Hyppää sisältöön

Jon Rahmin avaukset kantavat menestykseen – viheriön ympärillä haasteita

Jon Rahm on vuodesta toiseen PGA Touriin parhaita draivaajjia. Työkaluna on toiminut Callaway Rogue ST Triple Diamond LS. KUVA: GETTY IMAGES

Jon Rahm on koko uransa ajan lukeutunut PGA Tourin parhaisiin draivaajiin. Kaudella 2021-2022 hän oli ensimmäistä kertaa tällä listaykkönen, pelin muut osa-alueet pudottivat espanjalaisen maailmanlistan kärjestä viidenneksi.

Jon Rahm aloitti kalenterivuoden 2022 edellisvuoden voittajien perinteisessä kisassa Hawaijilla. Yhteistulos -33 ei riittänyt voittoon, vaan Cameron Smith antoi Tourin uudella ennätyksellä (-34) Rahmille ja muille huipuille myrskyvaroituksen tulevasta huippukaudestaan.

Rahmille vuosi 2022 muodostui etenkin isojen kisojen osalta suureksi pettymykseksi. Neljässä majorissa paras sijoitus oli katastrofaalisesti 12:s, heikoin 48.

Tason lasku edelliskaudesta oli melkoinen. Rahm juhli kesäkuussa 2021 ensimmäistä major-voittoaan US Openissa ja oli kolmessa muussa upeasti sijoilla 3-8.

Pelin lipsuminen on tähdilläkin monasti kiinni varsin pienistä asioista. Jon Rahm ja vaimonsa Kelleyn perhe on täydentynyt lyhyessä ajassa kahdella lapsella, joka on arvatenkin vaikuttanut päivärutiineihin niiden viikkojen aikana, jolloin perhe on koolla kotona tai yhdessä pelimatkoilla.

Päättyneellä kaudella Rahm valahti pääkiertueelllaan PGA Tourilla hännille (143.) around the green -tilastossa.Vuotta aiemmin sijoitus oli 42:s. Ykkösketjun miehiä espanjalainen ei tässä osiossa ole ollut kertaakaan, kauden päätteeksi paras sijoitus on ollut 24:s,päättynyttä kautta lukuunottamatta kuitenkin poikkeuksetta listan ensimmäisellä puoliskolla.

Keskvertopelaajalle hän hävisi päättyneellä kaudella -,098 lyöntiä. Maailmanlistan ykköselle taistelussa ykköstiloista miinusmerkki yhdenkin Strokes Gained -tilaston neljän osion edessä on pienten marginaalien pelissä tuhoisaa myrkkyä..

Avauksissa Jon Rahm on ollut kaikkien kuuden täyden ammattilaisvuotensa ajan tilastoissa kärkiviisikossa. Päättyneellä kaudella sijaluvuksi tuli ensimmäistä kertaa ykkönen.

Draivien keskimitassa Rahm (291 metriä ) oli viides, väyläosumissa sijaluvuksi tuli 56:s.

Listakakkonen Cameron Young nousi kauden aikana maailmanlistalla yli sata sijaa 16:ksi. Rahmin kanssa maailman parhaan draivaajan tittelistä pitkäaikaistaistaistelua käyvä Rory McIlroy oli kolmas. Maailmanlistalla McIlroy kipusi yhdeksänneltä sijalta ensimmäiseksi.

Golfarien keskuudesssa usein ilmoille heitetty lausahdus ,”you drive for fun, and putt for money”, pitää huippugolfissa jättää omaan arvoonsa. Miinusmerkkisellä varustetulla drive-tilastolla ei ole asiaa menestykseen kausitilastoissa.

Draivaaminen on tutkitusti ja pysyvästi Jon Rahmin vahvuus. Helppo ennuste on se, että tulevan kalenterivuoden kisoihin espanjalaisjätti tulee päättäväisenä hakemaan menestystä etenkin majoreista, tiedostaen tarkkaan osiot joissa tekeminen ontui.

Tason parantaminen lähipelissä, sekä kuuma putteri viimeisten kierrosten ratkaisuhetkillä voivat lyhyessäkin ajassa nostaa Rahmin takaisin valokeilaan.

Kalenterivuosi 2022 päättyi Rahmin osalta varsin hyvin. Hän voitti syksyllä kotimaansa Espanjan mestaruuden ja näytti toiseksi viimeisessä kisassaan, DP World Tourin finaalissa muille kaapinpaikan ykköstilallaan Dubaissa.

Jon Rahm tilastot PGA Tourilla 2021-2022, Strokes Gained

  • avaukset: +1,025 (1.)
  • lähestymiset: +0,363 (38.)
  • viheriön ympäristössä: -0,098 (143.)
  • putti:+0,367 (28.)
  • tiiltä viheriölle: +1,297 (12.)
  • kaikki yhteensä: +1,656 (7.)

PGA Tourin avaukset, Strokes Gained -tilasto 2021-2022

Etsi luettavaa