Hyppää sisältöön

Justin Rose otti täydellisesti lavan haltuun Augusta Nationalilla – kymmenen reiän jakso yhdeksän alle

Justin Rosen (vas.) ilme kertoo oleellisen hänen ensimmäisen päivän uskomattomasta nousustaan kisan kärkeen

Justin Rosen (65,-7) neljän lyönnin johto Mastersissa on kisan historian toiseksi suurin. Vain 12 pelaajaa alitti parin Augustan kivikovalla kentällä.

Augusta Nationalilla koettiin torstaina varsin tapahtumarikas, tulostasoltaan tuulen ja kivikovan kentän vuoksi  heikko kierros. 
Aamupäivällä Hideki Matsuayaman ja Brian Harmanin tekemät tulokset (69,-3 ) näyttivät jäävän kierroksen parhaiksi.

Supertähdistä yksi toisensa jälkeen oli lähestymistensä ja lähipelin, etenkn puttien kanssa ihmeisssään lyöden tauluun uransa heikoimpia avauspäivän tuloksia.

Patrick Cantlay (79,), Lee Westwood (78), Sungjae Im (77), Bryson DeChambeau (76), Rory McIlroy (76), Sergio Garcia (76), Dustin Johnson (74) sekä Brooks Koepka (74) olivat nimimiehistä pahimmat epäonnistujat.

Plussamerkintä nimen perään  voidaan asettaa etenkin Webb Simpsonin (70), Jordan Spiethin (71), Xander Schauffelen (72) ja Jon Rahmin (72) esityksille.

Justin Rosen satumainen jakso käynnistyi eaglella

Mastersissa vuosina 2015 ja 2017 toiseksi sijoittunut Justin Rose näytti menevän ”pesuveden mukana” kohden päivän linjan mukaista yli parin tulosta. Seitsemännen jälkeen 40-vuotias englanntilainen oli kaksi yli.

Sitten alkoi tapahtua. Eagle kahdeksannella ( par-5) sekä birdiet kahdella seuraavalla nostivat Rosen liekkeihin. Hän teki kymmenen reiän jaksoon (8-17) seitsemän birdietä  eaglensa jatkeeksi. Viimeiselläkin oli paikka kaunistaa saldoa.

Kymmenen perättäistä väylää yhdeksän alle päivänä, jolloin vain kaksi muuta pelaajaa alittaa 70:n lyönnin rajan, oli häkellyttävä veto.

Melkoisessa ”zonessa” 11 viimeistä reikää pelannut  Rose varasti shown tavalla, jollaista ei  ole aiemmin kisan historiassa kesken kierroksen ole koettu.

”Tiesin, että kaksi yli seitsemän jälkeen ei ole maailmanloppu, vaikka olin menossa väärään suuntaan. En painanut paniikkinappulaa tuossa vaiheessa, mutta toki laskin mielessäni, että tuloksen saaminen parin kieppeille olisi siitä asemasta hyvä saavutus”, Rose kertoi mediatilaisuudessa päivänsä päätteeksi. Mastersia ei voi voittaa ensimmäisenä päivänä edes neljän lyönnin johdolla”, hän muistutti kuulijoita ja itseään.

Rose ylitti häkelyttävällä tavalla omatkin odotuksensa.

Kontrasti torstain  kuuman jakson ja  Rosen kauden 2019 tammikuussa käynnistyneeseen pelilliseen koooman oli valtava. Rose on kärsinyt selkävaivoista, jotka alkaneen vuodenkin aikana ovat rajoittaneet hänen harjoitteluaan ja kilpailemista. Yksittäisistä hyvistä kisoista huolimatta hän on tullut maailmanlistan ykkösen paikalta sijalle 41. Paikka Ryder Cupissakin on vielä varmistamatta. Torstain näytöksen jälkeen paineet siirtyivät Rosen päätyyn. Hän on tilanteessa, jossa onnistumiseksi lasketaan vain voitto. 

Päivän suurimman kohahduksen aiheutti Tommy Fleetwoodin tekemä holari 16:lla, joka on etenkin 2000-luvulla noussu holariautomaatiksi. Fleetwoodin onnistuminen oli kymmenen kisan jaksoon 16:lla kymmenes, eli yksi kisaa kohden.

Fleetwoodille ässä oli perättäisissä kisoissa toinen. Hän onnistui pari viikkoa sitten myös Teksasissa WGC:n reikäpeliottelussa Dylan Frittellia vastaan.

Kisa on Rosen superkierroksesta huolimatta vielä täysin auki. Torstain komeetta on voittanut ympäri maailman pääkiertueilla 22, mutta ei Indonesiassa hallitsemaansa kisaa lukuunottamatta koskaan kolmea lyöntiä suuremmalla erolla, joka on  suureen voittomäärään nähden poikkeavaa.

Mastersissa ei julkaista Strokes Gained -tilastoja. Perinteisillä tilastoilla Rose loisti avauspäivänä puttien määrässä (25), siihenkin mahtui yksi kolmen putin viheriö. Tämän listan kärkinimi oli Henrik Stenson (24). Toista ääripäätä edustivat 33 putin miehet Rory McIlroy, Xander Schauffele sekä Tommy Fleetwood.

Vuonna 2017 Rosella oli viimeisellä reiällä Augusta Nationalilla reilun kahden metrin voittoputti. Se jäi upottamatta, Sergio Garcia oli uusinnassa etevämpi.

2015 Jordan Spieth johti kisaa selvällä marginaalilla hienon avauskierroksen jälkeen, eikä laskenut ketään kantaansa. Rose oli tuolloinkin kisan päätyttyä toinen, neljä lyöntiä Spiethille hävinneenä.

Perjantaina Rose on aamupäiväkierroksellaan jäniksenä. Liiankin helppo veikkaus on se, että Justin Rose ajetaan kahden seuraavan kierroksen aikana kiinni, kärkipaikka tullee vielä vaihtumaan Mastersin perinteiden mukaisesti useaan otteeeen.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa