jossa neljän reiän jaksoon mahtui fantastisen pelaamisen tuloksena eagle ja kolme birdietä.

Kärkipari Lee Westwood ja Bryson DeChambeau menetti etsikkoaikansa muilta karkaamiseen neljällä ensimmäisellä reiällä.

DeChambeau teki järkyttävän avauksensa myötä tuplan neljännellä. 

Viimeisen kierroksen ja johtopaikan paineet olivat oletettavasti Westwoodin rasitteena hänen painettuaan avauksiaan enimmäkseen väylän oikealle puolelle ja käytyään kahdesti vesiesteessä jo neljän ensimmäisen aikana.

Pallonlyöjistä parhaita

Shokeeraavan missin Thomas teki vielä 14:n viheriölllä missaten ensimmäistä kertaa tällä kaudella putin alle 90 sentin matkalta. Voittaja näytti paitsi lauantaina, etenkin sunnutaina loppureiíllä, kuinka monipuolinen lyönnintekijä hän on . 

Tohmas käänteli ja pomputteli avauksiaan vahvan drawn avulla 16:n ja 18:n avauksissaan. Heti puttimissin jälkeen hänellä oli 15:lla pokeria lyödä todella aggressiivinen feidattu avaus väylän päähän ( päivän pisin sillä väylällä)

Viimeisessä avauksesa kävi tuuriakin, vahvalla kierteellä lähetetty avaus (puu-5) oli taipua vesiesteeseen. Thomasin onneksi se tuli alas myötärinteeseen, eikä sivurinteen mukaisesti loikannut vasemmalle.

”Olen todella onnellinen ja ylpeä tavasta jolla viikonloppuna pelasin. Maltoin odottaa, me kaikki tiedämme, kuinka kova tehtävä TPC Sawgrassilla on pelata ehjä kierros lopun paineissa”, maailmanlistalla toiseksi ohi Jon Rahmin nouseva Justin Thomas purki tuntemuksiaan.

Kalenterivuoden 2021 alku on ollut hänelle hyvin vaikea. Edellisvuoden voittajien kisassa hän sadatteli itseään puttiaan kuiskauksen vahvuudeella sanalla ”hintti”. 

Reiässsä ollut mikrofoni levitti sanoman läpi maailman, golftäthti nostettiin tikunnokkaan ja henkiseeen jalkapuuhun homofobisesta lausunnostaan. 

Keskittyminen peleihin on ollut puolinaista, yksi iso kumppani päätti sopimuksensa ja toinen edellytti tähden pistävän seksuaalivähemmistöjen järjestöille mittavan osan sopimuksestaan saamasta dollaripinosta.

Justin Thomas on kolmannen sukupolven golfammattilainen. Valmentajana menestyksekkään uran tehnyt isoisä menehtyi helmikuun alussa.  Hyvän ystävän, Tiger Woodsin kolari vei myös ajatuksia toisaalle.

”Tigerin tervehtyminen on meille kaikille merkityksellinen asia. Hän viestitti minulle tähän kisaan liittyen nimenoman maltin ja rauhalliseuuden säilyttämistä.”

Suurten tähtien joukkoon 

Justin Thomasin 14: s voitto PGA Tourila on merkittävä rajapaalu. Häntä ennen vain Jack Nicklaus, Johnny Miller ja Tiger Woods ovat pystyneet samaan 27-vuoden ikään mennesssä. 

Paljon voittamisen kyvystä kertoo voittojen ja kakkostilojen määrien vertaus (14-5) . Viimeisen 4,5 vuoden aikana näistä ykköstiloista on tullut 13. 

”Me kaikki tiesimme sen, kuinka hyvä Justin Thomas on. Oli vain ajan kysymys, millon  hän breikkaa läpi”, muistutti hänen ikätoverinsa ja ystävänsä  Jordan Spieth muutama vuosi sitten Thomasin päästyä huomattavasti itseään myöhemmin voittojen makuun.

Spiethin edellisen ykkköstilan (Open Championship 2017 ) jälkeen Thomas on voittanut kymmenen kertaa.

Players Championship, tulospalvelu

Etsi luettavaa