Hyppää sisältöön

Juha Perälä muistuttaa golfareita: ”Korjataan omat jälkemme viheriöillä ja väylillä”

Näin lähelle reiästä jäi Juha Perälän holari Kytäjän kymmenennellä 129 metrin matkalta.

Mediahahmo Juha Perälä on pelannut koronakaudella golfia enemmän kuin koskaan. Oman radioshownsa perjantaina aloittavaa Perälää harmittaa golfaajien leväperäinen asenne omien jälkien korjaamiseen kentillä.

58 senttiä reiästä, näyttää Juha.Perälä käsillään voittolyöntinsä etäisyydeksi reiästä

58 senttiä reiästä, näyttää Juha.Perälä käsillään voittolyöntinsä etäisyydeksi reiästä

Teemu Tyry

Juha Perälä saapuu sovitulle yhteiselle kierrokselle Kytäjä Golfin  parkkipaikalle upouudella BMW 840i-autolla. Mikäs juttu tämä nyt oikein on?

Hiljaiseloa töistä pitkään viettäneen Perälän huulille on nousta leveä hymy, mutta hän kykenee ammattilaisen tavoin pitämään pokkansa.

”Voitin tämän  auton golfkilpailuista Tapiolasssa. Hole-in-onea tavoiteltiin. Voitin kisan, pallo päätyi lähiemmäksi kaikista kilpaiijoista,  58 sentin päähän. Valitettavasti antoivat bemarin vain viikoksi”, Juha Perälä kertoo selvästi saavutuksestaan ylpeänä.

Allekirjoittanut on opetttanut Juha Perälää golfissa jo kaudella 2009, jolloin tämä ilmoitti samalle radioasemalle töitä tehdessämme kiinnostuksestaan lajiin. Muutama vuosi oli hiljaiseloa

Toinen kontakti syntyi muutama vuosi sitten, jolloin Perälä juhlallisesti ja hyvin arvosanoin suoritti green cardin Talissa. Pelikokeen lisäksi läpi käytiin huolella myös säännöt sekä lajiin liittyvä etiketti.

Perälän pelaamisen määärä on kasvanut vuosien varrella, taidotkin kehittyneet.  Siitäkin huolimatta, että maaginen 90 lyönnin raja on vielä rikkomatta. 

”Olen oppinut nauttimaan ja hyväksymään puutteeni lajin parissa. Väliin toimii, ei kuitenkaan riittävän pitkää pätkää kunnon tuloksen tekemiseen.

Juha Perälä on hämmästyttävän säntillinen golfkentilä käytökseen liittyvien asioiden kanssa.

”Kyllä  minä kuuntelen kun puhutaan siitä, miten on hyvä käyttäytyä kussakin tilanteessa. Aivan kaikille näiden pelisääntöjen noudattaminen ei vaan toimi.  Ihmisiä golfkentillä seuraamalla heistä oppii asioita, jotka eivät muuten tule esiin”, Perälä kertoo havaintonaan.

Pelaajien vastuu kentänhoidosta 

Juha Perälä äityy vakavaan keskusteluun kun hänelle antaa hieman siimaa siitä, miten hyvin tai huonosti kentillä korjataan omia jälkiä.

”Leveä on haitari siinä miten bunkkereita haravoidaan , laitetaan mailan lennättämiä turpeita takaisin ja korjataan alastulojälkiä viheriöillä. Suurin osa tekee nämä mallikelpoisesti, mutta jostain  niitä huonolla asenteella tai silmällä varustettuja pelaajia vain sikiää. Harmittaa muuten enemmän kuin paljon kun griineillä korjaamattomia pommitusten jälkiä näkyy sopivassa valossa toisinaan  kymmenittäin.”

”Tälle asialle pitäisi oikeasti keksiä joitain konkreettisia ratkaisuja, eikä vaan puhua. Henkilökohtaisella tasolla se lähtee asenteesta ja viitseliäisyydestä. Ihmiset on saatava ymmärtämään, että kentät ovat yhteistä omaisuutta”, hän muistuttaa.

Juha Perälä elää vahvasti sosiaalisessa mediasssa. 

”Golfkentät ovat hyvin visuaalisia ympäristöjä. Olen tehnyt paljonkin niistä tarinaa ja julkaissut kuvia. Näistä tulee monasti palautetta, että laita vaan lisää materiaalia golfista. Uskon, että myös ei-golfaaville kauniit kentät ovat etenkin korona-aikoina tavallista suuremman kiinnostuksen kohteina.

"Tämä on griinihaarukka, sen käyttö viheriöillä on yhteinen etu", Juha Perälä muistuttaa

”Tämä on griinihaarukka, sen käyttö viheriöillä on yhteinen etu”, Juha Perälä muistuttaa

Teemu Tyry

Kytäjän kierros päättyi osaltani yhdeksään reikään muiden kiireiden vuoksi. Juha Perälä oli räjäyttää pankin jo avausväylällä, joka oli kentän kymmenes, par-kolmonen. Ensimmäinen avaus oli onneton, mutta sovittu ”mulligan” lupa aloittaa kierros vasta toisella avauksella oli tuottaa holarin. Pallo putosi 20 senttiä etuvasemmalle reiästä ja rullasi 28 senttiä pitkäksi. 

”Siinä näit. Kyllä minä osaan. Holarin tekeminen on yksi tavoitteista ja pian paukkuvat tasoituksetkin alaspäin”, Juha Perälä velmuili loppukieroksen ajan. 

Kehua häntä voi myös siitä, että Juha Perälä oikeasti on hyvin käyttäytyvä herrasmies golfkentillä.

Juha Perälä palasi perjantaina Radio Suomi Popin taajuuksille. Hän isännöi perjatai -ja lauantai-iltaisin Perälän Asiakaspalvelua, ohjelmaa johon kuuntelijat voivat soittaa ja kertoa, mikä heitä juuri tällä hetkellä harmittaa eniten.

Etsi luettavaa