Hyppää sisältöön

Jos Samin voitto sykähdytti, käy äänestämässä – torstaina ratkeaa, kuka on Vuoden urheilija

Sami Välimäen voitto uransa kuudennessa European Tourin kilpailussa oli huikea saavutus.

Sami Välimäellä on torstaina mahdollisuus nousta Vuoden urheilijaksi ensimmäisenä golfarina. Valinnan tekevät urheilutoimittajat, mutta yleisö voi käydä edelleen äänestämässä sykähdyttävintä urheiluhetkeä. Siinäkin Sami on ehdolla.

MISSÄ OLIT, kun Sami Välimäki laittoi voittoputin vastustamattomasti sisään maaliskuussa Oman Openissa?

Itse pureskelin kynsiäni aika monen muun suomalaisen golfarin kanssa Helsingin Messukeskuksessa ja katsoin jännittävää loppunäytelmää suurelta skriiniltä.

Messuilla ymmärrettiin pelin henki: alkuperäinen ohjelma Golfliiton isännöimällä päälavalla pantiin poikki ja annettiin Välimäen vetää sunnuntaina show loppuun.

Ratkaisuputin upottaminen ja European Tour -kisan voittaminen vasta 21-vuotiaana oli parasta lajimarkkinointia pitkään aikaan.

Uusi suomalainen golftähti oli syttynyt.

Sami Välimäen voitto varmistui ja Golfmessuilla yleisö oli riemuissaan.

Sami Välimäen voitto varmistui ja Golfmessuilla yleisö oli riemuissaan.

Jarno Juuti

VUODEN URHEILIJA -äänestys toimii siten, että Urheilutoimittajain Liiton jäsenet laittavat 15 esivalitun urheilijan listalta viisi omasta mielestä sinä vuonna parhaiten ansioitunutta urheilijaa paremmuusjärjestykseen. Itsekin liityin joulukuussa liiton jäseneksi, että pääsin äänestämään. 

Torstaina tiedetään, keneen tällä kertaa päädyimme. Meitä golfareita tietysti jännittää se, tekeekö Sami Välimäki jälleen kotimaista golfhistoriaa ja saavuttaa ensimmäisenä golfarina tuon usein kritiikkiä ja eripuraa lajiniilojen välillä aiheuttava tittelin? Lisäksi hän on ehdolla myös Läpimurto-kategoriassa.

Välimäen mahdollisuudet ovat erinomaiset, mielestäni paremmat kuin Mikko Ilosella vuonna 2014, jolloin Mikko tuli Vuoden Urheilija -äänestyksessä neljänneksi pelattuaan uransa parhaan kauden. Hän voitti kaksi European Tourin kilpailua, sijoittui PGA Championshipissä seitsemänneksi ja päätyi European Tourin rankingissa 18:nneksi.

Vuoden urheilija -äänestyksessä Ilosen edelleen sijoittuivat kuitenkin olympiavoittoon parisprintissä lykkineet Sami Jauhojärvi ja Iivo Niskanen, ampumahiihdon maailmancupin voittanut Kaisa Mäkäräinen ja keihäänheiton EM-kultamitalisti Antti Ruuskanen.

Monen golfniilon mielestä se, ettei Ilonen voittanut Vuoden urheilija -titteliä, oli suuri vääryys. Hiihtolajit ja yleisurheilu ovat marginaalilajeja golfiin verrattuna, mutta ne ovat juuri niitä perinteisiä suomalaislajeja, joita moni pitkän linjan urheilutoimittaja arvostaa.

Rohkaisevaa oli kuitenkin se, että Ilonen keräsi kuusi vuotta sitten Jauhojärven ja Niskasen jälkeen toiseksi eniten ykkösääniä!

Se, että aika moni äänioikeutettu oli tulosten perusteella jättänyt Ilosen kokonaan viiden parhaan listaltaan, kertoo ikävä kyllä enemmän äänestäjistä kuin golfista lajina.

VÄLIMÄEN TULOKASKAUSI oli sensaatiomainen. Vaikka hän sijoittui European Tourin rankingissa seitsemän sijaa Ilosten vuoden 2014 noteerausta korkeammalle 11:nneksi, papereissani Ilosen kausi 2014 menee major-menestyksen ja kahden voiton myötä edelle.  

Kauaksi Välimäki ei kuitenkaan jää. Hänen kautensa arvoa nostaa se, että hän kykeni nousemaan näin korkealle jo ammattilaisuransa alkutaipaleella ja huippusijoitus viidenneksi kiertueen finaalikilpailussa Dubaissa.  Lisäksi hänet valittiin ansaitusti Vuoden tulokkaaksi, ensimmäisenä suomalaisena.

Tänä vuonna Välimäen vastus Vuoden urheilija -äänestyksessä on paljon heikompi kuin Ilosella kuusi vuotta sitten. Tästä on ”kiittäminen” koronaepidemiaa, minkä vuoksi esimerkiksi olympialaiset ja monet muut arvokisat jouduttiin peruuttamaan. 

15 urheilijan lyhyelle listalle noustiin tämän vuoksi paikoin jopa kansallisin ansioin, mikä parantaa Välimäen mahdollisuuksia voittaa titteli. Koska joukkueurheilijat eivät ole äänestyksessä usein juhlineet, ykkössuosikki lienee tänäkin vuonna hiihtäjä Iivo Niskanen, jolle titteli olisi jo neljäs. Niskasen paras saavutus viime vuonna oli maailmancupin osakilpailuvoitto.

Vuoden Urheilija -ehdokkaat näet täältä: Sami Välimäki on ehdolla Vuoden urheilijaksi – onko vihdoin golfarin vuoro?

VUODEN URHEILIJAN äänestysaika päättyi 30.12. Urheilutoimittajat ovat siis jo valintansa tehneet.

Urheilugaalassa on kuitenkin mukana myös yleisöäänestys Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki -kategoriassa, johon ehtii vielä itse kukin vaikuttaa.

Jos siis ihokarvat nousivat pystyyn ja koit riemunhetkiä kotikatsomossa, kun Sami ratkaisi pelin Omanissa kolmannella uusintareiällä, kannattaa osallistua äänestykseen Ylen sivuilla.

Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki -äänestys | Vuoden urheilija -ehdokkaat

Urheilugaala lähetetään Yle TV2:stä torstaina klo 20 suorana lähetyksenä – ajanmukaisesti ilman yleisöä.

Etsi luettavaa