Hyppää sisältöön

Joukkue-EM-kisat ovat käynnissä – ”Äijillä on hyvä fiilis ja henki korkealla”

Suomen naisten maajoukkue on maailmantilastojen perusteella kahdeksanneksi kovin joukkue.

Joukkue-EM-kisat ovat käynnissä neljässä eri maassa. Suomen miehet puolustavat voittoa, mutta maailmantilastojen valossa voiton uusiminen vaatisi huippuonnistumisia.

Suomen miesten, naisten, poikien ja tyttöjen amatöörimaajoukkueet taistelevat tällä viikolla menestyksestä EM-viheriöillä. Ruotsissa, Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa pelattavat kisat käynnistyivät tänään ensimmäisellä lyöntipeliosuudella, mutta tässä vaiheessa päivää kisakierrokset ovat vielä alkutekijöissään.

 Jokaiseen joukkueeseen kuuluu kuusi pelaajaa. Kahtena ensimmäisenä päivänä pelataan henkilökohtaista lyöntipeliä, joista viisi parasta tulosta lasketaan kunkin maan yhteistulokseen. 36 reiän lyöntipelitulosten perusteella joukkueet jaetaan ykkös- ja kakkosflightiin siten, että kahdeksan parasta ratkaisevat mitalien kohtalon ja loput pelaavat sijoista 9.–16. Torstaista lauantaihin pelataan reikäpelejä ja mitalit ratkeavat lauantaina.

Miehet puolustavat voittoa

Viime vuonna miesten kisa päättyi suomalaisjuhliin. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen Euroopan mestaruus, joka tuli mielenkiintoisella tavalla: vuotta aiemmin Suomi pelasi 2. divisioonassa eli ei mahtunut 16 parhaan golfmaan joukkoon miehissä.

Joukkue on osin uudistunut ammattilaisiksi siirtymisten takia, ja tuoreina kasvoina mukana ovat Alex Hietala ja Casper Simberg. Joukkueiden maailmanranking-vertailussa kärjessä on Englanti, Suomen sijoitus on 11:s. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mestaruuden uusimiseen tarvitaan täydellistä suoritusta. Tunnetusti reikäpeleissä voi tapahtuma mitä vain, kunhan paikka 1. flightiin on varmistettu.

Muut Suomen miehet ovat Jonatan Jolkkonen, Matias Honkala, Veeti Mähönen ja Santeri Lehesmaa.

Olosuhteet Ruotsin eteläkärjessä ovat harjoituspäivinä olleet kylmät ja kosteat lämpötilan ollessa vain niukasti yli 10 astetta. Kovaa tuulta on luvattu jatkoonkin merenrannalle, joten Ljunghusenin aito links-kenttä tulee olemaan haaste kaikille.

”Äijillä on hyvä fiilis ja henki korkealla. Avauspeli on isossa roolissa tässä tuulessa. Griinin ympärillä työskentely ja pitkät putit pitää myös hoitaa kunnialla, siinä avaimet tähän viikkoon”, valmentaja Pasi Purhonen tiivisti.

Naiset hamuavat mitalipeleihin Sardiniassa

Naiset jäivät viime vuonna niukasti mitalipelien ulkopuolelle sijoittuen lopulta sijalle 7. Joukkue on pysynyt lähes samana, vain Elina Saksa on noussut mukaan uutena. Pelaajien maailmanrankingeja vertaillessa ennakkosuosikkina lähtee viime vuoden mestari Ruotsi, jonka ykkösnyrkkinä on maailman paras amatööri Frida Kinhult. Suomen sijoitus vertailussa on 8:s.

Saksan lisäksi joukkueessa pelaavat myös Anna Backman, Petra SalkoKiira RiihijärviEmilia Tukiainen ja Daniella Barrett.

Miesten tavoin tuulta on ennustettu reilusti, mutta Italiassa lämpötilat keikkuvat jopa 40 asteessa.

”Kenttä on selkeä. Paljon draivi-wedge-yhdistelmää, joten tulostaso on varmasti kova. Eniten täytyy kiinnittää huomiota energiatasojen ylläpitämiseen kovassa helteessä, ja siihen on valmistautumisessakin panostettu”, pelaajien kapteeni Salko ennakoi.

Tytöt ja pojat haastajina ja täynnä näyttöhaluja

Tyttöjen kisoissa peliareenana toimii Parador El Saler. Arvokisojen ensikertalaisia on Suomen joukkueesta puolet. Myös Espanjassa hellettä riittää.

”Kaikilla joukkueilla on haasteita energiatasojen kanssa, valmistautuessa on täytynyt säästää voimia. Tänään käveltiin kenttä pelkästään wedgen ja putterin kanssa”, valmentaja Jussi Pitkänen kertoo.

”Kenttä on upea. Meillä teemana on avaukset peliin ja lähipeli kuntoon. Sitten vaan mennään kovalla luottamuksella, pelihaluja löytyy koko joukkueesta!”

Poikien EM-kisat pelataan Ranskassa Golf de Chantillyn kentällä, joka on toiminut European Tourin näyttämönäkin. Poikien joukkueessa on mukana peräti neljä ensikertalaista.

Perinteisen puistokentän pinnat on melko kovia viime viikkojen helteiden jälkeen, joten rulleja on odotettavissa.

”Avaukset tulevat korostumaan, koska todella pitkää raffia on tarjolla monessa paikassa. Isoille griineille lähestymiset ovat kuitenkin suhteellisen helppoja, jos pääsee tulemaan oikeista suunnista”, kapteeni Eero Kangasniemi kertoo.

”Henki on korkealla ja nälkäiset jätkät odottaa kisan alkua.”

Lähde: Suomen Golfliitto

Kisojen tulospalvelu

Etsi luettavaa